Herr
2022-06-15 16:13:06
Inför BK Häcken – Halmstad: Högmos tankar om återstarten

Tio matcher in på säsongen leder BK Häcken Allsvenskan med sina 23 poäng. Men trots framgångarna finns det mycket att slipa på.

– Samtidigt tycker jag att vi har skapat oss ett bra utgångsläge, säger Per-Mathias Högmo, huvudtränare för BK Häcken. 

 

Efter en dramatisk match mot Sirius kunde BK Häcken gå in i sommaruppehållet som serieledare. Men BK Häcken var en hårsmån från att ta semester som tabelltvåa.
 En 3–2-ledning blev till 3–3 med en minut kvar av övertiden.
 Där och då tänkte förmodligen de flesta som såg matchen att de just bevittnat matchens sista mål.
 Men i den sjätte, och sista, övertidsminuten steg Even Hovland fram och säkrade en BK Häcken-seger.

– Vi utvecklas i rätt riktning. Samtidigt som vi har varit duktiga i många faser av spelet under våren måste vi ändå förbättra oss. Nu har vi haft fem träningar på fyra dagar. Där har vi kommit i gång fint med träningslägret på Smögen. Träningarna har hållit hög kvalitet, säger Högmo om återstarten.

 

Efter lägret på Smögen begav det sig till Sarpsborg för sommarens första träningsmatch. Där kammade man hem en 4–1-seger borta mot norska ligasjuan Sarpsborg 08.

– Det går jättesnabbt i våra offensiva omställningar. Men mot Sarpsborg gör vi också tre mål där vi startar bakifrån, från egen målvakt. Där vi spelar tvärsigenom. Och även det går snabbt. Det är något som vi har utvecklat nu.

 

Vad kan vi vänta oss av BK Häcken efter sommaruppehållet?

– Jag hoppas att vi får utveckla vårt anfallsspel. Vi är duktiga i relationerna mellan spelarna, men vi behöver skapa fler målchanser. Vi måste också bli bättre på att värdera när vi ska gå på snabba angrepp, och när vi ska ta lite mer tid på oss att bygga spelet. Sen vill vi även jobba på återvinningsfasen, vidareutveckla den. Och ta bort några av dom lite onödiga baklängesmålen som vi har släppt till under våren.

 

Hur jobbar ni bort onödiga baklängesmål?

– Med feedback. Vi har videoanalys i det praktiska träningsarbetet. Där jobbar vi med positionsspel och med individuell skicklighet i de avgörande situationerna. Vi får inte tappa för mycket boll men vi måste samtidigt ha ett stort mod i vårt spel. Jag vill inte ta bort det. Jag vill att vi ska vara modiga, jag vill att vi ska vara ett angreppslag. Anfall är bästa försvar – det är vårt motto. Ju mer vi har bollen, desto mindre skapar motståndaren.

 

På torsdagen ställs BK Häcken mot Halmstad BK på Bravida Arena. Det blir en träningsmatch mellan serieledarna av Allsvenskan respektive Superettan.

– Vi fortsätter med utgångspunkten att det blir 45 minuter för varje spelare. Det är en del av träningsupplägget. I stället för att träna känner vi att det mest specifika vi kan göra är att spela träningsmatcher. Alla spelare i matchtruppen får matchträning vilket ger oss en styrka i vår redan starka trupp, säger Per-Mathias Högmo.


Truppen:

Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed, Tomas Totland, Johan Hammar, Franklin Tebo Uchenna, Sebastian Lagerlund, Tobias Carlsson, Even Hovland, Kristoffer Lund Hansen, Kadir Hodzic, Romeo Amane, Gustav Berggren, Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard, Alexander Faltsetas, Oscar Uddenäs, Leo Bengtsson, Momodou Sonko, Ibrahim Sadiq, Oskar Ruuska, Blair Turgott, Alexander Jeremejeff.

 

BK Häcken – Halmstad BK

Datum: Torsdag 16 juni.

Plats: Bravida Arena.

Matchstart: 14.00.

Fritt inträde till matchen. En kiosk har öppet på Bravida Arena. 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved