Erik Friberg har nått milstolpe men är långt ifrån färdig - BK Häcken BK Häcken
Herr
2019-08-24 13:09:25
Erik Friberg har nått milstolpe men är långt ifrån färdig

Matchen mot Örebro var Erik Fribergs 250:e i den gulsvarta tröjan. Men det var långt ifrån den sista.

– Jag hoppas att jag får vara här tills jag inte får spela mer fotboll, säger mittfältsstjärnan.


Det är tolv år sedan Erik Friberg gjorde sin debut i BK Häcken. Den första sejouren i klubben blev treårig. Då var han med om att spela upp Bollklubben till Allsvenskan 2008. Efter att ha fortsatt karriären i bland annat Seattle Sounders och Malmö FF, där han vann SM-guld 2013, kom han inför säsongen 2017 tillbaka till Hisingen igen. Och här lär han stanna ett tag till.

– Jag hoppas att det blir många fler matcher, sen hur många år och hur många matcher till det blir är omöjligt att säga, det handlar om att hålla sig skadefri också. Men till slut kommer det ju också komma några som är bättre och då får det vara läge att lägga ner, säger Erik Friberg.


Det finns inget som tyder på att den dagen kommer komma snart. Hans passningsskicklighet och förmåga att ”bestämma” tempot i matcherna i kombination med drivet, energin och vinnarskallen har gjort att 33-åringen som vanligt har varit nyttig för BK Häckens spel.

– Det är väl en helt okej säsong hittills för egen del, det är som i alla säsonger att det går lite upp och ner, men i det stora hela har det känts bra, säger han.


Med 250 spelade matcher är så klart minnena många. Han lyfter bland annat fram en upphämtning från underläge med 1-3 och straff mot sig som sen slutade med seger med 4-3 mot Åtvidaberg i Superettan 2007. Och ”kaosmatchen” mot Hammarby 2017 när Paulinho satte en frispark till seger på stopptid efter att Hammarby bara minuter innan kvitterat. Det efter en situation när BK Häcken förväntade sig att få tillbaka bollen efter en skada. Cupguldet från i maj i år är förstås kanske den största höjdpunkten. 

– Cupen är väl en av de starkare Häckenuppplevelserna som jag har, den står ut. Sen så klart att gå upp i allsvenskan 2008, det var häftigt också. Det finns många minnen och hoppas att det kommer ännu mer minnesvärda saker i framtiden, säger han.


Med 250 matcher för Bollklubben innebär också att Erik Friberg får årskort på Bravida Arena – på livstid.

– Det har man siktat in sig lite på för det det vill man ju ha och nu är det klart. Vi har pratat om det några stycken att vi blir ett gäng som sitter där och kollar matcherna ihop när man väl lagt av. Det är fin läktare.


I morgondagens match mot AFC Eskilstuna, lagens tredje möte i år, fortsätter BK Häckens allsvenska jakt. Även om det är några poäng upp till Djurgården i toppen så befinner sig ändå laget i en sits som Erik Friberg inte riktigt varit med om tidigare i Bollklubben.

– Vi är med bättre nu än de senaste två åren. Det känns bra, det har hänt lite i truppen, vi har tappat en del gubbar så det känns som att vi får börja om lite och hitta kemin med de där framme. Alex har ju spelat varje minut nästan så vi får lägga om spelet lite och det gäller att hitta rätt där. Det gäller att vi får igång vissa gubbar som ska göra mål om man ska vara med hela vägen, avslutar han.


AFC Eskilstuna – BK Häcken, söndag 15.00, Tunavallen


BK Häckens matchtrupp:

Peter Abrahamsson, Christoffer Källqvist, Johan Hammar, Godswill Ekpolo, Alexander Faltsetas, Erik Friberg, Oskar Sverrisson, Gustav Berggren, Daleho Irandust, Ali Youssef, Rasmus Lindgren, Joona Toivio, Viktor Lundberg, Paulinho, Adam Andersson, Ahmed Yasin, Gustaf Nilsson, Kwame Kizito.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.