2022-09-12 16:00:00
Akademisvepet: Tung skalp för P17 när man hemmaslog Örebro

Varje måndag ger vi er Akademisvepet där vi går igenom våra ungdoms- och utvecklingslag.

P17 – P17 Allsvenskan Södra

BK Häcken blev stundtals tillbakapressade av Örebro SK. Men tyngden i straffområdet fällde avgörandet i 3–1-segern för BK Häcken.

– Det blir en stressig fotboll och vi får inte till det bollinnehavet vi strävar efter i dag. Örebro är i dag bättre än oss i det vi vill vara bra på, säger huvudtränaren för BK Häckens P17-lag, Mikael Olausson.

BK Häcken tog i söndags emot Örebro SK på Gothia Park Academy. Och det var en match där BK Häcken fick en drömstart genom Yusuf Gunduz som gjorde dagens första mål redan i den sjunde matchminuten.

– Jag tycker Yusuf Gunduz gör en väldigt bra match. Han är säker i uppspelsfasen, väldigt trygg med boll, värderar lägen bra och är väldigt vass när han själv attackerar. Han gör sig själv och lagkamraterna mycket bättre, säger Mikael Olausson.

Men Örebro reste sig snabbt och kvitterade fyra minuter senare, i den elfte minuten, genom Mohamad Dana. I den andra halvleken kom BK Häcken ut starkt. Deniz Yildrim kunde kvittera på en straff, tio minuter in i den andra halvleken.

– Målet kom efter fint anfallsspel. Vi har flera spelare som är involverade och sen blir Nuri Dustinac nerdragen och det blev en straff som Denniz Yildrim säkert placerar in, säger huvudtränaren.

I den 72:a matchminuten satte Eldin Gustavsson det sista målet för dagen, i en match som slutade i en 3–1-seger för BK Häcken.

– Vi håller oss bra defensivt, där har vi en bra struktur i det vi gör och vi är trygga i perioder. Men vi är dock för ängsliga med bollen. Alldeles för få spelare vågar äga boll och sätta varandra i bra sits. Det blir en stressig fotboll och vi får inte till det bollinnehavet vi strävar efter i dag. Örebro är i dag bättre än oss i det vi vill vara bra på, säger Olausson.

BK Häcken ligger nu på en tiondeplats i P17 Allsvenskan. Nästa match spelas onsdagen den 14:e september på Strandvallen B-plan mot Mjällby AIK, klockan 17.45. Mjällby ligger på en sjundeplats i tabellen, fyra poäng före BK Häcken.

– Vinner vi den här matchen har vi häng, det är inspirerande för killarna att jaga lite. Vad jag kommer ihåg var Mjällby väldigt solitt och bra defensivt. Det är ett gediget fotbollslag där de verkligen kämpar och sliter, det är ett bra fotbollslag. Vi har haft en säsong med väldigt liten trupp men mina förväntningar är alltid att killarna ger allt för BK Häcken – sen har det inte funnits en match där de inte har gjort sitt allra yttersta i år. Sen så vill jag se att de följer metodiken som så BK Häcken vill spela fotboll, med självförtroende med bollen och en trygghet när vi äger den, säger Olausson.

P19 – P19 Allsvenskan

BK Häckens P19-lag spelade i lördags mot IK Sirius på Gothia Park Academy. Där började BK Häcken starkast och tryckte in ett mål genom Semir Bosnic redan efter 20 minuter. Fem minuter senare utökade BK Häcken genom Momodou Sonko. Men i den 36:e minuten reducerade IK Sirius och kunde dessutom i den andra halvleken kvittera till slutresultatet 2–2, genom Rasmus Niklasson.

BK Häcken ligger således kvar på en elfte plats i tabellen, där målskillnad skiljer BK Häcken och tolfteplacerade IFK Norrköping åt. BK Häcken är en poäng efter och har en match mindre spelad än Täby FK som ligger på elfteplats. Nästa match spelas på lördag, den 17:e september, borta mot tabelljumbon IF Elfsborg på Borås Arena 2 konstgräs.

Utvecklingslaget – Division 1, Mellersta Götaland

Utvecklingslaget åkte på en tung 5–1-förlust när man gästade IFK Värnamo på Finnvedsvallen. IFK Värnamo tog ledningen redan efter fem minuter genom Lizette Kennethsson som tryckte in ett inspel från nära håll. Värnamo utökade sin ledning efter 17 minuter efter att Kennethsson vickat in en boll i straffområdet till Florence Gamby som utökade Värnamos ledning. BK Häcken reducerade i den 37:e minuten genom Mathilda Ekblom, som blev vackert framspelad av Amna Lihovic. I den andra halvleken kom BK Häcken ut med ny kraft och tog över matchbilden successivt över 30 minuter – men trots det utökade IFK Värnamo sin ledning till 4–1 i den 65:e. Sefika Muratovic, som satte Värnamos fjärde, satte även det femte och sista målet för hemmalaget i den 77:e minuten. Resultatet skrevs alltså till 5–1 men BK Häcken står kvar som serieledare i Division 1, Mellersta Götaland.

Nästa match spelas mot Tjust IF FF, söndagen den 18:e september, på Gothia Park Academy, klockan 14.00.

F19 – Höstserie B

BK Häckens F19-lag spelar nästa match mot Linköping, lördagen den 17:e september, klockan 15.00, på Linköping Arena.

F17 – SM för flickor 17, Norra Götaland

BK Häckens F17-lag ställdes under söndagen mot Alingsås FC United på Gothia Park Academy – där var BK Häcken ute efter en revansch efter förlusten i första mötet lagen emellan i våras. Matchen präglades av högt tempo och många rejäla dueller. Liza Berglund öppnade dagens målkonto i den 27:e matchminuten när hon stötte in returen på sitt eget skott. Alice Lindqvist utökade tidigt i den andra halvleken. Bara fem minuter senare gjorde Sofia Åkerström 3–0 genom ett vackert långskott, i den 59:e minuten. Därefter reducerade Alingsås genom Florenta Leku i den 67:e men Tove Stenberg kunde sätta 4–1, vilket blev matchens sista mål, i den 69:e matchminuten.

BK Häcken ligger nu på en andraplats i tabellen, fyra poäng efter IFK Göteborg och med två matcher kvar. Nästa seriematch är mot Husqvarna FF, lördagen den 17:e september på Gothia Park Academy, klockan 14.00.
 Dessförinnan spelar BK Häcken emellertid mot Öjersjö i Slutspel DM Junior Flickor 2022. Den matchen spelas tisdagen den 13:e september, klockan 19.30, på Gothia Park Academy.