Herr
2020-12-06 16:29:30
BK Häcken vinner lilla silvret

Det blev nervigt på slutet men 0-0 och en poäng mot Kalmar gör att vi behåller tredjeplatsen i tabellen och vinner Allsvenskans lilla silver. Och inte minst också en kvalplats till Europa Conference League.

Det var upplagt för dramatik inför den sista allsvenska omgången. I jakten på de åtråvärda Europaplatserna kämpade BK Häcken, Norrköping och Djurgården om en plats och i botten slogs Falkenberg och Kalmar om att undvika nedflyttning. För Bollklubben skulle en seger mot Kalmar garantera minst en tredjeplats. Vid kryss eller förlust var man beroende av att andra resultat skulle gå rätt väg. När det efter 90 minuter stod 0-0 på resultattavlan så gällde det att Norrköping inte vann sin match. Tack och lov skrällde redan nedflyttningsklara Helsingborg och vann med 4-3 på bortaplan, samtliga mål i den matchen kom i den första halvleken. En gulsvart poäng blev till slut precis det som räckte, vid förlust hade Djurgården klättrat förbi. Spelmässigt var det ingen toppmatch på Guldfågel Arena men den här dagen var tabellplacering viktigare än tre poäng och skönspel.

– Det var inget skönspel idag, det var mycket andrabollar och kamp och inte så mycket lägen men det räckte så vi är glada, säger Erik Friberg.

Det blev något speciella slutminuter. På bänken hade ledarna självklart stenkoll på de andra resultaten och man visste att en poäng skulle räcka för att tredje platsen skulle vara säkrad. Samtidigt visste hemmalagets stab att Falkenberg ”bara” hade en poäng mot Mjällby så även Kalmar var i det läget klara för kval, vilket var deras mål för dagen. De sista två minuterna spelades bollen därför runt i BK Häckens backlinje utan att hemmalaget gjorde några försök att störa. En något komisk situation.

BK Häckens tränare Andreas Alm:

– Europaplatsen var prioriterad, det har vi pratat om i veckan med klubbchef och sportchef – och hur vi agerar utifrån specifika resultat. Och när vi kommer till slutet så kände vi att vi tar Europaplatsen som klubben har prioriterat istället för att gå för ett segermål och riskera att bli fyra.

BK Häcken rivstartade annars matchen och redan efter två minuter hade man skaffat sig de målchanser som när matchen summerades var de allra bästa. Ahmed Yasin hittade in till Erik Friberg som drog till direkt från strax utanför straffområdet. Han fick en bra träff men bollen tog i ett Kalmarhuvud till hörna. På den efterföljande hörnan nådde Alexander Søderlund högst och nickade bollen i ribban. Utöver de chanserna hade Bollklubben svårt att riktigt komma till i offensiven. Kalmar lyckades täppa till kanterna bra och det blev mycket spel centralt och där blev det trångt.

Inte heller Kalmar skapade några direkta farligheter så sammantaget kändes 0-0 och oavgjort både logiskt och rättvist.

En speciell säsong är över och när den nu kan summeras så har BK Häcken tabellmässigt gjort klubbens näst bästa säsong någonsin. Och förutom en meriterande tredjeplats och Allsvenskans lilla silver så väntar nästa år kvalspel till Europa Conference League.

–  Idag och i år så räckte vi till en tredjeplats. Det är en framgång för klubben inklusive alla medlemmar och supporter och alla de som har en god känsla och en känsla för BK Häcken, säger Andreas Alm.