Dahlberg: "Har längtat efter att spela matcher" - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-11-04 15:27:06
Dahlberg: "Har längtat efter att spela matcher"

Skralt med speltid men flytten till Watford har ändå utvecklat honom som målvakt. Efter en längre tid med få matcher har Pontus Dahlberg äntligen fått regelbunden speltid igen. 

– Att spela matcher är det man har längtat efter och tränat för varje dag, säger han.


Det känns som Pontus Dahlberg har varit med ett bra tag men fortfarande är han bara 21 år. Som 18-åring slog han 2017 igenom i IFK Göteborg och Allsvenskan och i januari året efter värvade engelska Watford honom. Avtalet skrevs på 5,5 år, en tydlig signal att klubben trodde stenhårt på den 194 centimeter långe målvakten som är född och uppvuxen i Älvängen norr om Göteborg. Efter signerat avtal lånades Dahlberg omgående ut till IFK Göteborg under första halvåret 2018. När han väl kom till sin nya klubb i England efter sommaren så valde tränaren att satsa på andra målvakter och för Dahlberg blev det en längre tid utan matcher.

– För mig blev det spel U21-landslaget och så någon träningsmatch med Watford på försäsongen och även någon U23-match men inte så mycket mer än så, säger han.


I januari i år lånades han återigen ut, då till nederländska Emmen. Men efter bara en månad i klubben slog coronapandemin till och all fotboll pausades. Dahlberg åkte hem till lägenheten i Göteborg, till den ovisshet som alla professionella idrottare plötsligt befann sig i. Men fotbollen kom igång och Pontus Dahlberg behövde hitta en ny klubb att få speltid i. När så Peter Abrahamsson drog sönder sitt korsband dök möjligheten i BK Häcken upp och den 11 augusti presenterades han som ny spelare i klubben. Två veckor senare gjorde han debut i bortamatchen mot Norrköping. Hållen nolla, flera starka ingripanden och tre poäng – det blev en perfekt start och någon ringrostighet syntes inte till.

– Det var skönt att komma in i det direkt så man inte stod och väntade på att göra saker utan nu var det verkligen saker direkt från första minuten som gjorde att man fick bekänna färg och komma in i det. Så det var bara att fortsätta på det spåret och köra, säger han.


Sedan den starten har han fortsatt att rada upp starka prestationer. 

– Det har känts bra överlag. Klart att avsaknaden av matcher har påverkat lite tajmingsmässigt i diverse situationer som man får jobba med match för match för att komma in i igen. Speciellt i början var det väl lite så men det har successivt blivit bättre känsla med tajmingen. 


Trots Pontus Dahlbergs starka målvaktsspel har laget haft det tyngre den senaste tiden. Efter de två 1-0-segrarna mot Norrköping och AIK i slutet av augusti har Bollklubben bara vunnit en av åtta allsvenska matcher. Mot Hammarby i söndags kändes det som en vändning var på väg, men trots övertag i spelet och övertal i antal målchanser så blev det till slut bara en poäng efter stockholmarnas kvittering på stopptid. 

– Om man tittar på senaste matchen där vi hade ett sent poängtapp så tycker jag ändå att prestationen var otroligt bra. Med lite flyt så gör vi en ”tvåa” och ”trea” och stänger matchen. Men prestationen överlag var väldigt bra. Hammarby på bortaplan är ingen lätt match men vi visar att vi absolut är det bättre laget och förtjänade tre poäng så det bådar verkligen gott för framtiden.


Framtiden fotbollsmässigt innebär närmast match mot Östersund på lördag. Därefter är det landslagsuppehåll och för Dahlberg väntar matcher mot Armenien och Italien med U21-landslaget. Det finns fortfarande en chans för Sverige att ta sig till EM-slutspelet. När han därefter kommer tillbaka till Hisingen igen återstår tre allsvenska matcher. Bland dem IFK Göteborg på bortaplan. Självklart en speciell match för 21-åringen.

– Jag har varit där några år och känner de flesta i föreningen så det ska bli en väldigt rolig match att spela och som man verkligen inte vill förlora. Vi ska bygga vidare från efter prestationen mot Hammarby i söndags till de matcher som är kvar så ska vi kunna knipa en Europa-plats, avslutar Pontus Dahlberg.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.