Herr
2020-07-19 19:20:00
Årets femte kryss efter sen ÖFK-kvittering

BK Häcken såg ut att gå mot årets första bortaseger efter Erik Fribergs drömmål som innebar att gulsvart vänt underläge 0–1 till 2–1. Men Östersund kom tillbaka och kvitterade i 83:e minuten, 2–2.

Bollklubbens femte kryss i Allsvenskan i år.

BK Häcken hade inte lyckats vinna på bortaplan i år och laget hade 15 matcher i rad utan att lyckas vända och vinna när motståndarlaget gjort matchens första mål.

Två negativa mönster som gulsvart såg ut att bryta uppe i Östersund – och det som låg bakom det var vad som genom åren växt fram till ett desto mer positivt mönster: Att Erik Friberg bara gör snygga mål.

Det hade bara gått tre minuter efter att Leo Bengtsson vikt in från sin vänsterkant och placerat in kvitteringen, 1–1, när bollen rullade ut mot Friberg strax utanför straffområdet. Mittfältaren tog två steg fram, tryckte till med vänstern och kunde se Östersundsmålvakten Aly Keitas fingerspetsar styra bollen upp i krysset.

– Jag fick en bra träff, säger målskytten.

Drömmålet till trots, var det till slut en missnöjd Erik Friberg som klev av planen, sedan Östersund kvitterat i slutminuterna. Noah Sonko Sundberg fick god screening-hjälp av sina lagkamrater och kom ren vid bakre stolpen och nickade in 2–2.

– Tyvärr så lyckas vi inte vinna. Det är klart, gör vi två mål och har den ledningen så ska vi inte släppa in en sådan hörna. Det är för dåligt, säger Friberg.

BK Häcken kontrollerade matchen men hade i första halvlek svårt att komma till målchanser. Joona Toivio var närmast på en hörna, efter en fin skarv av Gustav Berggren, men Keita i Östersundsmålet klarade freda sitt mål den gången. ÖFK stod tajt defensivt och stängde ytorna för BK Häcken, som fick nöja sig med några distansskott som aldrig blev riktigt farliga före pausvilan.

I andra halvlek ökade gulsvart tempot och hittade in bättre mellan motståndarnas lagdelar – men då stack hemmalaget emellan och gjorde mål på sin första riktiga chans i matchen. Jordan Attah Kadiri tog sig förbi Toivio och spelade in bollen framför mål, där Felix Hörberg nådde före Adam Andersson och stötte in matchens första mål i den 49:e minuten.

Trots att BK Häcken kom tillbaka och vände underläget, blev det Östersund som fick sista ordet och det blev ännu en oavgjord match för Bollklubben, 2–2.

– Det är skit i dag. Jag tycker vi borde vinna – vi är ett bättre lag. I dag tycker jag vi är värda det. Samtidigt får vi inte släppa in sådana mål, första är också för billigt. Då är det svårt att vinna fotbollsmatcher, säger Erik Friberg.

BK Häcken får fortsatt vänta på årets första bortaseger och på att en gång för alla få bryta den negativa trenden med att inte lyckas vinna efter att ha släppt in första målet. Allsvenskan 2020 är speciell och så väl prestationer som resultat varierar mycket – för BK Häcken och för många andra lag i serien.

– Det har varit lite upp och ner, så som för de flesta lagen. Hemma har vi varit bra resultatmässigt men vi har inte fått med oss några resultat från bortaplan. Det får vi ändra på om vi ska vara med, säger Friberg.

Bortastatistiken får gulsvart vänta till omgång 12 med att ändra på men kommande vecka står två viktiga hemmamatcher på schemat: onsdag mot AIK och på söndag väntar årets första derby mot IFK Göteborg.