Föreningen
2024-02-29 11:00:00
BK Häcken presenterar rekordstark ekonomi

BK Häckens sportsliga resultat bröt nya barriärer under 2023. Även föreningens ekonomi nådde nya höjder i fjol med rekord på i princip alla områden.

Klubbens omsättning 2023 landade på 533 miljoner kronor och resultatet för året uppgick till 52 miljoner kronor.

 

BK Häckens vision är att klubben ska leda utvecklingen i Idrottssverige. En förutsättning för det är en stark ekonomi och föreningen har aldrig kunnat visa upp så starka siffror som när årsmöteshandlingarna presenteras i dag.

Rekordnivåer när det gäller så väl omsättning och resultat, som eget kapital, 109 miljoner kronor, och likvida medel, 106 miljoner kronor. Klubben hade ett positivt kassaflöde under året på 71 miljoner kronor.

– Vi har tagit oss till en annan ekonomisk position nu. Ser vi till fotbollen i dag finns det en stark korrelation mellan ekonomi och sportsliga resultat och nu har vi en stark position för att bedriva den här verksamheten, säger klubbchef Marcus Jodin.

Det sportsliga året slutade med en andraplats i OBOS Damallsvenskan och en tredjeplats i Allsvenskan, vilket innebär att båda representationslagen kvalspelar i Europa under 2024. Herrarna tog klubbens femte titel genom att vinna Svenska Cupen och båda lagen tog sig vidare till Europagruppspel, på herrsidan för första gången när laget nådde Europa League.

De tre största intäktsdelarna för året kommer just från Europa League-spelet, samt från spelarförsäljningar och egna arrangemang, som Gothia Cup, Gothia Cup Innebandy, Gothia Cup Cancún och genomförandet av Partille World Cup i samarbete med Sävehof.

Men klubben nådde även rekordnivåer när det gäller publik- och sponsorintäkter under 2023, där sponsorintäkterna passerade 50-miljonersvallen för första gången och landade på 52,7 miljoner kronor totalt.

Trots rekordresultat på 52 miljoner kronor ska det noteras att BK Häcken, i jämförelse med sina allsvenska konkurrenter, inte har några spelare i balansräkningen utan tar hela kostnaden direkt vid spelarköp.

– Hade vi inte skrivit ner våra spelarköp direkt, hade vi snarare sett ett plusresultat på någonstans 110 miljoner kronor för 2023. Vi har även valt att betala av ett antal leasingavtal under året. Vi har använt 2023 till att sätta oss i en ännu bättre ekonomisk sits framöver, säger Marcus Jodin.

 

Årsmöteshandlingarna – årsredovisningarna för BK Häcken och BK Häcken FF, årsberättelsen, samt motioner med styrelsens yttranden – finns bifogade i den här artikeln, samt för nedladdning på den här länken .

 

Föreningens årsmöte hålls den 14 mars, kl 18.30.

OBS! På grund av ett stort antal anmälda medlemmar, flyttas årsmötet till Bravida Arenas lounge, för att säkerställa att alla får plats.

 

Nyckeltal 2023 (BK Häcken och BK Häcken FF):

 

Omsättning: 532 960 377 kr.

Resultat: 51 671 018 kr.

Eget kapital: 109 112 823 kr (varav likvida medel 106.000.000 kr).

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved