Frustrerande tid för Akademins 19-åringar - BK Häcken BK Häcken
Akademi
2020-05-20 08:00:00
Frustrerande tid för Akademins 19-åringar

När seniorfotbollen i världen står stilla har ungdomsfotbollen i Sverige sakta men säkert börjat komma igång. BK Häckens akademilag, P17 och P19, spelar träningsmatcher igen och kan på allvar börja blicka framåt mot säsongsstart. Men för lagets sex 19-åringar är situationen lite annorlunda 

 

För några veckor sedan kom de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten som möjliggör tränings- och tävlingsmatcher för ungdomar i åldrarna 18 år eller yngre. Detta gör att 19-åringarna i BK Häckens akademilag får stå vid sidan av när deras yngre lagkamrater spelar match.  

– Det är givetvis frustrerande för dem. Speciellt när det från vecka till vecka förs diskussioner om att det eventuellt ska bli ytterligare förändringar som gör att de ska få börja spela. Men så har man bara skjutit på det varje gång, så jag tycker synd om dem, säger huvudtränaren för P19-laget, Jesper Ljung.  

 

De uteblivna matcherna för lagets 19-åringar betyder inte enbart att de missar chansen att spela ihop sig i riktiga matchsituationer, utan även att lagets träningar blir lidande. Jesper Ljung tycker att han ser skillnader i tempot mellan spelarna på träningarnas matchspel. 

– Vi hade en internmatch förra veckan där vi matchade de som spelat matcher den senaste tiden mot de som inte gjort det, och just vid det tillfället kunde vi inte riktigt känna igen våra äldre spelare. Så det matchlika spelet på stora ytor är självklart något de saknar just nu i jämförelse med deras yngre lagkamrater, säger han.    

 

Trots skillnaderna i spelet på träningarna har 19-åringarna inte fått särskilda träningsdirektiv för att kompensera för de uteblivna matcherna. I stället har hela lagets träningsprogram justerats, där de nu lägger mer tid på matchspel och matchsituationer. Spelarna födda 2001 har även skickats upp för att träna med A-laget, för att ge dem ett högre tempo i träningen. Jesper Ljung säger att han hoppas att det på längre sikt ska jämna ut skillnaderna mellan spelarna, även om han säger att det inte kan jämföras med att spela riktiga matcher.


Det som gör situationen än mer problematisk för 19-åringarna är att de är inne på sin sista säsong som juniorer, vilket gör att deras utveckling nu kan vara avgörande för deras fortsatta karriärer. Jesper Ljung tror däremot inte att det nuvarande matchuppehållet kommer att påverka deras utveckling allt för mycket.  

– Förhoppningsvis kommer de att få spela matcher inom en snar framtid, och då har det inte varit en längre tid utan matchspel för dem. De var med i Ligacupen och spelade fram till och med mars månad. Så drar det bara igång snart, förhoppnings i mitten av juni, tror jag att de kommer klara detta utan några större tapp i utvecklingen, säger Jesper Ljung.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.