Fem av fem stjärnor till akademin - BK Häcken BK Häcken
Akademi
2021-01-08 13:48:11
Fem av fem stjärnor till akademin

För sjunde året i rad tilldelas BK Häcken fem av fem stjärnor i Svensk Elitfotbolls certifiering av landets akademier. Vi får 2597 poäng och behåller därmed vår nionde plats i poängtabellen.


För att räkna fram poängen i certifieringen bedöms en rad olika områden, allt från ledarorganisationen till träningsfaciliteter och hur klubben samverkar med skolor. De flesta poängen kommer emellertid från sportsliga resultat i ungdoms- och akademiverksamheten. Man tittar på spelare som tillhört klubben mellan 12–19-års ålder och därefter debuterat i elitsammanhang, i BK Häcken eller i en annan klubb. Till exempel har Ali Youssef tillhört BK Häcken sedan han var 12 år och han ger oss 64 poäng. Hur får han då 64 poäng? Han har spelat åtta år i klubbens bredd- och akademiverksamhet och han har debuterat i Allsvenskan, som ger åtta poäng – åtta gånger åtta är 64.

– Det är ett kvitto på att vi fortsätter göra ett gott jobb. Jag är speciellt stolt över kategori B i certifieringen, som handlar om vår spelarutbildning. Där ligger vi tvåa med 350 av 360 poäng, vilket jag är väldigt glad över, säger akademichef Tomas Andersson.

– Det pågår just nu ett stort omstruktureringsarbete med certifieringen, som ska sjösättas i år. Det är något vi i BK Häcken välkomnar, då den kommer avspegla nutiden bättre än vad dagens certifiering gör. Till exempel får vi idag poäng för en spelare född på 80-talet som fortfarande spelar elitfotboll och det säger inget om hur vår akademiverksamhet fungerar idag. Att jämföra BK Häcken 2008 och 2021 är som natt och dag, avslutar Andersson. 


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.