Dam
2022-07-23 16:39:25
Anvegård nätade i sin gulsvarta debut

Mitt under pågående EM-slutspel, var det dags för BK Häcken att starta igång med matchande igen, efter några veckors uppehåll. Norska Lilleström stod för motståndet och publiken fick se de gulsvarta nyförvärven, Anna Anvegård, Aivi Luik, Anna Sandberg och Dora Zeller, i Vilahamns startelva. För dagen fick även blott 15-årige Kajsa Höglund Jansson, inlånad från klubbens F-17 lag, göra seniordebut i målet.

– De nya spelarna kommer in med professionalitet och bra energi, och det känns som vi har fått in nya bra personligheter som vi kan spinna vidare på, idag var en bra start på något som kommer utvecklas ytterligare. Viktigt också att Anvegård kommer in och gör mål direkt, säger tränare Vilahamn efter matchen.

Bollklubben hade under första halvlek ett stort övertag med mycket bollinnehav, men hade svårt att skapa bra lägen. I mitten av den första halvleken, var Julia Karlenäs nära på att ge BK Häcken ledningen, men bollen gick tätt utanför. Efter halvtimmen spelad, frispelade Dora Zeller Anna Anvegård, men Lilleströms målvakt fick sträcka ut rejält och kunde styra bollen till hörna.

Anvegård skulle dock få en ny chans bara minuter senare, och efter en fin framspelning av Andrine Hegerberg, kunde nyförvärvet från Everton snyggt lyfta in sitt första mål i den gulsvarta tröjan.

Några minuter senare utökade BK Häcken ledningen till 2-0, efter att Filippa Curmark från högerkanten spelade in bollen till Julia Karlernäs, som enkelt kunde trycka in bollen i mål från nära håll.

Inför den andra halvleken gjorde Robert Vilahamn fem byten, varav tre i backlinjen. Lotta Ökvist kom in som vänsterback i stället för Anna Sandberg, Elma Junttila Nelhage ersatte Aivi Luik i mittlåset och Molly Johansson klev in som högerback istället för Hanna Wijk. Marika Bergman Lundin och Dilja Yr Zomers ersatte Anvegård och Hegerberg på mittfältet.

Andra halvlek inleddes med ett bra tryck från gästerna, och de skapade ett par målchanser i jakt på reducering. Men där Höglund Jansson i mål, lyckades hålla nollan intakt med ett par fina räddningar.

– Jag är otroligt imponerad över att Kajsa kommer in med en sådan pondus och säkerhet, och lyckas hålla nollan i sin seniordebut. Hon har väldigt fina kvaliteter, trots sin unga ålder, vilket bådar gott inför framtiden, lovordar Vilahamn.

BK Häcken jobbade sig tillbaka in i matchen, och tog återigen tillbaka taktpinnen och kunde etablera sig på offensiv planhalva.

I den 66:e matchminuten kunde Dilja Yr Zomers utöka ledningen till 3-0, när hon enkelt rullade in bollen från nära avstånd och tio minuter senare gjorde Julia Karlernäs sitt andra mål för dagen, där hon återigen från nära håll placerade in bollen bakom Lilleströms målvakt.

Under den andra halvleken, gjorde Vilahamn ytterligare tre byten, när de inlånade spelarna från klubbens utvecklingslag, Andrea Simonvic, Elin Flakberg och Alice Andersson alla tre fick speltid. Glädjande också, att Aisha Masaka fick göra sin gulsvarta debut, efter sin skada, som hållit henne borta från spel sedan hon kom till klubben inför säsongen.

Nästa lördag, är det återigen dags för träningsmatch mot norskt motstånd på Bravida Arena, då mot Vålerenga. OBOS Damallsvenskan återstartar igen för BK Häckens del den 19 augusti, när KIF Örebro gästar Bravida Arena.