Gustafson med i truppen när BK Häcken möter IFK Norrköping - BK Häcken BK Häcken
Herr
2021-07-17 15:00:51
Gustafson med i truppen när BK Häcken möter IFK Norrköping

Med tre raka segrar och två av dem under nye tränaren Per-Mathias Högmo möter BK Häcken imorgon IFK Norrköping för att jaga in tre nya viktiga poäng. Matchen är också den sista före Europa Conference League-kvalet som drar igång på torsdag och i truppen hittar vi för första gången nyförvärvet och hemvändaren Samuel Gustafson. 

 

Effektiva värre var BK Häcken i måndags när laget bortaslog Kalmar FF med 3–2. Martin Olsson inledde målskyttet i tionde minuten, men därefter tappade BK Häcken spelet helt. Trots detta lyckades både Ali Youssef och Patrik Wålemark göra varsitt mål för andra matchen i rad, vilket gjorde att de gulsvarta åkte hem med tre poäng. Det var Per-Mathias Högmos andra seger på lika många allsvenska matcher på den gulsvarta bänken och man får säga att han fått en riktig drömstart i BK Häcken.

Imorgon väntar nästa tuffa test för norrmannen och hans spelare när laget möter IFK Norrköping. De vitblåa tränas i år av Rikard Norling och de har inlett Allsvenskan 2021 på ett stabilt sätt. Med fem vinster, två oavgjorda och tre förluster ligger de i skrivande stund på en fjärde plats i tabellen med sex poäng upp till Malmö FF, men med en match mindre spelad.

 

IFK Norrköping borta har varit en tuff nöt att knäcka för BK Häcken de senaste åren, men både i fjol och i cupkvartsfinalen tidigare i år blev det gulsvarta segrar på arenan som numera heter Platinumcars Arena. Innan dess hade IFK Norrköping sju raka utan förlust (sex vinster) mot BK Häcken på hemmaplan.

IFK Norrköping har tappat en av Allsvenskans bästa spelare i Sead Haksabanovic under sommaren, men har en vass trupp med namn som Samuel Adegbenro, som leder skytteligan med Antonio Colak och Victor Edvardsen, hemvändaren Linus Wahlqvist och stortalangen Isak Bergmann Johannesson. Två bekanta namn finns i Egzon Binaku och Ari Skulason, som båda representerat den gulsvarta BK Häcken-tröjan.

 

I truppen imorgon är både Leo Bengtsson och Benie Traore tillbaka från avstängning respektive sjukdom och även Daleho Irandust gör comeback och är redo för spel. Viktigt för BK Häcken när matchtunga veckor väntar. Däremot saknas Johan Hammar, som utgick i halvtid mot Kalmar, på grund av en krånglade baksida. Där är prognosen god. Även Rasmus Lindgren är fortsatt borta med en skadad fot och där inväntas svar från magnetröntgen.

 

Truppen kryddas också med BK Häckens senaste nyförvärv - hemvändaren Samuel Gustafson. Mittfältaren har tränat med laget i en dryg vecka, blev spelklar i torsdags och kan komma att debutera imorgon.

– Jag har inte tränat fotboll på ett tag, men det har känts bra. Man behöver några träningar för att komma in i rätt träningsbelastning och det känner jag att jag gjort rätt snabbt. Kroppen har reagerat bra på det, så inget att klaga på, säger Gustafson och kommenterar sin form:

– Fysisk form har jag, men sen behöver jag vänja mig med fotbollsbelastningen. Jag kommer inte spela 90 minuter var tredje dag nu, men formen är ändå rimlig.

 

När Samuel Gustafson var i BK Häcken senast tränades klubben av Peter Gerhardsson. Nu, fem år senare, är nästan hela tränarstaben utbytt, men klubben är sig lik enligt Gustafson.

– Det är samma känsla i klubben. Sen är det ju så att en ny tränarstab givetvis ändrar saker och de bedriver en annorlunda fotbollsträning än vad Gerhardsson gjorde, säger han och kommenterar BK Häckens nye huvudtränare:

– Vi har fått en bra start på vår relation. Precis som alla relationer så mår dem bra av kommunikation och dialog och det tycker jag att vi båda skött på ett bra sätt hittills. Vet man vad man vill ha av varandra och säger det till varandra så blir det ofta bra. Det känns lovande. Han (Per-Mathias) är mån om att vi ska vara lyhörda för varandra och att alla ska vara delaktiga och vara med och tycka och tänka. Det gillar jag.


Vilken position Samuel Gustafson kommer att ta i truppen är ännu oklart. När han spelade i BK Häcken sist var han mer av en offensiv poängspelare, men i Italien fick han agera längre ned i banan.

– Det är saker vi diskuterar. I Italien spelade jag mer som balansspelare, men här vet jag inte hur det blir. Det handlar inte om positionen i sig, utan om vad man gör i den rollen. Om det blir en offensiv position, eller en roll som balansspelare, det får vi se. I slutändan handlar det om att få ut det mesta av hela laget. 

 

Per-Mathias Högmo inför morgondagens match:

– Varje kamp har sin utmaning och sina möjligheter. Nu får vi tillbaka tre spelare i Leo, Daleho och Benie och dessutom kommer Samuel in i truppen. Det gör att vi har fler möjligheter i startelvan, men även för att göra ändringar under matchens gång. Nu går vi in en fas med fem matcher på två veckor, så det är positivt att vi har en bred trupp.

 

IFK Norrköping – BK Häcken

Platinumcars Arena (Norrköping)

18 juli, 15.00

Matchen sänds på Discovery+.

 

Läget i laget: Johan Hammar (lår), Rasmus Lindgren (fot), Ture Widestrand (huvud) saknas.

Jasse Tuominen är tillbaka i fotbollsträning och kommer om ett par veckor kunna börja träna fullt.

 

Truppen: Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed, Valgeir Fridriksson, Tobias Carlsson, Oskar Sverrisson, Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Martin Olsson, Patrik Wålemark, Tobias Heintz, Ali Youssef, Alexander Faltsetas, Erik Friberg, Gustav Berggren, Samuel Gustafson, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson, Daleho Irandust, Benie Traore.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.