Alm: ”Vi ska jaga IFK Göteborg i år - BK Häcken BK Häcken
Herr
2019-05-23 16:10:43
Alm: ”Vi ska jaga IFK Göteborg i år

På lördag smäller det när årets första allsvenska Göteborgsderby ska spelas.

– Vi har sagt att vi ska jaga IFK i år. Det var få på förhand, förutom vi, som highlightade att de är ett lag att jaga, säger BK Häckens tränare Andreas Alm.


Matchen på lördag är inte bara derby utan på samma gång också ett toppmöte. Att BK Häcken skulle vara med i toppen i årets allsvenska var det många som tippade innan serien startade men Blåvitts framfart har överraskat desto fler. Andreas Alm var emellertid tydlig redan på den allsvenska upptaktsträffen att han hade ögonen på IFK Göteborg.

– Vi har sagt att vi ska jaga IFK i år. Det ger drivkraft att ha en granne som har ambitioner och som är en storklubb. Det finns säkert delar av BK Häckens framgång som döljer sig i att ha en storklubb så nära och som man vill vara med och matcha. Och så ska vi fortsätta ha det, säger Andreas Alm.


På en fullsatt arena med högljudd publik och med viktiga poäng och mycket prestige i potten så lär det inte vara särskilt svårt för spelarna att tända till på lördag. Det finns nog snarare en större risk att spelare är för tända. Men det är inget som Andreas Alm är orolig över.

– Det är väldigt sällan jag har sett spelare som är övertända. På något sätt kallas det alltid att man är övertänd om någon tar gult kort eller utvisning men det sker ju i andra matcher än derbyn också. Skulle jag få välja mellan likgiltighet och övertänd så väljer jag övertänd alla dagar i veckan, säger han.


Likt alla andra matcher så är det tre viktiga poäng som ska fördelas. Så sett blir inte en derbymatch på en fullsatt Bravida Arena varken mer eller mindre betydelsefull än en medialt ljummen bortamatch med betydligt färre antal åskådare. 


– I grunden är det bara en vanlig match men du vet ju att spelarna får med sig saker gratis. Jämfört med borta mot Dalkurd i fjol och det var under 100 åskådare så är det skillnad i hur spelarna är inför en sån match, även om det också i den matchen handlar om tre viktiga poäng. I derbyn kommer spelarnas fokus och närvaro utan att du behöver sätta ord på det innan. Det blir en enklare resa in mot en derbymatch, säger Andreas Alm.


Häckentränaren, med sin rutin som både spelare och tränare, är luttrad i såna här sammanhang – det har hunnit bli några derbyn genom åren, framför allt i Stockholm. Lördagens match blir hans tredje derby sedan han kom till BK Häcken. 

– Mer publik, mer intresse, spelare som är mer förväntansfulla – det betyder derby för mig. För min del är det roligt utifrån hur spelarna tycker det är, jag lever med spelarna och deras förväntningar och förhoppningar. Det är helt annat när man är spelare, när det är derby, det händer ju inget annat i tekniska zonen för att det är ett derby, utan det är spelarna som är grejen. 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.