BK Häcken överklagar speldatumet för Djurgården-matchen - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-08-28 07:45:00
BK Häcken överklagar speldatumet för Djurgården-matchen

Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté avslog BK Häckens begäran om att flytta den allsvenska matchen mot Djurgården. BK Häcken har nu lämnat in en överklagan till överklagandenämnden med motiveringen att TK i sitt beslut frångår tävlingsbestämmelserna.


När fyra BK Häcken-spelare – Pontus Dahlberg, Daleho Irandust, Leo Bengtsson och Patrik Wålemark – togs ut i bruttotruppen till U21-landslagets EM-kvalmatcher i september, skickade BK Häcken in en framställan till SvFF:s tävlingskommitté, TK, med begäran om att flytta den allsvenska matchen mot Djurgården. Detta då Djurgården-matchen låg planerad att spelas 9 september och U21-landslagets EM-kvalmöte med Italien, i Kalmar, avslutas mindre än ett dygn tidigare.

BK Häckens begäran grundas i Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser 2020, där det i 2 kapitlet 20 § framgår att ”match i förbundsserie ska på begäran av berörd förening flyttas om en spelare kallas till A-, U21- eller U23-landslagen i herr- eller damfotboll.”


Trots regelparagrafen i tävlingsbestämmelserna, valde TK att avslå BK Häckens begäran, och fastställde speldatum för matchen BK Häcken–Djurgården till 9 september.


TK skriver i sitt beslut att Djurgården motsätter sig framställan. I beslutet framgår att SEF har ombetts yttra sig och att SEF anser att TK ska fastställa datum för matchen eftersom klubbarna i detta fall inte funnit ett gemensamt förslag på alternativt datum för matchen.

TK motiverar sitt beslut:

”TK konstaterar att föreningarna inte är överens om att flytta den aktuella matchen. Vidare konstateras att datum för omg. 19 varit känt sedan mitten på juni och att klubbarna deltagit i möte inom SEF där årsplanen i sin helhet diskuterats och där frågan om just omg. 19 var uppe som en egen punkt, inför att denna fastställdes av SvFF. Ett vanligt år förläggs inga allsvenska omgångar till datum i så pass nära anslutning till ett landslagsfönster som i år. Detta för att undvika att klubblagsfotbollen inkräktar på landslagsfotbollen och vice versa, då uttagna landslagsspelare rimligen inte ska missgynna den berörda föreningen. För att kunna möjliggöra spel år 2020 har dock ett flertal extraordinära åtgärder och kompromisser varit nödvändiga, så som att en allsvensk omgång förlagts till den 9-10 september. Det konstateras även att Djurgården deltar i kvalspelet till Europa League och att det, i händelse av att Djurgården kvalificerar sig för Europa League gruppspel, inte finns några tillgängliga datum att flytta den aktuella matchen till under hösten. TK har inför sitt beslut särskilt beaktat den fastslagna spelordningen och den sportsliga integriteten.”


BK Häcken har nu skickat in en överklagan till överklagandenämnden med motiveringen att TK genom att avslå BK Häckens framställan, frångår SvFF:s tävlingsbestämmelser 2020 (2 kap 20 §).

Vid sidan av det huvudargumentet, skriver BK Häcken i sin överklagan:

BK Häcken vill även ifrågasätta TK:s motivering i sitt beslut, där de skriver att de tagit 'den sportsliga integriteten i beaktande'. Att ett lag inblandat i den allsvenska toppstriden inte får möjlighet att ställa upp med bästa lag, påverkar de sportsliga förutsättningarna och utgången av tabellplaceringar inte bara för BK Häcken, utan även för fler klubbar inblandade i medalj- och Europaplats-striden. Om TK tar hänsyn till den sportsliga integriteten, menar BK Häcken att de bör göra allt som står i deras makt för att se till så att Allsvenskan avgörs på planen och inte vid skrivbordet. /…/

TK skriver vidare i sitt beslut att årsplanen och datum för omgång 19 varit känt för klubbarna sedan i mitten av juni, vilket är korrekt. På detta möte togs ett solidariskt beslut av de 32 klubbcheferna om att hitta lösningar för att spela klart ligan. Dock, var datumet som diskuterades för omgång 19 den 10/9, alltså inte den 9/9. Dessutom skulle klubbarna ges möjlighet att flytta ut matchen i denna omgång. Lottningen av spelschemat var vid detta tillfälle inte känt.

Under spelordningsmötet 7 augusti 2020 var just omgång 19 den svåraste att få ihop. När spelordningsmötet i slutet av mötet kom tillbaka för att besluta om omgång 19, argumenterade BK Häcken för att vi är den enda klubb som drabbas genom att spela mindre än ett dygn efter landskamperna, men mötet lämnade ingen öppning för något annat alternativ för oss, på grund av att vi i omgång 19 möter Djurgården som är ett Europakvallag och som dessutom delar hemmaplan med Hammarby, vilka båda har hemmamatch i efterföljande omgång, något som försvårar schemaläggningen. BK Häcken kände sig därmed utan alternativ och pressade till att vid mötet gå med på det föreslagna preliminära spelschemat.

Nota bene: Först efter spelordningsmötet 7 aug, värvade BK Häcken målvakten Pontus Dahlberg – en av de fyra spelare som 14/8 togs ut i bruttotruppen till U21-landslaget och som 26/8 togs ut i landslagstruppen till september-samlingen. I truppen togs även debutanterna Leo Bengtsson och Patrik Wålemark ut – vilket vi inte kunnat förutse, då klubben inte fått några sådana indikationer från landslagsledningen tidigare. Alltså, vid spelordningsmötet 7 augusti, såg BK Häcken en risk att tvingas avvara endast en spelare, Daleho Irandust, om matchen mot Djurgården skulle schemaläggas till 9 september.


I klubbchefsbeslutet i mitten av juni, om att placera en allsvensk omgång i nära anslutning till landslagssamlingen, kan omöjligen syftet ha varit att en enskild klubb ska drabbas på detta sätt. Snarare var det ett solidariskt beslut för hur vi gemensamt kan genomföra Allsvenskan 2020 – en solidaritet BK Häcken menar fortsatt bör sättas i främsta ledet, för att serien ska avgöras på sportsliga grunder.


Under ett år där samtliga parter tvingats till uppoffringar och ändrade planeringar, bör såväl berörda klubbar som TK värna om att ge Allsvenskan så bra och rättvisa förutsättningar som möjligt för att avgöras på planen. BK Häcken menar att det är en mindre inskränkning i den sportsliga integriteten att ha en match hängande, än att genom skrivbordsbeslut försvaga ett lags trupp med fyra landslagsspelare. Inte minst då två matcher i omgång 19 redan är utplockade från omgångens speldatum och avgörs senare. /…/


BK Häcken yrkar att överklagandenämnden ska besluta att matchen ska spelas (alternativen i fallande prioordning beroende på Djurgårdens Europaspel):

1. Som en veckomatch 20–22 oktober, mellan omgång 24 och 25 i Allsvenskan (förutsatt att Djurgården inte kvalificerar sig för Europa League-gruppspel).

2. 19 november (om Djurgården spelar gruppspel i Europa League).


/.../

Att ha en trupp med många landslagsspelare missgynnar i detta fall BK Häcken. Om matchen mot Djurgården ligger kvar på utsatt datum, tvingas våra spelare ställas inför valet mellan att hjälpa BK Häcken i den allsvenska toppstriden – ett ansvar och en plikt de känner gentemot sitt lag, sin klubb och inte minst gentemot sina supportrar – och att representera Sverige, vilket ska vara en stolthet och ära för varje fotbollsspelare.

Den situationen måste gå att undvika genom att tillåta en hängmatch.”


BK Häcken hoppas att överklagandenämnden hanterar ärendet skyndsamt.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.