20 frågor med Kevin Yakob - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-01-03 15:11:17
20 frågor med Kevin Yakob

Kevin Yakob hade gärna sett att fria byten infördes och han kan ibland träna lite för mycket.

Han visar också prov på sportcheftalanger. Här är 20 frågor med 19-åringen. 


1. Vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?

– Säsongen 2018. Då fick jag mitt A-lagskontrakt och särskilt under det första halvåret spelade jag riktigt bra, vilket gav mig kontraktet. Jag fick också göra debut Allsvenskan och mål. Och jag gjorde landslagsdebut och mål även där så det var mycket som var bra det året.


2. Om du är sportchef i ett allsvenskt lag och får välja (enbart från Allsvenskan) en målvakt, en back, en mittfältare och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag hade valt spelare som har många bra år kvar. Vi gör det enkelt och tar Peter Abrahamsson i mål, han har många år kvar i sig. Jag behöver en stabil mittback så då tar jag Marcus Danielson Djurgården, han har också några bra år kvar. Som mittfältare tar jag Sead Haksabanovic i Norrköping, han är ung och kan säljas för mycket pengar så jag kan köpa andra spelare. Som anfallare tar jag helt klart Buya i Djurgården.


3. Om du får plocka en egenskap från en annan allsvensk spelare, vad hade du valt? 

– Då skulle jag välja Adam Anderssons snabbhet, jag skulle tro att han är snabbast i Allsvenskan. Inte långt ifrån i alla fall.


4. Tittar du på klipp på dig själv på Youtube? 

– Inte på Youtube för det finns inte så mycket på mig där. Det finns några klipp från cuper när jag var yngre och det har jag kollat på. Men det vi filmar kollar jag alltid på, både från matcher och träningar. Jag brukar analysera och om jag gör något bra så klipper jag ihop det och kollar på det för att få en gó känsla i magen.


5. Vem anser du är mest underskattad i Allsvenskan? 

– Gustav Berggren. Även om han fått ett slags genombrott den här säsongen så tycker jag han är jäkligt bra. Han är duktig defensivt och han har blivit bättre offensivt också så han är otroligt jobbig att möta. I vårt lag uppskattar vi det han gör men kanske att andra lag ännu inte riktigt insett hur bra han är.


6. Vilken är den värsta utskällning du fått av en tränare? 

– I Angered FC fick man ganska många utskällningar. När jag var yngre ville jag ibland hålla bollen mycket själv så i halvlek har jag fått höra att om jag tar fler än två tillslag så skulle jag bli utbytt direkt, sagt på väldigt aggressivt sätt. Det var olika tränare men alla hade den rollen att de skulle skrika på oss. Så det är där jag fått de värsta utskällningarna.


7. Om du skulle göra en regelförändring, eller annan ändring, inom fotboll. Vad skulle det vara? 

– Fria byten tycker jag hade varit intressant, då skulle det bli ännu viktigare att ha en stor bredd i truppen. Det hade blivit en helt annan pulserna i matcherna, typ som i basket att man har sin första uppställning och låter de gå 100 procent och sedan låter man dem vila och in med andra spelare en stund.


8. Vad anser du om VAR?

– Jag tycker det är bra. Det är många som klagar på det men så länge det blir rätt så tycker jag det är bra. Hittills har de har varit rätt inkonsekventa i en del straffsituationer när det handlar om hands bland annat men om det används rätt så blir det rättvist och det är det jag gillar.


9. Vem var du i skolan? 

– Jag var ganska pratsam och gillade att synas och höras. När det var en fråga som läraren ställde så svarade jag nog på den nio gånger av tio. Oftast kunde jag men annars gissade jag. Jag var bra i skolan och gick ut med bra betyg.


10. Ditt bästa barndomsminne?

– När man åkte på turneringar som liten så var det alltid riktigt kul. Den första turneringen jag spelade utanför Göteborg var en i Alingsås och det var riktigt kul. Det var med IFK Göteborg och jag var 8-9 år. Vi i laget var tillsammans dygnet runt och fick känna hur sammanhållningen bara blev bättre och bättre ju längre tiden gick. Vi hade väldigt kul även utanför planen.


11. Om du inte hade blivit fotbollsspelare, vad hade du gjort istället?

– Då hade jag nog pluggat vidare, kanske till ingenjör eller till läkare. Eller så hade jag jobbat inom fotbollen som agent eller scout. Jag hade ingen annan konkret plan när jag var yngre utan det var bara fotboll som gällde men tog jag hand om skolan också för att ha med mig det. Jag har lite planer på att plugga lite parallellt med fotbollen men inte nu första åren utan det får bli senare i så fall.


12. Vad är din senaste googling?

– ”Dries Mertens”. Han belgaren i Napoli. Jag skulle kolla hur lång, eller snarare hur kort, han är. Jag pratade om honom med pappa igår och att han är väldigt kort så jag kollade upp det. 169 centimeter visade det sig så han är inte den längsta gubben.


13. Har du några laster? 

– Om du skulle fråga andra runt mig så tror jag att de skulle säga att jag tränar för mycket. Många gånger kan jag träna även om jag inte ska träna bara för att jag ställt in mig på det, jag har svårt att avvika från det schemat jag lagt. Det har varit ett litet problem innan att jag tränat för mycket men jag har blivit bättre på att hantera det.


14. Vad står på din dröm-löpsedel?

– Det måste vara något med att jag avgjort en match. ”Kevin Yakob avgjorde Champions League-finalen”. Det blir inte mycket bättre än så.


15. Vilken är den bästa julklapp du fått? 

– Jag gillar att resa och våra julklappar brukar vara att vi åker och firar jul utomlands. De julklapparna är de bästa för då kan man skapa minnen tillsammans med familjen. 


16. Hur tillbringar du helst en ledig dag under säsong?

– Jag gillar att ta det väldigt lugnt när jag har helt lediga dagar. Så det brukar bli att jag bara sitter hemma i soffan och kollar på serier eller spelar tv-spel och kopplar bort helt från allt annat.


17. Kan du tröttna på fotboll?

– Nej. Visst kan jag vara trött ibland så att man inte är så motiverad till att köra ett konditionspass men att spela eller titta på fotboll tröttnar jag aldrig på. Speciellt inte nu när man fått lite perspektiv när man är skadad.


18. Hur ska du tillbringa ledigheten?

– Jag kommer inte vara så mycket ledig utan jag kommer jobba mycket med min rehab för att komma tillbaka stark och så snabbt som möjligt. Jag ska dock till Thailand i två veckor men det blir väl lite av ett träningsläger där också. Men det ska bli soft och skönt att komma bort lite grann. 


19. Efter fotbollskarriären, vad vill du göra då?

– Jag tror att jag kommer vilja jobba med att hjälpa andra spelare så någon form av rådgivare kanske. De pengar jag tjänat in hoppas jag kunna investera och handla med fastigheter och ekonomiskt göra det bra för mig och min familj. Om min fotboll har gått tillräckligt bra så slipper jag plugga något.


20. Vad är det häftigaste du varit med om?

– Det är nog att få göra min allsvenska debut och få göra mål. Det är något man drömt om sedan man var liten, man har sett upp till spelarna. Jag spelade i IFK Göteborg när jag var liten och då gick man in planen med allsvenska spelare och då var de nästan som gudar i en sex-sjuårings ögon. Så att få vara där och att även få göra mål var stort.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.