Football Friday Cup-segrarna agerade fotbollsproffs för en dag - BK Häcken BK Häcken
Herr CSR
2019-07-05 13:50:57
Football Friday Cup-segrarna agerade fotbollsproffs för en dag

Segrarlagen från Football Friday Cup har varit på GPA för att testa på att leva som fotbollsproffs – åtminstone för en förmiddag. Något som gav mersmak. 

– Det hade varit häftigt att få spela här på riktigt när man blir äldre, säger Ilyas Kessi.


När Football Friday Cup avgjordes på ett regnigt Bravida Arena i maj så var det FC Oseriös och FC Norrby som tog hem de två klasserna. Förutom äran så ingick för segrarna också att få komma till GPA och känna på livet som fotbollsproffs. Om än ”bara” för en förmiddag.

– Vi fick värma upp med fystränaren och sen spelade vi smålagsspel där Daleho Irandust och Gustav Berggren stod i mål. Efter träningen körde vi strafftävling med Andreas Alm som vi vann så han fick göra armhävningar. Vi fick även varsin boll och Häcken-kläder, det var jättekul, säger en nöjd Ilyas Kessi från FC Oseriös.


FC Norrby från Borås visar att Football Friday Cup har nått utanför både Hisingen och Göteborg.

– Det var en kul turnering. Men det kanske skulle vara ännu mer marknadsföring så att fler kan komma dit, det var inte så många i vår ålder där utan vi var lite större än de flesta andra, säger Vlasios Deliu.


Att segrarlagen nu kvitterat ut sina vinster så innebär det också slutpunkten för en lyckad säsong av Football Friday. Från oktober till mars samlas ungdomar mellan 13–20 år på fredagarna för att spela spontanfotboll tillsammans. Den här säsongen höll man till i idrottshallen i Gothia Tennis. Martin Ericsson, som är eventkoordinator i BK Häcken, kan summera en lyckad säsong.

– I snitt har vi varje gång engagerat ett femtiotal ungdomar. Vi har nått en ny publik när vi har varit på en annan del av Hisingen och slutsatsen är att det finns ett intresse – oavsett var vi är någonstans. Vi vill ha en struktur så att vi på sikt kan starta på ännu fler ställen och engagera ännu fler ungdomar, säger han.


BK Häcken har varit en del av Football Friday sedan 2017 och driver numera projektet tillsammans med Ungdomssatsningen Hisingen. Genom Football Friday Cup så lyckas man även nå ungdomar från andra delar av staden och närområdet.

– Tanken är att det ska vara integration i det. Cupen är ett roligt och positivt enskilt engagemang och vi märkte att det var ungdomar från olika delar av staden som samlades vilket var kul. Det ena vinnarlaget var dessutom från Borås, säger Martin Ericsson.


Samarbetet med Ungdomssatsningen Hisingen är viktigt då de redan känner många av ungdomarna. Tillsammans med BK Häcken har ramverk och strategier för verksamheten tagits fram. Anni Rydberg på Ungdomssatsningen menar att Football Friday kan bidra till att förebygga utanförskap.

– Vi vet att detta betyder enormt mycket för de deltagare vi möter. Det blir ett sammanhang och en mötesplats att ha kul på, hänga med kompisar och en möjlighet att röra på sig. Förhoppningen är att genom gemensam träning, och ibland även turneringar, bygga broar mellan ungdomarna på Hisingen. Dessutom hoppas vi att det minskar risken för stökiga situationer som kan uppstå utan en mötesplats och närvarande vuxna, säger Anni Rydberg.


BK Häckens partner Länsförsäkringar har också klivit in och engagerat sig i Football Friday. Det blev klart i slutet av vårens säsong så hur deras engagemang kommer se ut får visa sig mer i höst. Nästa säsong flyttar Football Friday dessutom tillbaka till Lundbystrandshallen och för att locka ännu fler tjejer så kommer den första timmen endast vara öppen för tjejer. BK Häcken och Ungdomssatsningen går i höst även in och stöttar upp en liknande verksamhet som redan drivs i Brunnsbo.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.