En vårsäsong där självklart cupguldet står ut - BK Häcken BK Häcken
Herr
2019-06-04 14:50:31
En vårsäsong där självklart cupguldet står ut

Ömsom vin, ömsom vatten i Allsvenskan och med cupguldet som den självklara höjdpunkten – så skulle man kunna summera BK Häckens första halva av säsongen 2019.

– Skönt att kunna sopa hem cupen, en stor fjäder i hatten till hela klubben att vi lyckades med det igen, säger sportchef Sonny Karlsson.


Efter en intensiv tid har A-truppen gått på välbehövlig vila. Men något längre uppehåll är det inte tal om, den 12 juni drar träningen igång igen. Förutom träningar ska också ett dygn med fokus på sociala aktiviteter i Tanumstrand och två träningsmatcher avverkas innan det blir skarpt läge i Allsvenskan igen. För BK Häckens del spelas nästa allsvenska match hemma mot Hammarby den 1 juli. Med 21 inspelade poäng återfinns Bollklubben just nu på en femte plats i tabellen. Det är nio poäng upp till serieledande Malmö FF men skåningarna har en match mer spelad. 

– Jag känner mig ödmjuk inför de poäng vi har, vi har fått slita för dem. Det kanske inte har flutit på på det sättet vi hoppades på innan det började, bra prestationer har blandats med mindre bra. Samtidigt står vi där på 21 poäng och är smått missnöjda. Vi får ändå vara ödmjuka där, så många poäng har vi nog aldrig haft efter tolv omgångar, säger Sonny Karlsson.


Tio insläppta mål har det blivit hittills. Av de 17 målen framåt har Alexander Jeremejeff och Paulinho gjort fem var. Inte minst offensivt så känns det som det finns mer att få ut av laget i höst.

– Det har inte varit det självklara, frejdiga BK Häcken som sprungit ifrån allt motstånd. Vad det beror på är svårt att säga innan en grundlig analys är gjord men vi har sett i ett antal matcher att lag har fallit tillbaka på oss och velat spela ett lågt försvarsspel, det har med respekt att göra vilket är positivt i sig. Men med små ytor så krävs det ännu mer av oss för att ta oss igenom. Jag är ödmjukt glad över 21 poängen men hade givetvis önskat att de var fler. Samtidigt ser jag i det vi gjort att detta kanske var det vi förtjänade, fortsätter Sonny Karlsson.


Vad som behöver göras annorlunda för att det ska bli ännu bättre efter uppehållet finns det nu tid till att gå på djupet med.

– Det är nio man runt laget som kommer jobba med att analysera så att vi ska kunna vara starkare i höst. Man snackar alltid om att BK Häcken är ett höstlag, det vore bra om vi är det i år också. Och gärna ett sommarlag också.


Även om Bollklubben förstås hade velat ha några fler poäng i Allsvenskan så var segern i Svenska Cupen naturligtvis en stor framgång för hela föreningen.  

– Vi var bäst, vi vann, vi var smartast – allt man vill säga och det ska vi ha cred för och slå oss för bröstet för. Då har vi ändå haft en allsvenska runt om oss också, en del andra lag har fått vara ifred under den här tiden och bara spelat i Allsvenskan. Det sliter när man är med hela vägen fram, det var en tuff semifinal och samtidigt som vi laddade för cupfinalen hade vi ett derby mot Blåvitt bara dagar innan som också var slitsam. Man får det inte av sig själv, säger Sonny Karlsson.


Förutom själva titeln så innebär cupsegern också att BK Häcken återigen får kvala till Europa Leagues gruppspel. För att ta sig till dit behöver laget först ta sig igenom tre rundor med dubbelmöten.

– Jag har den största ödmjukheten inför Europa League eftersom vi varit där fem gånger de senaste tolv åren utan att lyckas nå gruppspelet, jag vet hur tufft det är att ta sig fram där. Men vi är inte naiva och vi har en viss rutin. Vi är maximalt förberedda för att kunna vara med.


Rutinen är naturligtvis viktig i ett sådant sammanhang. 

– Det blir inga överraskningar i vad man kan förvänta sig. Sen om det till slut bär hela vägen får vi se. På något sätt krävs det årsbästa i varje match i tre omgångar för att ta sig till gruppspelet. De lagen vi möter på vägen fram har förmodligen högre rakning än vad vi har eftersom vi går in i andra rundan, säger Sonny Karlsson.


Den 17 juli öppnar transferfönstret men att stärka upp truppen för att komma bättre rustade till kvalspelet är inte aktuellt. Eller…? Man vet aldrig vad som händer när fönstret väl är här, som Karlsson själv uttrycker det.

– Vi har egentligen redan planerat för det här för vi har en bred, kvalitativ trupp. Det var ändå fem man som spelade från start i cupfinalen som saknades mot Elfsborg och redan innan det röda kortet hade vi tagit över matchen, vilket visar på att vi har en bra bredd i truppen.


Med fyra veckor kvar tills allvaret drar igång igen finns det nu tid till eftertanke, analysarbete och att ladda batterierna. Därefter går BK Häcken en spännande sommar och höst till mötes. 

– Cupen är avklarad så det delmålet är uppnått. Det vore så klart fantastiskt om vi kan vara med hela vägen i Allsvenskan men vi behöver höja oss. Det vi presterat än så länge gör att vi är med i matchen men vi kommer behöva överprestera för att nå hela vägen. Vi måste få förra årets flow, avslutar Sonny Karlsson.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.