Herr
2021-07-22 22:38:43
Förlust i den första kvalmatchen mot Aberdeen

BK Häcken förlorade tungt under torsdagskvällen den första matchen av två mot Aberdeen i kvalet till Europa Conference League. Slutresultatet skrevs till 5–1. BK Häckens enda mål gjordes av Alexander Jeremejeff.

BK Häcken klev ut till ljudet av dryga 5600 skottar som var på plats på Pittodrie Stadium för första gången på 15 månader. När domaren blåste igång var det BK Häcken som hade första intentionen när Leo Bengtsson gick på genombrott, men han lyckades inte komma till i sista tredjedelen. Kort därefter bröt sig Ali Youssef loss och blev fälld strax utanför straffområdet och det kändes som att BK Häcken skulle hota med sin snabbhet idag.

Aberdeen kom in mer och mer i matchen och andra halvan av halvleken är helt och hållet hemmalagets. Efter 25 minuter skjuter Lewis Ferguson i stolpen och kort därefter har Aberdeen en trippelchans, som till slut resulterar i mål. Först står Peter Abrahamsson för en enhandsräddning på ett skott från nära håll, sen nickar Aberdeen tätt utanför på den efterföljande hörnan och på hörnan som följer gör Aberdeen matchens första mål. Andrew Considine håller sig påpassligt framme och nickar in 1–0 inför en euforisk hemmapublik.

Målet ger hemmalaget energi och bara minuter senare räddar Peter Abrahamsson oss två gånger om från ett 2–0-mål. Det skulle istället komma efter 44 minuter. Leo Bengtsson river ned en Aberdeen-spelare i straffområdet och domaren blåser straff. Lewis Ferguson kliver fram och sätter bollen säkert i mål. 2–0, blytungt för BK Häcken.

I början av andra halvlek åker Ali Youssef på en smäll och blir liggande utanför plan. Samir Maarouf gör sig redo att hoppa in, men medan BK Häcken spelar med tio man kommer 3–0 när Lewis Ferguson trycker på ett distansskott som letar sig in i mål.

Fem minuter senare ingjuter dock Alexander Jeremejeff hopp när han, framspelad av Oskar Sverrisson, sätter reduceringen genom ett fint skott i bortre. Men närmare än så kommer inte BK Häcken, istället är det Aberdeen som utökar ledningen. Två gånger om. Först är det Christian Ramirez som håller sig påpassligt framme och stöter in 4–1. Sedan gör inbytte Connor McLennan matchens sista mål när han alldeles för enkelt får tar emot bollen i straffområdet och prickskjuta in femman. En tung första förlust för Per-Mathias Högmo, som var allt annat än nöjd över insatsen.

–  Det sättet vi förlorar på idag är inte bra. Vi ger bort fem mål. Vi träffar rätt första tjugo minuterna och det blir som vi hade hoppats och trott, vi har bra kontroll och vi ser att vi har möjligheter. Sen ger vi bort 1–0 och sen också 2–0. I pausen pratar vi om att vi har alla möjligheter att vända på matchen, men så kommer 3–0 tidigt i andra. Jag tycker att vi spelar in oss i matchen igen och efter 3–1 har vi en stor chans att också göra tvåan. Istället kommer både 4–1 och 5–1. Det är alldeles för enkla mål de får göra. Vi visste att det skulle bli en tuff match här idag, men att ge bort fem mål här idag är inte bra.