Herr
2021-07-18 17:07:45
Irandust avgjorde mot IFK Norrköping

BK Häcken tog idag sin fjärde raka seger i Allsvenskan när laget bortaslog IFK Norrköping med 1–0. Daleho Irandust gjorde comeback efter 67 minuter och fyra minuter senare satte han matchens enda mål.

Många höjde nog på ögonbrynen när de såg dagens startelva. Högmo valde att formera laget i en 4–4–2-uppställningen, med Leo Bengtsson och Ali Youssef längst fram, vilket innebär att Alexander Jeremejeff fick ta plats på bänken. I backlinjen fick Tobias Carlsson göra sin första allsvenska start när han ersatte den skadade Johan Hammar.

Hur summerar man första halvlek? Mållös och chansfattig. IFK Norrköping var spelförande, men de ”hetaste” chanserna var BK Häckens. Efter 21 minuter var ett Patrik Wålemark-inspel nära att hitta nätmaskorna, men bollen smet utanför och sju minuter senare drog Martin Olsson på en rejäl luring när sköt en frispark från långt avstånd och dålig vinkel. Bollen tog i utsidan av Oscar Janssons högra stolpe. IFK Norrköpings bästa chans kom efter dryga halvtimmen när Ishaq Abdulrazak sköt någon meter utanför stolpen.

Det var med andra ord inte den roligaste halvleken under 2021. Kanske gjorde högsommarvärmen sitt på Platinumcars Arena.

Andra halvlek var desto roligare och mer händelserik. Norrköping gjorde två tidiga byten och lyckades sätta fart på offensiven och åtta minuter in i halvleken var de ytterst nära 1–0. Den gamle BK Häcken-spelaren Ari Skulason skjuter ett pressat skott från dålig vinkel och bollen tar i stolproten och ut. Centimeter från ett ledningsmål för hemmalaget. Fem minuter därpå är de nära igen när Ishaq Abdulrazak står för en fin soloraid, men hans avslut går utanför Abrahamssons stolpe.

BK Häcken gör två dubbelbyten, först kommer debuterande Samuel Gustafson och Alexander Jeremejeff in efter 55 minuter och tolv minuter senare äntrar Benie Traore och Daleho Irandust plan. Den sistnämnde, som i sina ljusa stunder är en av Allsvenskans absolut bästa spelare, gjorde comeback efter sina skadebekymmer och han behövde inte ens fem minuter innan han gjorde avtryck. Gustav Berggren (assist igen!) lämnar över bollen till Irandust på mittplan. Mittfältaren driver fram bollen till offensivt straffområde, letar möjligheter, viker upp och elegant smeker han in bollen i bortre. Ett fantastiskt fint mål av en makalös vänsterfot. Det var för övrigt den åttonde allsvenska matchen i rad som BK Häcken tog ledningen.

IFK Norrköping försöker komma tillbaka i matchen, men precis som mot AIK och Kalmar FF är BK Häcken trygga defensivt när motståndarna försöker lägga in en slutforcering. På tilläggstid åker Martin Olsson på dubbla gula kort och åker ut, vilket skapar oro, men även det reder BK Häcken ut och kan åka hem med tre starka poäng och gott självförtroende inför Aberdeen FC på torsdag.

Tobias Carlsson stod för ett stabilt inhopp när han fick ersätta Johan Hammar mot Kalmar senast och i sin allsvenska startdebut idag stod han återigen för solid insats när han och hans lagkamrater höll årets första nolla.

– Det var ungefär som senaste matchen mot Kalmar. Vi försvarar bra, är farliga i omställningarna, men sen så vill vi ju ändå göra det lite bättre när vi själva har bollen än vad vi lyckats med de här matcherna. Vi är svåra att göra mål på och är farliga framåt idag, en bra insats, säger Tobias Carlsson och kommenterar känslan att äntligen få speltid i Johan Hammar och Rasmus Lindgrens frånvaro:

– Det känns jättekul såklart, man vill ju alltid spela. Det är bara att hoppa in och göra så bra man kan. Sen är det aldrig kul när en lagkamrat skadar sig.