Ousou om hur han kombinerar fotbollen med att fasta - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-05-03 12:10:32
Ousou om hur han kombinerar fotbollen med att fasta

Ingen mat eller dryck under dagtid samtidigt som han tränar stenhårt. Det låter som en minst sagt tuff kombination. 

– Ramadan är inte optimal när det kommer till fotbollen men jag känner att jag har i stort sett samma energi trots att jag fastar, säger Aiham Ousou.


Ett antal tuffa löpningar är genomförda. Några kortare i maxfart, några längre i 80 procentig fart. Efteråt samlas spelarna vid vattenflaskorna. Pustar ut och tar några klunkar. Flackande blickar och uttömda kroppar. Aiham Ousou står också där. Pustar ut och tar igen sig. Men till skillnad från sina lagkamrater så dricker han inget.

– Vatten är en stor faktor, egentligen behöver kroppen mycket vatten, särskilt när vi tränar så mycket. Men när jag väl är och tränar så tänker jag inte på fastan, utan det känns som jag är precis som alla andra. När jag ser de andra dricka så känns det på något sätt som att jag får i mig vatten också, säger han och fortsätter:

– Men det gäller att vara smart också, mellan övningarna när man vilar och ska dricka vatten så försöker jag stå i skuggan om det är soligt, och jag slösar ingen energi i onödan. Jag springer inte runt och trixar om det inte behövs. Viktigt är att försöka ta tillvara på varje vilotillfälle.


Den islamska fastemånaden ramadan pågår i år mellan den 23 april och 23 maj. Det som gäller är enkelt – ingen mat eller dryck under de timmar solen är uppe. 

– När solen går ner runt klockan 21 så gäller det att få i sig mat direkt, så då äter jag en rejäl portion. Många lägger sig efter den måltiden och sätter alarmet och vaknar strax innan klockan fyra och äter och dricker precis innan solen går upp, som en frukost. Men för mig som har träning så funkar inte det, jag måste sova hela natten. Så jag äter igen vid midnatt innan jag går och lägger mig, säger han.


En stor portion mat vid 21-tiden, få i sig så mycket vatten som möjligt och sedan alltså ytterligare en portion mat igen bara några få timmar senare. 

– Det är lite svårt för jag har inte så mycket aptit efter jag ätit den första måltiden vid nio. Men jag försöker röra kroppen lite hemma, få in lite styrka. Det kan vara vad som helst, som cirkeltärning i tio minuter bara för att få igång blodet lite. Jag brukar göra det ungefär en timme efter jag ätit så att jag får upp aptiten tillräckligt så jag kan äta igen. Det är lite såna trix man får använda för att lyckas. Direkt efter jag ätit mitt andra mål går jag och lägger mig, säger han.


Trots att han är elitidrottsman så är det självklart för 20-åringen att fasta. Men samtidigt är han inte rigid i sitt förhållningssätt, utan behövs det så anpassar han fastan så att det funkar att kombinera med fotbollen. Men nu när det inte är några matcher har han kunnat vara strikt med fastan.

– Skulle det vara match imorgon då brukar jag äta idag och fylla på med vatten som vanligt dagen innan och även äta och fylla på som vanligt på matchdagen och sen fasta resten av dagarna. Men nu när vi bara tränar så fungerar det att fasta.


Förra året pratade han en del med Nasiru Mohammed, om hur han kombinerade fotbollen med ramadan.

– Det var "Nas" som tipsade mig om att äta och dricka som vanligt vid matcher, de dagarna jag då missar kan jag istället ta igen senare på året.


Hur påverkas din kropp av att fasta?

– Klart att man blir lite påverkad men jag trycker på som vanligt och känner inte av det så mycket som jag kanske borde göra. Skulle jag känna att kroppen inte klarar av det, att jag skadar mig hela tiden till exempel och jag inte mår bra av det, då skulle jag inte fasta. Då skulle jag stå över de här dagarna och ta igen det när det är vinter och uppehåll. Men nu känns det bra, jag tränar på och har bra kvalitet i allt jag gör, så jag känner inte att jag behöver stå över de här dagarna, säger han.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.