Herr
2020-07-12 19:24:12
Första förlusten i årets allsvenska

Det tog sju matcher men nu vet även BK Häcken hur det känns att förlora i årets allsvenska. Mjällby var svårforcerade bakåt och effektiva framåt och vann med 3-1.

– Vi kom inte riktigt upp i nivå idag, de var bättre än oss, säger Gustav Berggren.

Mjällby hade tre raka segrar inför dagens match och i torsdags pressade de Malmö FF till straffsparkar i semifinalen i Svenska Cupen, en match de till slut fick se sig besegrade i. Men Blekingarna är onekligen ett formstarkt lag. Och de var de inte sena med att visa upp. BK Häcken började visserligen något starkare men när David Löfquist i den 15:e matchminuten kom till ett finfint skottläge efter ett kanonanfall så började Mjällby tugga igång sitt spel. Peter Abrahamsson gjorde en stark räddning på Löfquists skott men från den sekvensen så kändes det som det var Mjällbys match.

Erik Friberg försökte mana på sina medspelare och skrek uppmanande ett par gånger om men Bollklubben hade märkbart svårt att komma igång med sitt spel.

Hemmalaget spelade med fembackslinje och var väldigt svårforcerade. Och när de fick chansen ställde de om snabbt och med finurligt och vårdat passningsspel kunde de skapa några halvchanser. Och efter en halvtimme kom också ledningsmålet. Hemmalaget fick en hörna efter ett missförstånd mellan Rasmus Lindgren och Peter Abrahamsson och David Bataneros hårt inåtskruvade hörna nickades snyggt in av Besard Sabovic som sprang sig fri.

– Vi har några perioder i första halvlek när vi är okej men sen gör de mål på hörnan och så får de kraft där, säger Gustav Berggren.

BK Häcken kom till lite bättre de sista tio minuterna av halvleken men man hade väldigt svårt att skapa någonting framåt. Alexander Søderlund sprang sig fri och mötte en hörna från Leo Bengtsson men träffen blev inte som han tänkt sig. Något mer än det skapades knappt under den första halvleken.

Pausen kändes läglig. Förhoppningen var att 15 minuters taktiksnack skulle göra att man kom bättre till sin rätt under resterande 45 minuter.

Men istället blev det sämsta tänkbara start i den andra halvleken. Det tog bara 27 sekunder för Mamudu Moro att nicka in bollen bakom Peter Abrahamsson efter en situation där Gustav Berggren var olycklig i sitt rensningsförsök.

Kalldusch.

Och som om inte det vore nog så kom också hemmalagets tredje mål kort efter. Återigen hade Mjällby lite tur när deras skottförsök träffade Gustav Berggrens rygg och bollen hamnade hos Moro som stänkte in sitt andra mål i matchen.

– I paus hade vi pratat om att vi skulle rycka upp oss och börja om, glömma halvleken som varit och köra på. Sen får vi en dålig start istället när jag inte får bort bollen, säger Berggren.

Där och då var det inte mycket som talade för BK Häcken men en reducering kom nästan omgående och den här gången var det Bollklubben som hade tur med studsen. Mjällbys målvakt Marko Johansson släppte en rätt billig retur som Alexander Søderlund högg på och i situationen som följde stötte en hemmaspelare in bollen i mål.

Inte helt oväntat var det Bollklubben som härifrån hade det mesta av bollinnehavet men det var mest spel på mittplan. Den här dagen lyckades man inte hitta några nycklar till att låsa upp hemmalagets försvarspel.

– Jag kan inte sätta fingret på vad det var som gjorde att det gick som det gick. Det var inte vår dag helt enkelt men jag vet inte vad orsaken är. Jag tycker inte de var överdrivet svåra och sen har de lite tur med marginalerna på målen men så är det i fotboll. Nu är det bara att glömma det här och så tar vi revansch på torsdag, avslutar Berggren.

Ja, redan på torsdag är det ny match. Och det finns chans till dubbel revansch dessutom för då väntar Elfsborg på Bravida Arena. Samma lag som ju besegrade oss i cupkvarten för knappt tre veckor sedan.