BK Häckens spelartrupp går ner i lön och klubben genomför korttidspermitteringar - BK Häcken BK Häcken
Herr Föreningen
2020-03-24 14:21:00
BK Häckens spelartrupp går ner i lön och klubben genomför korttidspermitteringar

BK Häcken har, i samråd med spelar- och ledartruppen samt den lokala fackföreningen, beslutat att genomföra korttidspermitteringar och lönesänkningar både i den sportsliga verksamheten och på kontoret. Åtgärderna innebär att samtliga anställda i BK Häckens verksamhet går ner i lön, samt att styrelsen avsäger sig sitt arvode.


Smittspridningen av coronaviruset får stora konsekvenser för BK Häckens verksamhet. I enlighet med klubbarnas önskemål har Svenska Fotbollförbundet beslutat att skjuta upp starten av Allsvenskan till början av juni, samt att slutspelet i Svenska Cupen ska avgöras dessförinnan.

Detta har inneburit att föreningens intäkter har strypts, medan kostnaderna finns kvar. BK Häcken har därför vidtagit ett antal åtgärder för att hantera situationen.

– Vi har alltid varit en ansvarstagande förening när det gäller ekonomi och så är vi även nu, för att ta höjd för utmaningar som kan finnas vid horisonten, säger klubbchef Marcus Jodin.

BK Häckens medlemmar fattade för ett antal år sedan årsmötesbeslut om att föreningen alltid ska ha minst 20 procent av omsättningen i eget kapital, vilket inneburit att klubben byggt upp ett visst skyddsnät för extraordinära händelser.

– Tack vare långsiktiga beslut av medlemmarna historiskt, sitter vi inte i samma akuta ekonomiska kris som en del andra föreningar. Samtidigt är situationen i dagsläget väldigt osäker och utvecklingen oviss, vilket gör att vi behöver fortsätta ta ansvar för föreningen i ett långsiktigt perspektiv. Därför vidtar vi ett antal åtgärder i det här läget, för att minska våra kostnader, säger Marcus Jodin.

BK Häcken har sedan en tid infört inköpsstopp. I god dialog med den lokala fackklubben, genomför föreningen nu korttidspermitteringar, samt lönesänkningar, för de anställda.


I dagsläget finns det inget centralt avtal mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen gällande korttidspermitteringar av spelare. BK Häckens spelartrupp har tagit initiativ till att förekomma det, genom att som enad trupp fatta beslut om att stötta föreningen genom att gå ner i lön.

– Alla är överens om att göra detta, alla förstår allvaret i situationen och konsekvenserna av den. Hur hårt det slår mot klubben. Vi tillhör alla BK Häcken och vet vilka uppoffringar många gör för att stötta föreningen i en svår situation. Kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det. Vi vill att klubben ska må bra. Samtidigt vet vi hur mycket mer det kommer att hjälpa klubben den dagen vi kan bli korttidspermitterade, så vi hoppas att det avtalet kommer på plats så fort som möjligt, säger lagkapten Rasmus Lindgren.


Även klubbledningen och klubbchefen går ner i lön och föreningens styrelse avsäger sig sitt styrelsearvode. En majoritet av de anställda i klubben, inklusive herrlagets ledarstab, korttidspermitteras den närmaste månaden.

– Vi är i en extremt speciell situation och en förutsättning för att vi ska ta oss igenom det här på ett bra sätt, är att vi gör det tillsammans och att alla hjälps åt. Vår lokala fackklubb har haft en god dialog med klubbledningen och jag är nöjd över att alla parter visar solidaritet i ett utsatt och osäkert läge, säger John Kihlström, ordförande i BK Häckens lokala fackklubb.

BK Häcken fortsätter att arbeta med ett åtgärdspaket för att, i den mån det är möjligt, begränsa skadorna av coronautbrottet. Klubben har en god dialog med såväl supportrar som partners, där alla förstår vikten av att den gulsvarta familjen behöver hjälpas åt mer än någonsin.

– Jag är tacksam och stolt över den solidaritet och det föreningshjärta alla visar i det här extraordinära läget, säger klubbchef Marcus Jodin.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.