BK Häcken anmäler Göteborgs Fotbollförbund - BK Häcken BK Häcken
Dam
2019-10-09 07:49:54
BK Häcken anmäler Göteborgs Fotbollförbund

Göteborgs Fotbollförbund har, i samband med att BK Häckens damlag säkrade seriesegern i Division 3B, meddelat att laget tvingas kvala om en plats i Division 2 nästa år. Med anledning av den nyheten har BK Häcken anmält Göteborgs Fotbollförbunds Tävlingskommitté för underlåtenhet att rätta sig efter gällande tävlingsregler.

– Vi yrkar på att vi genom vår serieseger flyttas upp till Division 2 enligt rådande tävlingsbestämmelser, säger BK Häckens klubbchef Marcus Jodin.


BK Häckens damlag vann Division 3B och firade seriesegern redan med två omgångar kvar att spela. Gulsvart kunde därmed – ett år före den utsatta målsättningen i föreningens satsning – glädjas åt steget upp i seriesystemet.

Nu menar Göteborgs Fotbollförbund att BK Häcken, för att ta steget upp till Division 2, först måste vinna ett kvalmöte med seriesegraren i Division 3A (i praktiken, det högst placerade representationslaget i Division 3A). Detta presenterades i en nyhet på GFF:s sajt den 27 september, två dagar innan BK Häcken säkrade seriesegern.

I nyheten hänvisas till att det i Tävlingsbestämmelserna 2 kap § 9 stipuleras vad som gäller för upp- och nedflyttning i distriktsserierna. Men i nämnda paragraf står att ”Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs.”  I 2 kap § 11 står vad som gäller för ”kval herrar” gällande uppflyttning till distriktsserierna men ingenstans i TB eller i andra föreskrifter står det något motsvarande gällande ”kval damer”.

BK Häcken har därför anmält Göteborgs Fotbollförbund för underlåtenhet att rätta sig efter gällande tävlingsregler.

– När vi går in i en tävling måste alla veta vilka regler som gäller – det är därför vi har våra tävlingsbestämmelser. Göteborgs Fotbollförbund har förklarat att de missat att uppdatera tävlingsbestämmelserna efter ett beslut som fattades på repskapet 2017 och de har bett om ursäkt för sin miss. All heder åt dem för det men då menar vi att de även behöver stå för konsekvenserna av sitt misstag, säger klubbchef Marcus Jodin.

Division 3 avslutas i helgen – BK Häcken med en betydelselös match mot IK Zenith. I Division 3A står desto mer på spel, då Näsets SK/IF Väster och Älvsborg FF gör upp om kvalplatsen mot BK Häcken – i och med att klara seriesegraren Göteborgs FF och även nuvarande tvåan Jitex Mölndal är B-lag och därmed inte får flyttas upp i seriesystemet.

Göteborgs Fotbollförbund har meddelat att kvalet avgörs genom hemma- och bortamöte men några speldatum är ännu inte satta.

– Det besked vi har i nuläget är att vi måste kvala om en plats till Division 2 men vi yrkar i vår anmälan på att vi ska flyttas upp genom vår serieseger, så som reglerna föreskriver. Hela den här historien är beklaglig på så många sätt – först och främst för laget, som lagt ner ett hårt jobb och presterat det som krävs för att ta steget upp. Men även för klubben som helhet, som de senaste åren gjort en satsning för att klättra i seriesystemet med vårt damlag och lagt resurser för att uppnå detta. Det finns en stark rörelse i samhället i dag med ett tryck på de stora herrklubbarna om att satsa på sina damlag – vi står bakom den rörelsen och när vi då lyckas i vår satsning är det sorgligt att förbundet inte kommit längre i den frågan, säger Marcus Jodin.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.