Herr
2019-09-13 16:51:11
Alm: ”Det gäller att kunna växa i en toppstrid”

Det allsvenska avgörandet närmar sig. BK Häcken är ett av sju lag som har möjlighet att vinna SM-guld. 

– Det gäller att kunna växa i en toppstrid – att få extra energi av att du kan vinna någonting, säger BK Häckens tränare Andreas Alm.


Hösten har tagit ett grepp om Hisingen och GPA. Ahmed Yasin har långbyxor på sig på träningen. Han har nyss kommit tillbaka från Bahrain, där var det 35 grader. Här pinar vinden och det regnar till och från. Långbyxorna känns rimliga. 

Andreas Alm har precis avslutat träningspasset som i alla fall från sidan kändes intensivt. Många löpningar i högt tempo, särskilt under momentet med omställningsspel där spelarna fick slita ont.

– Jag tror passet var 67 minuter långt, det var bra, vi ville inte ha mer än 70 minuter. Det blev totalt sett ett bra pass. Vi tränar som vi har gjort hela året, vi tränar aldrig ner oss i källaren utan tränar så att vi kan vara fräscha till dagen efter, säger Andreas Alm.


Det har gått nästan två veckor sedan den senaste allsvenska matchen, segermatchen mot Falkenberg hemma på Bravida Arena. En match där två mål i slutskedet gjorde att det på resultattavlan blev en bekväm seger. Men BK Häcken fick slita rejält för segern. Precis som i de två matcherna dessförinnan, mot AFC och mot Örebro. 

 – I alla de tre matcherna tycker jag att vi är tydligt bättre än motståndaren i prestation. Och det är lite grann det som det går ut på – att vara bättre än motståndaren. Jag hade inte velat byta insats med något av motståndarlagen, hade vi spelat som någon av dem hade jag varit besviken. Och när vi dessutom, förutom prestationen, även är bättre i resultatet så blir det ju bra. Jag är glad över att vi kan vara så pass ödmjuka mot lagen som ligger under oss och fortsätta slå dem, det är en förutsätting för att den här matchen på söndag ska ha ett värde. Ser man på lagen som är framför oss i tabellen så har de större chans till att vinna det här än vi har. Men kan vi slå AIK så har vi bra mycket större möjlighet, fortsätter han.


Matchen på söndag ja, AIK hemma på Bravida Arena. AIK – regerande svenska mästare och toppkollega. Guldjagande, precis som BK Häcken.

– Alla tycker det är ju roligare att vara där vi är nu, även om vi så klart helst hade velat vara ännu högre upp i tabellen. Men det finns en nerv när vi kommer in i slutet av säsongen av att vara i den positiva delen av tabellen som ju är bra. Men det är inte ett lättare jobb för att vi ligger däruppe, det finns alltid en utmaning. Vissa saker kanske blir lättare men samtidigt är det andra utmaningar som uppstår – kravet på att man ska vinna till exempel. Hade man varit i mitten av tabellen i ingenmansland så finns det en utmaning i att fortsätta köra på. Och i bottenstriden så gäller det att hänga kvar. Det finns alltid utmaningar i slutet av säsongen, säger Andreas Alm.


När nu toppkonkurrenten AIK väntar på söndag så kommer ofrånkomligen återigen snacket om att BK Häcken har haft svårt för de andra topplagen fram. Visst, det har blivit dubbla förluster mot Djurgården, samt förluster mot AIK, Göteborg och Norrköping men laget har vunnit mot Hammarby och spelat två oavgjorda matcher mot Malmö. Samtidigt är BK Häcken obesegrade mot lagen som ligger under topp sju i tabellen. En styrka som Andreas Alm betonar.

– Även om vi tappar fart och blir frustrerade när vi förlorar mot topplagen så är det bra att vi studsar tillbaka och fortsätter vinna de matcher som vi vunnit förut. Skulle vi inte göra det blir ju en seger mot topplagen inte värd så mycket. Om du är ett mittenlag och slår ett topplag så kommer det aldrig märkas eller pratas om det och skulle vi sluta att vinna mot de lag som vi har slagit tidigare så blir det ingen fråga om topplag heller, det är ett ganska naturligt förhållande. Om man ser till var vi är i truppbygge och var vi är som klubb så är det inte så förvånande att vi förlorat de matcherna som vi har förlorat. Det är mot klubbar som är på en annan nivå än vad vi är, säger Andreas Alm.


Det är kittlande att BK Häcken är ett av sju lag som har möjlighet att i november få lyfta Lennart Johanssons pokal. Men dit är det nästan två månader och åtta matcher. Så det återstår fortfarande en tid innan det är tal om en allsvensk slutspurt. Det är slutspurten som Andreas Alm först och främst har siktet inställt på.

– Det kommer ett landslagsuppehåll till, sen kommer slutspurten efter det uppehållet. Då kommer det vara färre lag som är med. Vår förhoppning är att fortfarande kunna vara med däruppe vid nästa uppehåll, då är man med i en slutspurt på riktigt, säger han.


Förra året var man inte med i slutspurten riktigt på det sättet men BK Häcken har de senaste två säsongerna varit extra starka på hösten, med vissa undantag som till exempel 1-6-förlusten mot just AIK 2017... Även i år har laget inlett hösten bra. Efter bortaförlusten mot Djurgården den 28 juli har man fem raka matcher utan förlust. I de två senaste matcherna har dessutom Paulinho, som på grund av fysiska problem inte gått att nyttja fullt under säsongen, visat en stigande form. Förra årets allsvenska skyttekung har inte bara varit vass i spelet utan framför allt också gjort tre mål på de matcherna och är nu uppe på nio allsvenska mål sammanlagt. För BK Häcken är brassens nyfunna form välkommen och lär öka chanserna till att göra ännu en stark allsvensk höst.

– Det är klart att om vi har vi en spelare som kan göra 20 mål på en säsong och han inte varit i slag och sen plötsligt blir det så blir det någonting nytt för oss. Det är uppenbart att när ”Palle" har spelat i Häcken så har han alltid haft en stor inverkan på laget, säger Andreas Alm. 


Mer än bara en Paulinho i form lär krävas mer för att BK Häcken ska få med sig de resultat man vill ha under slutfasen av säsongen.  

– Så länge vi är friska på de spelare vi har så har vi alltid möjlighet till det – att vara bra. Vi har ju fått att kämpa för poängen och anstränga oss till vårt yttersta för att vara bättre än lagen vi mött och det kommer vara väldigt mycket så mot AIK också. Så är det bara, säger Andreas Alm.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved