Dam
2021-05-06 13:40:47
Globetrottern Holmes har hamnat i Göteborg

För första gången i hennes seniorkarriär ska BK Häckens nyförvärv Dylan Holmes spela för en fotbollsklubb utanför Australien. Men det till trots är det en minst sagt världsvan 24–åring som har landat i Göteborg. Under uppväxten har hon bott i världens alla hörn och upplevt många olika miljöer och kulturer. Nu har hon påbörjat ett nytt äventyr i Sverige, där hon vill se och lära för att utvecklas till en ännu bättre fotbollsspelare. 


För drygt en månad sedan anlände australiska mittbacken/mittfältaren Dylan Holmes till Göteborg och BK Häcken. Hennes första tid med klubben har än så länge inneburit träning, landslagsuppehåll och 90 minuters spel mot Lidköping i Svenska Cupen. Så här långt känner hon sig nöjd med sin nya tillvaro. 

– Det har varit en jättebra första tid här, tjejerna i laget har verkligen varit välkomnande och klubben är grym. Så jag njuter bara av att vara här och att säsongen är igång, säger hon.


Närmast kommer hon från spel i Adelaide United i den australiska högstaligan. Där avslutade hon så sent som i början av mars föregående säsong och kommer därmed till Gulsvart med formen på topp. Något som var en av anledningarna till att hon valde just Sverige som nästa destination i karriären. 

– När ligan i Australien avslutas börjar Damallsvenskan bara en månad senare, så det var skönt att komma in precis i början av säsongen och bibehålla formen från förra. Sen har jag hört väldigt bra saker om Damallsvenskan och att kvaliteten är väldigt bra, så jag tyckte att det verkade som ett bra steg att ta i min karriär. 

Hur mycket visste du om OBOS Damallsvenskan innan du kom hit? 

– Jag har hört att det är en konkurrenskraftig liga med många riktigt bra spelare och till och med några “Aussies” (australiensare) som har spelat här innan som jag också har pratat med lite grann. De har bara haft bra saker att säga om ligan. 


Det var i Australien som fotbollskarriären tog fart och är det hon i dag kallar hemma, men det är varken där hon är född eller uppvuxen. Pappans arbete har gjort att Dylan och resten av familjen Holmes har flyttat runt mellan flera olika länder och platser i världen. 

– Jag föddes i Brasilien där vi bodde tills jag var ett år ungefär. Sen flyttade vi till Kalifornien i USA där vi var i fem år innan vi var ett och ett halvt år i Santiago, Chile. Efter det var vi ett år i Peru innan vi till slut flyttade till Australien där vi bosatte oss i Adelaide, då var jag tio år.  

En uppväxt som för många kanske hade inneburit en osäker tillvaro utan en trygg punkt. Men Dylan försöker istället se positivt på hennes smått unika barndom.

– Det har varit lite annorlunda, helt klart, men ändå bra. Jag har många coola erfarenheter som många andra inte har och jag har sett många olika delar av världen. Så jag är väldigt tacksam för att ha fått uppleva det samtidigt som jag är glad att min familj till slut slog sig ner i Adelaide, det är det som är min favoritplats. 

Finns det något ställe du nu efteråt kan tänka på och kanske längta tillbaka lite till? 

 Jag gillade verkligen att bo i Santiago i Chile. Jag var bara sju eller åtta år då men jag kommer ändå ihåg ganska mycket av det. Jag minns att vi bodde i en lägenhet mitt i stan och att det var ett väldigt roligt år med många coola upplevelser. 


Uppväxten har inneburit många olika kulturer att lära känna och språkbarriärer att vänja sig vid, något som enligt Dylan själv har lärt henne att vara mer öppen för nya saker och nya upplevelser. Detta ska hon nu ta med sig när hon för första gången ska testa på den europeiska fotbollen och spela sin första säsong i OBOS Damallsvenskan. 

– Ärligt talat så går jag in i säsongen med ett öppet sinne där jag personligen vill lära mig så mycket som jag kan och få så mycket speltid som möjligt. Ur ett lagperspektiv tror jag alla är inställda på att gå för att vinna ligan och Svenska Cupen och dessutom göra bra ifrån oss i Champions League. Så jag ser fram emot en rolig säsong och att fortsätta utvecklas.

Just hennes fotbollsmässiga utveckling kommer att vara huvudfokus för Dylan. Varierande taktiker och spelsätt hos motståndarna ska tillföra ytterligare dimensioner i hennes eget spel. 

 Det är ju första gången jag får uppleva seniorfotboll utanför Australien, så jag är inställd på att bara lära mig och utveckla mitt spel så mycket som möjligt. Jag tror att det finns lite mer variation i formationerna i Damallsvenskan än i Australien, vilket gör att man tvingas lära sig spela mot olika taktiker. 

Vad är dina personliga mål den här säsongen och för framtiden?

– Jag försöker att inte blicka för långt fram utan tar det mer dag för dag och ser vart det tar mig. Jag är här för att ha roligt och utvecklas.


Även för den mest världsvane personen kan det vara speciellt att bosätta sig i en ny stad. Men än så länge gillar Dylan Holmes det hon har sett av Göteborg, där den svenska lagom stora storleken på staden är ett plus. 

– Jag har turen att bo mitt i stan, så jag har gått runt och utforskat en hel del, men jag har fortfarande mycket kvar att göra. Det är en bra storlek på stan där det känns som att det är gångavstånd till i princip allt, säger hon och fortsätter:

– Jag gillar vattnet i stan med alla kanaler och vattendrag, det tycker jag är väldigt fint. Även alla byggnader, jag bor precis vid Göteborgs konstmuseum som jag tycker är en väldigt fin byggnad. Så det är trevligt att bara gå omkring och titta på arkitekturen och känna in historien som finns i staden. 

Kulturkrockar och språkbarriärer är som bekant vardagsmat för henne, så när det kommer till svenska språket och den svenska kulturen har Dylan redan efter en månad listat ut vad det viktigaste är för att trivas i Sverige.

– Jag har definitivt lärt känna de svenska köttbullarna sedan jag kom hit. Sedan har jag lärt mig att säga "fika", den har jag förstått är ganska viktig, avslutar hon med ett stort skratt.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved