Dam
2024-03-24 18:13:44
BK Häcken till semifinal i Svenska Cupen

BK Häcken tog under söndagen sin tredje raka seger i Svenska Cupen när Kristianstads DFF besegrades med 7–2. Jòhanna Fossdalsá Sörensen, Felicia Schröder, Anna Anvegård, Monica Jusu Bah och Rosa Kafaji målade när BK Häcken tog sig till semifinal.

BK Häcken hade med sina två segrar i gruppspelet ett bra läge inför den avgörande matchen mot seriekonkurrenten Kristianstads DFF. Vid vinst eller oavgjort skulle laget kvalificera sig för semifinal i Svenska Cupen. Och läget blev inte sämre när BK Häcken redan efter en och en halv minut satte 1–0. Jòhanna Fossdalsá Sörensen var målregissören och även den som var sist på bollen när hon fick bollen i straffområdet och placerade in ledningsmålet.

Kvarten senare kom också 2–0. Ännu en gång var Jòhanna Fossdalsá Sörensen med i speluppbyggnaden och serverade bollen till Alice Bergström. Nyförvärvet fick från sin vänsterkant in bollen till Felicia Schröder som missade sin första chans, men var påpassligt framme och tryckte in målvaktsreturen. 2–0 och BK Häckens chanser till avancemang såg väldigt ljusa ut.

Efter halvtimmen spelad bjöd hemmalaget dock in Kristianstads DFF i matchen. Jennifer Falk missbedömde en situation och Hlin Eiriksdottir snodde åt sig bollen från BK Häckens målvakt och kunde rulla in reduceringen i öppet mål.

Kristianstads DFF inledde andra halvlek piggt och hade flera goda chanser till kvittering, men Jennifer Falk storspelade och höll BK Häckens ledning intakt.

I stället kom 3–1 efter dryga timmen spelad. Alice Bergström snappade upp bollen utanför offensivt straffområde, passade fram till Anna Anvegård som kom fri och rullade in bollen i mål.

Bara tre minuter senare kom också 4–1 när inhoppande Monica Jusu Bah, som är snabbare än de flesta, löpte sig fri på en fin djupledsboll av Elma Junttila Nelhage. Den formstarke yttern gjorde inga misstag i straffområdet och BK Häckens fjärde mål var ett faktum. Med sex minuter kvar av ordinarie tid gjorde Jusu Bah också sitt andra mål för dagen när hon, utsökt serverad av Anna Anvegård, placerade in femman. Även sexan och sjuan kom när det rann iväg för BK Häcken. Först var det Anna Anvegård som satte sitt andra för dagen och därefter avslutade Rosa Kafaji den gulsvarta målkavalkaden innan bortalaget fick in ett tröstmål med matchens sista spark.

– Jag tycker att vi gör en bra match i dag. Vi hittar och skapar lägen och tycker att vi gör det väldigt bra som lag också. Vi har tränat mycket på att kunna etablera högt uppe i plan och kunna hålla i bollen och ha tålamod. Med tålamod så blir det mål framåt och i det stora hela gör vi en bra match, säger tvåmålsskytten Monica Jusu Bah och kommenterar sina mål:

– Jag tackar verkligen mina medspelare som sätter mig i dessa lägen. Min snabbhet är en av mina egenskaper jag har och att få kunna använda den och göra mål betyder såklart väldigt mycket. Det kändes verkligen skönt att göra mål idag.

Semifinalerna lottas under morgondagen och spelas under påskhelgen.