Dam
2021-11-17 20:42:58
Blytung förlust mot Benfica

BK Häcken åkte under onsdagen på en blytung förlust hemma mot Benfica i Champions League. Elin Rubensson kvitterade portugisernas ledning i andra halvlek, men på tilläggstid gjorde Benfica 2–1.

Robert Vilahamn tvingades möblera om i dagens startelva, dels på grund av att Stina Blackstenius drabbats av en mindre bristning i vaden och dels för att Emma Kullbergs och Julia Zigiotti Olmes kontrakt löpte ut efter senaste matchen mot Benfica.

Stine Larsen fick därmed kliva in och agera spjutspets längst fram, i mittlåset bredvid Luna Gevitz fick Beata Kollmats chansen och på mittfältet ersatte Julia Karlernäs Julia Zigiotti Olme.

Matchen kunde inte börjat sämre för BK Häcken. Redan efter tre minuter kom 1–0 till portugiserna efter en hörna. Bollen gick runt som ett flipperspel i straffområdet och BK Häcken lyckades inte rensa undan. Istället höll sig Benficas kanadensiska landslagsspelare Cloé Lacasse sig framme och sköt in 1–0. Blytung start för BK Häcken, som ändå spelade upp sig direkt.

Johanna Rytting Kaneryd var oerhört pigg på sin högerkant och Stine Larsen hotade längst fram. BK Häckens första chans skulle dock tillfalla Julia Karlernäs när hon nickade ett Elin Rubensson-inspel tätt utanför.

Därefter jämnade spelet ut sig en aning och varken Benfica eller BK Häcken lyckades skapa något av värde framåt. Med minuten kvar av halvleken kom dock en sista målchans för BK Häcken. Johanna Rytting Kaneryd och Hanna Wijk samarbetade då väl på högerkanten och den förstnämnde slog ett inlägg som Stine Larsen nickade strax utanför.

Halvleken slutade 1–0 till portugiserna, men det var inte ett resultat som speglade matchbilden.

BK Häcken rivstartade andra halvlek och redan efter 50 sekunder kom Johanna Rytting Kaneryd in i straffområde och avslutade strax utanför Benficas högra stolpe. Fem minuter senare var Benfica ännu närmare att måla när Paula Encinas nickade från nära håll, men Jennifer Falk stod för en kvalificerad räddning. Bara någon minut senare kom målvakten dock ut fel och Cloé Lacasse var ytterst nära att nicka in tvåan. Två minuter därpå kom Mille Gejl Jensen igenom fint och avslutade strax utanför. Ytterst nära 1–1.

Efter en chansrik start på andra halvlek dog den en aning chansmässigt, innan den hettade till rejält sista tjugo. I matchminut 70 drog Dilja Zomers till på halvvolley i straffområdet, men återigen smet bollen utanför Benficas stolpe.

Tre minuter senare fick BK Häcken en hörna och en Benfica-spelare tar bollen med hands framför målvakten. Domaren pekar på straffpunkten och Elin Rubensson, som satte en straff mot Benfica förra veckan, stegade fram. Precis som i förra matchen var hon säkerheten själv och 1–1 var ett faktum.

Därefter gick de gulsvarta framåt och mot slutet var ett 2–1-mål till hemmalaget nära flera gånger om. Först är Dilja Zomers nära på att nicka in bollen från nära håll, men isländskan fick ingen träff. En minut senare kom Stine Larsen fri, men hon fick inte till avslutet och Benficas målvakt kunde rädda. På den efterföljande hörnan laddade Milica Mijatovic bössan, men hennes skott gick strax över ribban.

Istället för 2–1 till BK Häcken kom ett blytungt ledningsmål för Benfica. I den första tilläggsminuten fick portugiserna en frispark en bit utanför straffområdet. Bollen lyftes in och hittade Catarina Amado som kunde stöta in 2–1.

BK Häcken hann inte skapa något mer och matchen slutade med seger för Benfica. Därmed klev de upp på fyra poäng i gruppen och BK Häcken halkade ned till fjärdeplatsen i tabellen.

Robert Vilahamn efter matchen:

–  En tung förlust. Vi börjar matchen dåligt med att släppa in ett mål tidigt, vilket påverkar vårt sätt att ta oss an matchen, men vi växer in i den och börjar spela vårt spel. I andra halvlek får vi lite mer tryck på dem och känner att vi är starkare än dem. Sen gör vi 1–1 och skapar en del målchanser för att vinna matchen, vilket vi går för ordentligt. Sen blir det nattsvart när de får in 2–1 på en fast situation.