Irandust laddar för årets sista tävlingsmatch - BK Häcken BK Häcken
Herr
2019-11-13 15:54:45
Irandust laddar för årets sista tävlingsmatch

BK Häckens tävlingssäsong är slut. Men för Daleho Irandust är allvaret inte över riktigt än. Nästa vecka väntar EM-kvalmatch mot Irland med U21-landslaget.

– Det ska bli extremt kul att spela den, särskilt eftersom det är en tävlingsmatch, säger han.


Daleho Irandust samlas med U21-landslaget i morgon. Men han behöver inte resa särskilt långt. Laget kommer förbereda sig på Kamratgården under tre dagar innan de beger sig till Irland för årets sista U21-landskamp. Det svenska laget har revansch att utkräva efter förlusten med 1-3 på hemmaplan i september.

– Vi hade inte riktigt spelarmaterial för vår taktik och hade kanske inte lärt känna varandra så bra än heller. Irland är ett bra lag som kämpar och springer för varandra men vi har ett tillräckligt bra lag för att kunna slå dem, säger han.


Efter den inledande förlusten mot Irland har det gått bättre, i oktober blev det två kvalsegrar. Daleho Irandust har främst spelat till höger i det fyrmannamittfält som förbundskapten Roland Nilsson har ställt på banan.

– Jag har fått spela på ett sätt som är likt så jag spelar här, jag har ofta spelat till höger men kunnat vandra fritt inåt banan. Vi spelar 4-4-2 med en släpande anfallare och det är också en position som jag kan bli aktuell för nu när Dejan (Kulusevski, uttagen till A-landslaget) som spelat där saknas, säger Irandust.


När BK Häckens höstsäsong blev som den blev så har spel med U21-landslaget varit extra välkommet för vår nummer 19.

– När jag spelade i landslaget förra gången så blev det en nytändning eftersom vi inte hade så mycket att spela för placeringsmässigt i Allsvenskan. Jag älskar att ta på mig landslagströjan och U21 är speciellt för mig eftersom det är första kullen jag kör tävlingslandskamper med. I förra U21-landslaget fick jag bara hoppa in i en match men nu är jag äldst i laget och har spelat kontinuerligt, det betyder otrolig mycket för mig att spela där.


U21-EM spelas först sommaren 2021, i Ungern och Slovenien. Nästa år avgörs också det ”riktiga” EM-slutspelet, dit Sverige har goda möjligheter att ta sig.

– Jag satsar så klart på att få komma med även i A-landslaget, man får sikta högt. Men just nu fokuserar jag framför allt på att hjälpa Sverige ta sig till U21-EM, jag tycker vi har ett extremt bra lag och det vore väldigt kul att få avsluta min U21-karriär med spel där, säger han.


En lång säsong har satt sina spår, en välbehövlig semester hägrar runt hörnet. Irandust har tagit lärdomar från förra året och kommer lägga upp ledigheten på ett annat sätt den här gången.

– Man har ju lite småkänningar i kroppen, men det är väl tanken, annars kanske man inte har tagit ut sig tillräckligt. Det ska bli skönt med semester, särskilt vad gäller den mentala biten – att komma ifrån fotbollen lite. Förra året tränade jag vidare direkt på egen hand, vilket jag ångrar. För kroppen var det lugnt men man behöver semester och koppla bort allt. Så jag kommer ta det extremt lugnt någon vecka och sedan ta det därifrån, säger han.


Matchen mot Irland spelas tisdag den 19/11 klockan 21.00.

Även Joona Toivio är aktuell med landslagsspel. På fredag kan han föra sitt Finland till landets första EM-slutspel.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.