Akademi Hållbarhet Föreningen
2024-06-03 19:30:00
Förebygger sexuella övergrepp – utbildar ungdomsledare

Sportfront besöker Slätta Damm för att föreläsa om sexuella övergrepp för föreningens ungdomsledare. 

– Ska man vara ledare i BK Häcken ska man gå en sådan här utbildning, säger Marie Clasgård på Sportfront.

 

Varje år är Sportfront på plats för att föreläsa om sexuella övergrepp. Föreläsningarna syftar till att upplysa ledare och är en del i klubbens kontinuerliga arbete mot att förebygga sexuella övergrepp dels i organisationen, dels runt föreningen.

– Det här arbetet är inne på sitt elfte år. Vi har gjort det tillsammans med stiftelsen Sportfront där vi, tillsammans med dem, systematiskt och medvetet jobbar med att stärka vår idrottsmiljö på Slätta Damm, säger BK Häckens utvecklingschef, Anders Wahrnberg.

Tillsammans med föreningens partners Assemblin, Handelsbanken och Derome arbetar föreningen ständigt för en tryggare idrottsmiljö.

– Vi gör det genom utbildning. Vi får tips och idéer om hur vi ska skapa en trygg idrottsmiljö. Det är belastningsregister årligen, utbildningar där vi träffar vuxna, vi har öppet hus, vi försöker ha en öppenhet i verksamheten där ledarna vet vart de ska vända sig. På så sätt vill vi att föräldrar och barn ska känna sig trygga här, säger Anders Wahrnberg.

 

En stor del av BK Häckens ledare har i dag genomgått Sportfronts utbildning om sexuella övergrepp. Utbildningen består av föreläsningar vid två tillfällen och är tillgänglig för alla ledare på ungdomssidan i föreningen.

– BK Häcken är en stor förebild som vi använder som exempel för många andra föreningar. Just att man har det här övergripande, utvecklande sättet i föreningen. Vi började resan med just belastningsregistret som från början var frivilligt. Men det är det inte i dag av Riksidrottsförbundet, säger Marie Clasgård, utvecklingsledare på Sportfront.

Föreningen har en nolltolerans mot alla former av sexuella övergrepp och trakasserier.

– Det här är ett arbete är som jag tycker är väldigt viktigt och där vi har förmånen att arbeta tätt med BK Häcken vilket vi har gjort under många, många år. Tanken är att vi ska möta varje ny person som är delaktig i organisationen och som arbetar nära eller runt barnen, säger Michael Lundgren, legitimerad psykolog och föreläsare på Sportfront.

 

Tillsammans med våra partners BRA, Escape Travel, Puma, SKF, St Jörgen Park/Gårda Johan och Volkswagen fortsätter Bollklubben sitt arbete mot att uppfylla de globala målen gällande jämställdhet.

 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved