Digitalt höstmöte hölls från Bravida - BK Häcken BK Häcken
Föreningen
2020-11-19 20:35:31
Digitalt höstmöte hölls från Bravida

I maj uppskattade BK Häcken att året skulle ge ett minusresultat på omkring 40 miljoner. Den siffran har genom en rad åtgärder kunnat förbättrats avsevärt. Det var en av delarna som kom fram på kvällens medlemsmöte.


BK Häckens traditionsenliga höstmöte för klubbens medlemmar fick ett lite annorlunda utseende denna gång. Orsaken stavades naturligtvis coronapandemin. Platsen var precis som förra året Bravida men den här gången blev det ett digitalt möte. Representanter från föreningens alla olika verksamhetsdelar fanns på plats och gav sin syn på detta, minst sagt, speciella och turbulenta år. 

Det är ingen hemlighet att BK Häcken har lidit stor ekonomisk skada under året och en stor anledning till det är att Gothia Cup, för första gången någonsin, fick ställas in. Ett tufft beslut att ta både emotionellt och ekonomiskt. Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson mindes tillbaka till presskonferensen i april när beskedet lämnades.

– Det var en förskräcklig presskonferens. Man mådde inte så bra de dagarna. Man kände att man gjorde 35 000 barn och ungdomar väldigt besvikna, att man lurade dem på deras sommardröm. Som det var då fanns det förhoppningar då att sommaren kunde bli mer normal, så det var inget enkelt beslut att ta.


När beskedet att Gothia Cup fick ställas in kom och att tävlingssäsongen var satt på paus så gjorde klubben en ekonomisk prognos för året. Den sade ett minusresultat på 40 miljoner. Klubbchef Marcus Jodin berättade om vad som då gjordes från klubbens sida.

– Vi satte upp en gedigen åtgärdsplan. Den innebar bland annat permitteringar, inköpsstopp och att vi tvingades säga upp medarbetare. Det var krafttag som vi tog till för minska underskottet. Åtgärderna som vi vidtagit har inneburit besparingar på omkring 20 miljoner och jag vill rikta ett jättestort tack till hela organisationen som accepterat de nya omständigheterna. Vi har tagit krafttag tillsammans.


Det återstår visserligen en del av året men prognosen i nuläget är att minusresultatet kommer bli någonstans mellan 5 och 15 miljoner kronor. Att det ligger i ett spann och inte en mer exakt siffra beror på att beslutet om storleken på det statliga stödet från Riksidrottsförbundet inte är klart än. 


Även om det ekonomiska läget kom att diskuteras en del så innehöll mötet också en stor del fotbollssnack. Damlagets tränare Erika Faith och sportchef Anders Wahrnberg pratade om den historiska säsongen i division 2 och hur läget ser ut inför nästa år. Och herrlagets tränare Andreas Alm och sportchef Sonny Karlsson snackade om den allsvenska säsongen och den pågående kampen för att nå topp-3. Andreas Alm var tydlig med sin målsättning.

– Det är ett helt annat läge nu än inför Östersund, nu har vi det i egna händer och jag blir väldigt besviken om vi inte får en medalj.


Dessutom är det ju derby på måndag. Erik Friberg var på plats och snackade om den matchen och hur han ser på derbyn.

– De betyder mycket, vi jagar dem. Samtidigt har vi varit före dem flera år nu. Vi växer på läktaren hela tiden men de har en historia och vunnit mycket förr och det får man höra hela tiden. Derbyna blir inte likadana nu utan publiken, saknaden är stor. Det är inte samma sak längre men det är som det är nu. Så sett inte optimalt men vi jagar Europaplatserna och går för att vinna de tre matcher som är kvar och ta en av de platserna.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.