2022-05-22 21:18:16
BK Häcken knep fjärde raka segern i Malmö: "Blev som vi hoppats på"

BK Häcken tog en meriterande seger borta mot Malmö FF under söndagen.
Det var Gulsvarts fjärde raka vinst i Allsvenskan och laget är nu uppe på andra plats i tabellen.
– Matchen blev som vi hade hoppats på, säger huvudtränare Per-Mathias Högmo.


Första halvlek var intensiv och det saknades inte målchanser. Men det var ändå mållöst på Eleda Stadion efter 45 spelade minuter. Dessvärre drabbades BK Häcken av en skada på Valgeir Fridriksson under slutminuterna. Han ersattes av Tomas Totland. I början av andra halvlek kopplade BK Häcken ett rejält grepp om matchen. I 52:a minuten prickade skyttekungen Alexander Jeremejeff in 1-0 efter frispelning av Oscar Uddenäs. Det gick undan i kontringen och som så många gånger förr avslutade ”Jere” kliniskt. Nio minuter senare flög BK Häcken fram i en ny, vindsnabb kontring. Denna gång spelade Alexander Jeremejeff fram Gustav Berggren, som läckert sköt in 2-0. Glädjen var såklart stor både bland spelarna och de tillresta fansen på bortasektionen. BK Häcken slängde in Erik Friberg och Blair Turgott med 20 minuter kvar av ordinarie tid och fortsatte att spela bra fotboll såväl offensivt som defensivt. Peter Abrahamsson stod för flera viktiga ingripanden, men i 77:e minuten tvingades han kapitulera. MFF:s inhoppare Malik Abubakari tryckte in reduceringen. Direkt efteråt bytte BK Häcken in Franklin Tebo. Bytet skulle visa sig vara effektivt för Bollklubben hade inga större problem att behålla ledningen matchtiden ut. BK Häcken tog en tung skalp i Malmö!

Per-Mathias Högmo var mycket belåten efter slutsignalen.
– Matchen blev som vi hade hoppats på. Vi var duktiga i vårt försvarsspel. Vi visste att de skulle ha många spelare i vår box och slå in inlägg. Där stod vi upp bra. Vi visste också att det skulle bli ytor som vi skulle kunna utnyttja och det gjorde vi på ett väldigt bra sätt. Vi var lugna med bollen, gjorde två härliga kontringsmål och kunde ha gjort fler, säger huvudtränaren och fortsätter:
– Peter Abrahamsson gjorde några avgörande räddningar och vi spelade uppoffrande i försvaret och blockade skott. Vi stod emot och tog bort deras tryck. Vi kontrollerade matchen bättre och bättre och jag tycker att vi tar steg hela tiden. När Erik Friberg och Franklin Tebo kommit in kändes det som att vi hade läget under kontroll. Det visar att vi har en stark trupp. Vi vann välförtjänt.
Matchen var fartfylld och präglades av hög intensitet. Det var helt enkelt en underhållande match för publiken att bevittna.
– Malmö FF var desperata efter en seger så det var en match med nerv i. Vi spelade riktigt bra och jag är nöjd med karaktären vi visade, både som individer och som kollektiv. Ska vi vinna sådana här matcher måste man visa karaktär och det gjorde vi idag.

En dag som denna finns det såklart många spelare han vill lyfta fram.
– Det var en laginsats och det var många som var bra. Peter gjorde bland annat en fantastisk räddning i andra halvlek. Mittbackarna var solida i boxen och Samuel Gustafson var mycket solid på mittfältet. Alexander Jeremejeff gjorde kanske sin bästa match i år. Han gjorde inte bara mål utan var stark med bollen och öppnade upp andrafasen. Blair Turgott och Tomas Totland gjorde bra inhopp. Gustav Berggren fortsätter utvecklas i sin roll. Han går åt rätt håll och gjorde ett riktigt fint mål, säger Per-Mathias Högmo.
Målen var som nämnt riktiga klassmål.
– Det första kom till efter en härlig passning av Tomas Totland till Oscar Uddenäs, som höll i bollen och hade rätt tajmning vilket gjorde att Alexander Jeremejeff blev ensam med målvakten och där gjorde han inga fel. Det var en klasskontring. Vid andra målet tog vi löpningarna och det var bra gjort av Jeremejeff som spelade igenom bollen till Gustav Berggren som kom löpande bakifrån. Gustav gjorde inga fel heller.
Smolket i glädjebägaren är att Valgeir Fridriksson skadade sig och tvingades utgå.
– Valgeir fick ett tryck på fotleden. Jag hoppas att det inte är så allvarligt. Vi ska undersöka skadan imorgon.

BK Häcken ligger nu på andra plats i tabellen och har samma poäng som serieledande Hammarby.
– Det är glädjande, men det mest glädjande är att vi utvecklar oss i varje match. Det var fjärde raka vinsten och det var mot ett tufft motstånd, liksom mot Kalmar. Vi visar att vi behärskar olika motstånd på ett bra sätt. Grabbarna är hungriga på att bli bättre. Det ser vi på träningarna. Det är mycket hunger och det är jag glad över att se.
BK Häcken har gjort 18 mål på nio matcher i Allsvenskan.
– Två mål i snitt per match är bra! Och det är inte bara ”Alex” som levererar. Det är flera som är målfarliga i laget. Vi skapar mycket i varje match, säger Högmo.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved