Abrahamssons nya milstolpe - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-06-24 13:39:00
Abrahamssons nya milstolpe

2014 värvades han in från Örgryte. Sex år senare, mot Malmö FF i torsdags, gjorde Peter Abrahamsson match 200 i Häckentröjan.

– Det är klart att det är roligt, nu kör vi vidare mot fler milstolpar, säger han.


Blå, grön och röd – det är i de färgerna vi har blivit vana vid att se honom. Innanför kläderna är vi rätt säkra på att vi hittar ett gulsvart hjärta. Få spelare har den lidelse och passion för en klubb som Peter Abrahamsson har. Det har gjort honom älskad bland Häckensupportrarna och två gånger har han vunnit supporterklubben Getingarnas omröstning över årets favoritspelare. Att han dessutom har vuxit fram till en av lagets bästa och viktigaste spelare bidrar förstås också till hans populäritet. Han själv visade hur stort hjärta han har för klubben när han förra sommaren valde att förlänga sitt avtal över säsongen 2023.

– Jag har utvecklats under alla mina år här och jag känner att det går att utvecklas ännu mer. Jag vill vara med och driva på föreningen framåt och vara med på den utveckling som sker och fortsätta hota och vinna ett SM-guld till slut. Det är så klart det som vi siktar på varje år, vi har legat precis bakom toppen några år så nu ska vi försöka ta nästa steg upp och vara med och utmana på allvar, säger Peter Abrahamsson.


När Christoffer Källqvist skadade sig halvvägs in i den allsvenska säsongen 2015 fick Peter Abrahamsson äntligen göra debut i landets högsta serie. Han tog chansen när han fick den och sedan dess har han varit gjuten som förstekeeper i laget. Redan under sitt andra år som startspelare var han med och förde laget till föreningens allra första titel. Malmö besegrades i finalen av Svenska Cupen på Swedbank stadion, som arenan hette då, efter en gastkramande match. Gulsvart hämtade ikapp ett tvåmålsunderläge i andra halvlek och vann sedan efter straffar.

– Det måste ändå vara mitt bästa minne hittills. Så som det blev att vi låg under med 2-0 och kom tillbaka och vann på straffar och att jag lyckades knipa en. De fick en utvisning i andra halvlek och vi lyckades komma tillbaka, det var häftigt, säger han.


Annars är det där med minnen inte hans starka sida.

– Jag är skitdålig på det, jag kommer inte ens ihåg vilken min första match i Allsvenskan var. Vissa målvakter kommer ihåg alla situationer, alla mål och hur de kom till men jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde igår. Men det kanske är en bra egenskap, man har gjort det och så lägger man sig det bakom sig och så går man vidare till nästa match, på gott och ont. Men det vore kul att komma ihåg någonting.


Sedan Christoffer Källqvist tog över som målvaktstränare i klubben så har målvaktsgänget börjat jobba betydligt mer med videoanalys. 

– Vi kollar på klipp innan en match på framför allt de offensiva spelarna i motståndarlaget. Men mest kollar vi klipp på den match som vi har spelat. Vad man gjorde, hur man positionerat sig med mera. Vi tränar ju på ett visst sätt – vilket avstånd vi ska ha till backlinjen och hur man ska positionera sig för att ha störst möjlighet att rädda bollarna och då tittar vi på om vi även gjort samma sak i matcherna när det väl kommit till kritan, säger han och fortsätter:

– ”Krickan” är ju präglad av Mats (Johansson, före detta målvaktstränare och gulsvart legendar), de har jobbat ihop hela hans karriär, så det är mycket som påminner om Mats upplägg när vi tränar. Men videoanalysen är nytt sedan ”Krickan" kom in. Det är det som är den största skillnaden om man ser tio år tillbaka, då fanns inte mycket av det. Men nu kollar vi klipp nästan dagligen.


För en icke invigd kan det vara svårt att förstå exakt hur mycket positioneringen betyder, inte bara vad gäller i förhållande till stolparna och linjerna, utan även att till exempel rörelsen innan man intagit rätt position har betydelse. När Guillermo Molins i fritt läge från vänster rullade in bollen på Bravida Arena i torsdags så hade Peter Abrahamsson inte hunnit ge sig själv bästa möjligheter att rädda bollen.

– Jag är lite ur position för jag är mer beredd på ett tillbaka-spel från Faltsetas, så det är ett bra exempel när jag inte riktigt har koll på var målet är. Hade friläget kommit efter en passning från Malmöspelare istället så hade jag positionerat mig annorlunda och haft mer kontroll på mitt mål och min position. Jag är ju beredd på ett hemåtspel och det gör att jag får fel tyngdpunkt på kroppen. Jag kommer lite i rörelse för att jag vill hitta rätt position, om jag hade kunnat stanna lite tidigare hade jag haft bättre tyngdpunkt i kroppen och kunnat skjuta ifrån på ett bättre sätt och kanske kunnat rädda den, säger han.


Det var alltså i den matchen han gjorde sitt 200:e framträdande i Häckentröjan. Därefter har han även spelat match nummer 201, mot Sirius när laget fick med sig tredje raka krysset i upptakten av Allsvenskan. Obesegrade hittills men spelmässigt har laget inte varit helt nöjda.

– Det har inte riktigt jackat i som vi velat, lagen har inte skapat så mycket på oss men ändå lyckats få in bollen. Och jag har inte gjort några poänggivande räddningar hittills så jag får försöka jobba mig in i säsongen. Vi har hamnat lite lågt stundtals, men det har ändå inte varit någon större fara rent defensivt. Vi visade i cupen i vintras att spelet finns där, då hade vi ett bra flow, och det är att bara försöka jobba på och nöta vidare på grejerna så ska det nog lossna. Det hade betytt mycket att för oss alla att få en seger, allt blir lättare då. Vi har varit svårslagna men det där lilla extra har inte funnits än.


Det är sex poäng upp till serieledaren, känns det stressande?

– Nej, jag tycker verkligen inte vi ska få panik över det så här tidigt, en seger och vi är med på banan igen och så kommer det förhoppningsvis rulla på sen. Men vi får vara ödmjuka inför varje uppgift och verkligen kriga. Ingen match är enkel utan man måste ut och göra sitt för att ta poängen.


Imorgon är det inga poäng inblandade utan vinna eller försvinna gäller. Kvartsfinalen i Svenska Cupen mot Elfsborg är inklämd i det tajta allsvenska spelschemat. 

– Det kan ju bli förlängning och straffar men annars är det bara en vanlig match och vi förbereder oss på samma sätt. Elfsborg har börjat starkt så det blir en svår nöt att knäcka men vi vill försvara vår titel. Sedan är det också en jättebra möjlighet att få komma ut i Europa igen, de matcherna har varit roligast att spela under min tid här. Jag har varit med tre gånger i Europa League och matchen mot AZ på bortaplan förra året är en av de matcher jag minns bäst från förra året. Vi hoppas på att få komma ut i Europa igen, säger han.


Men då gäller det att först och främst ta sig förbi Elfsborg. I en eventuell semifinal väntar vinnaren mellan Hammarby och IFK Göteborg.

Glädjande är att Alexander Søderlund är spelklar igen och finns med i morgondagens trupp. Tränare Andreas Alm har tagit ut en 20 man stark trupp, två spelare kommer att plockas bort till den slutgiltiga matchtruppen på 18 man.


BK Häcken – Elfsborg 18.00.

Matchen sänds av CMore och i Sportkanalen.

Vi sänder Studio Häcken Live i BK Häcken Live-appen både innan och efter matchen. 17.15 kör vi igång sändningen med gäster från bägge lag.


Truppen:

Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed, Adam Andersson, Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Leo Zuta, Oskar Sverrisson, Erik Friberg, Alexander Faltsetas, Gustav Berggren, Leo Bengtsson, Ahmed Yasin, Daleho Irandust, Jasse Tuominen, Ali Youssef, Adnan Maric, Patrik Wålemark, Alexander Søderlund, Gustaf Nilsson.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.