Dam
2021-09-01 20:51:28
BK Häcken ett steg närmare Champions League-drömmen

BK Häcken tog idag en stark seger borta mot Vålerenga i den första av två kvalmatcher mot norskorna. BK Häcken vann med 3–1 efter dubbla mål av Filippa Angeldahl och ett av Stina Blackstenius och de gulsvarta är nu ett steg närmare att avancera till UEFA Women’s Champions Leagues gruppspel.

Mats Gren valde att starta med samma elva som fick chansen i omstarten av OBOS Damallsvenskan mot Kristianstad. Det betydde att Stine Larsen och Johanna Rytting Kaneryd var tillbaka på sina kanter. I övrigt såg elvan ut precis som i segermatchen mot Hammarby.

De gulsvarta inledde piggt och aggressivt med hög press och bra intensitet. Första chansen skulle dock tillfalla hemmalaget när Vålerenga kom runt på kanten, men avslutet smet strax utanför Jennifer Falks högra stolpe.

BK Häckens första chans i matchen skulle dröja 26 minuter. Då slog Filippa Angeldahl en fin boll in i straffområdet som Stine Larsens stormade fram på, men danskans nick blev alldeles för enkel för Vålerengas målvakt att plocka. Några minuter senare var det Stina Blackstenius tur att nicka, denna gång på ett Elin Rubensson-inlägg, men återigen stod norskornas målvakt i vägen.

Efter 32 minuter kom matchens första mål. Johanna Rytting Kaneryd driver upp bollen och får fram den till Filippa Angeldahl några meter utanför straffområdet, mittfältaren siktar in sig och trycker av en högerslägga som heter duga. Bollen går stenhårt upp i krysset och kommer absolut vara en kandidat till årets mål i BK Häcken. 1–0 och en drömstart på dubbelmötet.

Precis innan halvtidsvilan var det dags igen och återigen var det Filippa Angeldahl som skrev in sig målprotokollet. Vålerenga drällde i försvaret och Julia Zigiotti Olme kunde sno åt sig bollen. Hon får fram den till Julia Rytting Kaneryd som i sin tur levererade bollen till Filippa Angeldahl som via Vålerengas målvakt sköt bollen i mål. 2–0 och BK Häcken gick in i omklädningsrummet med ett starkt resultat i ryggen.

– Vi kommer in i matchen bra och jag får två bra chanser från distans och trycker dit bollen. Jag tycker att vi jobbar oss in i matchen och har ett stort övertag i 75 minuter. Sedan tappar vi det mot slutet när Vålerenga vill forsera men överlag så tycker jag att vi gör en bra match, säger tvåmålskytten Filippa Angeldahl

Andra halvlek har BK Häcken god kontroll på och tjugo minuter in kommer också 3–0. Filippa Angeldahl får bollen av Julia Zigiotti Olme och tvåmålsskytten hittar Stina Blackstenius som sätter foten till. Kort därefter är Filippa Angeldahl nära att bli hattrickhjälte, men denna gång tog bollen i stolpen. Med tio minuter kvar bjuder de gulsvarta istället in hemmalaget i matchen. I matchminut 83 misslyckas Jennifer Falk med en passning och bollen går rakt till Rikke Madsen som kan göra 3–1 i öppet mål.

Vålerenga fick kraft av målet och bara två minuter senare har de ett skott som via Jennifer Falks handske går i ribban. Ytterst nära ett 3–2-mål som helt hade kunnat förändra förutsättningarna inför nästa veckas returmatch.

BK Häcken vinner med 3–1 och har nu avancemanget till Champions League-gruppspelet i egna händer. Returmötet spelas på onsdag 19.00 på Bravida Arena. Du som har årskort har redan fått förtur biljetterna som släpps under fredagen.

Mats Gren inför returmötet:

– Det kommer att bli en tuff returmatch och det fick vi se i slutet i den här matchen. Vi måste vara uppe på tårna och vi måste ha vår organisation. Vi har ganska bra utdelning idag men ser man till sista kvarten så har Vålerenga fler chanser än vad vi har men sett till hela matchen så är vi det bättre laget. Det är klart att vi går in i hemmamatchen med ett stort självförtroende och med 3-1 i ryggen men vi skall inte tro att något är avgjort.