Dam
2021-09-08 20:23:54
BK Häcken klart för Champions League

Onsdag 8 september 2021 är en numera en historisk dag för BK Häcken. Efter 3–2, och 6–3 totalt, mot norska Vålerenga är klubben klart för ett historiskt Champions League.

BK Häcken hade inför returmötet ett utmärkt utgångsläge efter 3–1 på Intility Arena förra veckan. Mats Gren valde att formera sitt lag på exakt samma sätt som då, bortsett från att Filippa Angeldahl, som såldes till Manchester City förra veckan, ersattes av sommarförvärvet Julia Karlernäs.

BK Häcken inledde klart piggast och efter fem minuter var både Stina Blackstenius och Julia Karlernäs nära att sätta pannan på bollen, men ingen av dem fick träff och bollen smet strax utanför norskornas mål.

Vålerenga bet sig in i matchen och visade prov på bra skott flera gånger om. Först, efter tjugo minuter, när norskorna från långt håll provade Jennifer Falk, som räddade ut till hörna. Sex minuter därpå räddade stolpen Falk när Vålerenga sköt ett pressat skott utanför straffområdet. Matchens klart farligaste chans.

Vålerengas goda period avtog dock och mot slutet av halvleken var det BK Häcken för hela slanten. Efter 38 minuter är Stina Blackstenius nära att peta in ett Johanna Rytting Kaneryd-inspel, men målvakten stod då i vägen.

Minuten senare fick Blackstenius revansch. Hon fixade själv fram en hörna och på den nådde hon högst och nickade in det ack så viktiga ledningsmålet. Ett skönt avslut på halvleken och inte alltför orättvist sett till hela halvleken.

Sju minuter in i andra halvleken kommer spiken i kistan. Julia Zigotti Olme slår en fin öppnade boll som Lotta Ökvist tar emot kanten. Assistmakaren till 1–0-målet slår ett inlägg längs backen och inne i straffområdet tar Stina Blackstenius emot, rundar Vålerengas målvakt och sätter sitt andra mål i matchen. Det var också Lotta Ökvists andra assist för dagen.

Vålerenga försökte replikera, men antingen var Jennifer Falk i vägen eller så lyckades de inte i sista tredjedelen. BK Häcken var givetvis nöjda med resultatet och spela tryggt med vetskapen att det krävdes fyra mål av Vålerenga för att få till en förlängning. Med sjutton minuter kvar blir det lite nerv när Vålerenga reducerar genom Synne Jensen, som på volley skjuter bollen i mål, men närmare än så kom inte Vålerenga. Istället var det BK Häcken som skulle utöka sin ledning. Med tolv minuter kvar får BK Häcken en hörna och efter en tilltrasslad situation skjuter Milicia Mijatovic och bollen når Johanna Rytting Kaneryd som kan stöta in 3–1.

Med två minuter kvar tröstmålar Vålerenga genom Katie Stengel, som alldeles för enkelt får ta emot bollen i straffområdet och placera in norskornas andra mål.

Matchen slutar 3–2 och BK Häcken är därmed klart för Champions League 21/22. Ett historiskt gruppspel väntar nu för de gulsvarta, som kan få ställas mot lag som Real Madrid, PSG och Barcelona under hösten.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match. Vi är lite slarviga idag och bjuder in motståndarna mycket i vissa situationer. Vi kan bättre än vad vi visade idag, men ändå vinner vi matchen. Vi gör en riktigt kämpainsats och det känns fantastiskt skönt att vi tagit oss till gruppspel, säger Mats Gren efter segern.