Föreningen
2020-03-12 21:11:56
Carlander tackades av efter tolv år

Efter tolv år på posten har Robin Carlander tackat för sig. Som ordförande för Getingarna har han på nära håll sett och bidragit till att BK Häckens supporterklubb vuxit till det den är idag.

– Det är otroligt häftigt det som hänt sedan vi startade, det är inte enbart min förtjänst men att jag fått vara med om det är jag oerhört stolt över, säger han.


Tolv år som ordförande och sammanlagt 19 år som styrelsemedlem i Getingarna. Robin Carlander var en av dem som i början av 2000-talet drog igång Bollklubbens supporterklubb. Precis som klubben har tagit steg så har Getingarna utvecklats mycket. 

– Jag har varit med i Getingarna sedan den startade för 19 år sedan, när vi var glada amatörer på Häckenborg och sade att nu är det dags att organisera en supporterklubb. Vi var få och väldigt gröna och var beroende av klubbens hjälp och goda vilja. Nu har vi en solid ekonomi, vi är medlemmar i supporterorganet SFSU, vi fyller läktaren och färgar den gul och svart. Och vi organiserar bussresor där vi hyr bussar för flera 100 000 kronor varje år. Det är en enorm skillnad och otroligt häftigt, säger han.


En viktig roll som ordförande för en supporterklubb är att vara representant utåt sett, där har Robin Carlander varit ett föredöme. På kvällens årsmöte delade BK Häckens ordförande Anders Billström ut blommor till Robin när han tackades av för allt han gjort i Getingarna. Minst sagt välförtjänt.

– Nöjet har hela tiden varit på min sida. En nyckelhändelse i Getingarnas historia var när Dennis Andersson i sin roll som klubbdirektör lyfte fram oss i en årsberättelse och skrev om hur bra vi var. Då kom det ut i tidningarna och helt plötsligt blev det vi hade vetat om ett tag, att Getingarna och gulsvart supporterkultur är stark officiellt. Det betydde mycket. Efter det pratar man om oss i en annan ton och med en annan respekt, säger Robin Carlander.


Minnena är naturligtvis många och det första cupguldet, 2016, var inte speciellt bara för det sportsliga resultatet. Mängder med gulsvarta supportrar var på plats på arenan i Malmö och det var Getingarna som organiserade resan till Skåne.

– Vi fick lite hjälp av klubben med ekonomin men det var vi som organiserade de flesta av de elva bussar som åkte ner. Det var anmälningar och betalningar och allt som allt en jättemaskin och inget vi var vana vid. Att det funkade så bra var otroligt häftigt. Det gav också en rejäl boost för supporterklubben, det var många som åkte med ner och sen också blev medlemmar, säger han.


Stödet på läktaren är nog det som de flesta förknippar med supportrar men Robin Carlander menar att det som görs i skymundan också tillför mycket.

– Det finns mycket som görs i det tysta som när vi delar ut en blomma till en skadad spelare. När vi gjorde det till Jonathan Rasheed och man märkte att han blev så glad, sånt betyder mycket. Vi gör inte så mycket reklam för det men det är en viktig del i det tysta.


Getingarna har omkring 300 medlemmar per år, en siffra som ökar successivt. Robin Carlander uppmanar ännu fler till att bli medlemmar.

– Det är så oerhört viktigt inte bara för supporterklubben, det som är bra för oss är bra för BK Häcken. När vi får medlemmar så kan vi ta fram souvenirer så läktaren kan färgas och folk kan göra reklam på stan för BK Häcken. Vi kan göra fler bussresor och kanske billigare resor vilket ger ännu fler supportrar som kan stötta laget till förhoppningsvis mer framgång, det blir ringar på vattnet, säger han.


Att han nu valt att kliva ner från ordförandeposten handlar om att var sak har sin tid.

– Det kändes som att nu var ett bra tillfälle. Förr gjorde jag mycket själv, den senaste tiden har det blivit mer delegering eftersom vi är så många som bidrar. Det gör att det är ett väldigt bra läge nu, vi har en bra besättning i styrelsen och det är många som gör ett bra jobb, säger han och fortsätter:


– Nu kommer jag kunna ladda upp längre inför matcherna eftersom jag inte måste gå iväg tidigare från uppladdningen på Whoopsie för att sälja souvenirer, avslutar han och skrattar.


På Getingarnas årsmöte den 3 mars valdes Robin Heed till ny ordförande.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved