”Dalla” matchvinnare i fjärde raka segern - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-08-30 16:32:57
”Dalla” matchvinnare i fjärde raka segern

För första gången någonsin har vi vunnit mot AIK på bortaplan i Allsvenskan. Daleho Irandust blev matchvinnare när han gjorde matchens enda mål i början av den andra halvleken.


Först IFK Norrköping borta och därefter AIK på Friends – när spelprogrammet släpptes för höstmatcherna var det nog många både i laget och supportrar till Bollklubben som sneglade mot de matcherna med viss oro. Historiskt två mardrömsmatcher. Nu är matcherna spelade och BK Häcken har lyckats ta dubbla 1-0-segrar och laget har just nu ett rejält flow. Segern mot AIK var dessutom den första någonsin på bortaplan i Allsvenskan. Daleho Irandust blev stor matchvinnare när han gjorde matchens enda mål tio minuter in i den andra halvleken. Uppspelet från Erik Friberg gick perfekt till Jasse Tuominen, finländaren spelade bollen vidare på ett och satte upp Irandust i ett en-mot-en-läge med en AIK-försvarare. 

Då vet vi vad som kan hända.

– Jag tar en löpning bakom och får inte bollen i första läget, sen ser Jasse mig fantastiskt och så är det är bara att utmana en-mot-en. Jag viker in och så är det tunnel tror jag. Jag har gjort det många gånger på träning och brukar lägga bollen där, säger matchvinnaren. 


”Dalla” fick det att se väldigt enkelt ut. Målet var hans femte i år, hans bästa notering någonsin i Allsvenskan. Han har redan slagit förra årets rekord på fyra mål.

– Det är väl okej, jag hade väl hoppats på fler assist i år men fem mål är okej.


Matchen som helhet var en relativt temposvag historia men trots det underhållande och välspelad. Bägge lag verkade prioritera att ligga rätt i försvarsspelet.

– Det var tillknäppt och inte jättemånga fantastiska och bra målchanser. Det är såna här matcher vi behöver vinna, vi gjorde det senast mot Norrköping också. Det är vad topplag gör och det visade vi idag att vi är, fortsätter Irandust.


I den första halvleken fanns det dock ett par målchanser att räkna in. Först var det Leo Bengtsson, som var ute efter att göra mål för fjärde matchen i rad, som avslutade en omställning han själv startade men AIK:s målvakt Jakob Haugaard gjorde en stark räddning. Jasse Tuominen, som efter en sen ändring i startelvan fick hoppa in från start istället för Alexander Søderlund, var först på returen men fick en rejäl snedträff. 

Och på andra sidan var det Robert Lundström som tog sig till ett bra läge när han forcerade sig förbi Leo Zuta, efter en misstänkt hands på AIK-spelaren, men Pontus Dahlberg kom ut blixtsnabbt och stängde igen. 


I inledningen av den andra halvleken satte hemmalaget en lite högre och hårdare press vilket gav viss utdelning och det kändes som att AIK var något starkare i det läget. Men efter Irandusts mål i den 57:e minuten fick Bollklubben ett lugn i laget igen och AIK hade svårt att komma till. Hemmalagets tränare Bartosz Grzelak ändrade formation från fembackslinje till fyrbackslinje och senaste nyförvärvet, landslagsmannen Mikael Lustig byttes in. Mycket inläggsspel och en hemmaforcering var att vänta och Andreas Alms motdrag blev att i sin tur gå över till fem man i backlinjen, precis som i slutskedet mot Norrköping. Och visst kom det inlägg, flera med kvalitet och det blev tuffa dueller i straffområdet. När bollen plötsligt damp ner framför Kolbeinn Sigþórsson kändes det jobbigt men islänningen ramlade och kom inte åt bollen. Förutom den situationen blev det aldrig riktigt farligt.

Pontus Dahlberg var återigen lugnet själv och höll sin andra raka nolla. 

Andreas Alm:

– Det var jämnt. De slår en del vassa inlägg och har ett längre spel. Vi har lite kombinationsspel i första halvlek där vi nästan kommer till. Leos omställning är jättefin, där är vi bra men i övrigt är det jämnt. Kanske med målet att vi har någon målchans som är hetare än de har. Det är tajt och mycket duellspel, det är en utmaning för oss att vara bra i duellspelet här på gräs och allting och det tycker jag vi klarar till slut, särskilt när Hammar och Gustav kommer in och vi fick sparka och nicka och hoppa.


Efter en halvtrög inledning av serien där Bollklubben både hade svårt att vinna på bortaplan och att vinna två raka matcher och laget nu alltså fyra raka segrar. Skönt att ha med sig det nu när Allsvenskan tar en kort paus för landslagsspel.

– Vi hade svårt att vinna på bortaplan, vi hade svårt att vinna två i rad nu har vi gjort det och så blev det även tredje och fjärde raka så det här är väl vår bästa del av säsongen hittills. Nu ska vi möta Djurgården dagen efter en U21-match så utmaningarna haglar hela tiden. Efter spelat tätt och det första landslagsbrejket nu kommer så tror jag det är många som åker hem och känner att det finns mycket som vi har gjort bra hittills, avslutar Andres Alm.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.