Dam
2024-06-30 19:27:46
Aivi Luik gjorde comeback i toppmötet: ”Riktigt kul att spela igen”

Mittbacken Aivi Luik var tillbaka i BK Häcken och OBOS Damallsvenskan i det mållösa toppmötet mot Kristianstads DFF. 39-åringen hoppade in och spelade 63 minuter i comebacken.
– Det var riktigt kul att spela igen, säger försvararen från Australien.


Även om det inte blev några mål i matchen saknades det definitivt inte chanser. Efter 13 minuters spel blev Monica Jusu Bah sånär fri. Minuten senare räddade Jennifer Falk ett friläge från Tabitha Tindell. I 20:e minuten blev Alice Bergström fri och gick på avslut. Dessvärre för BK Häckens del träffade avslutet stolpen. Sju minuter senare ersatte Aivi Luik en skadad Anna Sandberg. Inom loppet av sex minuter gjorde Jennifer Falk två nya bra räddningar på farliga skott från Hlin Eiriksdottir och Katla Tryggvadottir. I 39:e minuten var Tilda Persson nära att ge Kristianstads DFF ledningen men bollen touchade ribban. Innan första halvlek var över hann Jennifer Falk göra ännu en fin räddning på ett skott från Gudny Arnadottir.

I 47:e minuten var Alice Bergström nära på nytt. Ribban räddade skåningarna. BK Häcken gjorde sedan två tidiga byten i andra halvlek. Både Rosa Kafaji och Matilda Nildén byttes in i 57:e minuten. En kvart senare blev en Kristianstads DFF-hörna farlig, men Bollklubben kunde hålla nollan intakt. Aivi Luik stod för en viktig block i 73:e minuten. Fem minuter därefter var Rosa Kafaji framme och testade lyckan med ett avslut utifrån men Moa Olsson räddade. Gästerna fick ett bra läge i slutminuterna men avslutet gick utanför. Även lovande 18-åringen Alexandra Larsson fick komma in och göra sina första minuter i OBOS Damallsvenskan för säsongen. BK Häcken och Kristianstads DFF spelade 0–0 inför ögonen på 1 328 åskådare på Bravida Arena.
– Det var en frustrerande match för att vara ärlig. Det var en hemmamatch, den andra mot Kristianstad i år och vi ville verkligen få maximala antalet poäng från denna match. Vi tappade två poäng och nu rycker FC Rosengård. Varje poäng är viktig för oss nu med detta glapp då vi jagar FC Rosengård i kampen om titeln, säger Aivi Luik.
Hon menar att det finns flera saker som BK Häcken kunde ha gjort bättre.
– Vi försökte följa vår gameplan, men särskilt i första halvlek funkade det inte så bra. Vi fick inte till vårt press-spel. Vi lyckades inte trycka ner dem. Det var svårt för oss. Det var frustrerande. Vi hade några chanser och det hade dem också. Oavgjort var förmodligen rättvist men jag önskar att vi hade fått med oss tre poäng.

Aivi Luik gjorde sin första match sedan hon ådrog sig en bristning i baksida lår i semifinalen i Svenska Cupen mot Hammarby i slutet av mars.
– Ja, det var länge sen jag spelade, säger hon med ett leende. Det kändes väldigt bra faktiskt. Tanken var inte att jag skulle spela så länge. Det kändes bra och de checkade läget från sidan och säkerställde att jag var okej. Jag fick tummen upp och de tillät mig att spela vidare. I slutet kände jag att jag inte riktigt är i matchform. Men det var riktigt kul att spela igen, säger veteranen.
Hon ger sig själv väl godkänt i comebacken.
– Jag är rätt nöjd över min insats. Det finns alltid saker som man kan göra bättre men med tanke på att jag har varit borta i tre månader är jag nöjd med prestationen. Jag är ganska nöjd med mitt defensiva spel, säger Aivi Luik.
På fredag spelar BK Häcken en ny hemmamatch – mot Trelleborgs FF.
– Vi har bara en match kvar innan uppehållet. Jag hoppas bara att vi kan göra en väldigt bra match, avsluta första halvan av säsongen bra och få tre poäng. Förhoppningsvis kan vi göra många mål. Jag vill inte jinxa oss tidigt men att göra många mål är såklart målet i varje match. Vi vill göra en bra insats och visa bra fysik. Bra inställning belönar sig.

Är du redo för att spela från start nu?

– Jag vet inte än. Jag får kolla läget med det medicinska teamet, säger Aivi Luik.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved