Joona Toivio om avskedet i landslaget och slutspurten med BK Häcken - BK Häcken BK Häcken
Herr
2021-11-19 15:57:02
Joona Toivio om avskedet i landslaget och slutspurten med BK Häcken

Finland åkte på en svidande förlust hemma mot Frankrike i tisdags och åkte ur VM-kvalet, men efter slutsignalen handlade allt om Joona Toivio och hans landslagskamrat Paulus Arajuuri, som där och då sa tack och hej till långa landslagskarriärer.

Imorgon gör Joona Toivio sin tredje sista match i den gulsvarta tröjan innan han också säger hej då till Hisingen och BK Häcken.

 

2011 gjorde Joona Toivio landslagsdebut och under sina tio år i den vitblåa dressen hann han med 78 matcher. Endast nio spelare, däribland Jari Litmanen, Sami Hyypiä och Mikael Forssell, har gjort fler finska landskamper än BK Häckens evighetsmaskin.

Beslutet att lämna landslaget var inte lätt, men tajmingen blev perfekt.

– Jag har tänkt på det en längre period att om vi inte tar oss till VM så kan det vara en bra tid att lägga av. Jag är 33 år nu och chansen att ta sig till EM 2024 och få spela där är inte världens största. Sen ville jag också sluta på mina egna villkor. Nu blev det en superbra möjlighet med sista hemmamatchen inför våra fans, säger Toivio.

 

Att han och landslagskamraten och före detta Kalmar FF-spelaren Paulus Arajuuri skulle avsluta sina landslagskarriären var det inte många som visste. Endast ett fåtal spelare och några ur staben hade fått informationen. När slutsignalen ljöd och uttåget ur VM-kvalet var ett faktum samlades laget i en ring och Toivio och Arajuuri berättade att de gjort sin sista match. På storbildskärmen tackades de två av för tiden och därefter väntade en avtackning som kom att bli ett av Toivios starkaste landslagsminnen.

– Det var en liten överraskning att vi skulle sluta, bara några stycken som visste om det. Det blev jättefint att få det avslutet inför hemmafansen och det var såklart mycket känslor där och då. Helt klart något jag kommer att minnas resten av livet. Nu dagarna efter så har tankarna gått fram och tillbaka och det känns konstigt att inte vara en landslagsspelare längre. Samtidigt känns det ändå att det var bra tajming och nu ger vi plats åt de yngre att komma in och känna på det. Jag tycker att de som kommit in nu har gjort det bra och det känns tryggt att de tar över.

 

Joona Toivio har upplevt många platser, mött många världsspelare och skapat många minnen under sina tio år i den finska landslagsdressen. Allra starkast är, föga förvånande, när EM-biljetten säkrades i hemmamatchen mot Liechtenstein. En match där Jasse Tuominen satte det förlösande 1–0-målet.

– Hela den samlingen är ett minne. Det var så mycket snack om matchen och själv väntade man bara på att få kliva in på plan och få göra det man är bäst på. Sen när slutsignalen ljöd och folk sprang in på plan, det var hur stort som helst.

 

Toivio kommer också tillbaka till avtackningen som ett av de starkaste minnena och självklart var EM-slutspelet något alldeles extra. Mycket på grund av själva upplevelsen, men också med tanke på att han fick uppleva Christan Eriksens hjärtstillestånd på nära håll.

– EM var en dröm som gick i uppfyllelse. Sen blev det en känslomässig bergochdalbana med den första matchen. Hela resan var väldigt speciell och efteråt kände man sig helt tom i huvudet. Det var så mycket nya upplevelser samtidigt som man var borta från familjen under en så lång period, så efteråt var det en väldigt speciell känsla.

 

Om ett par veckor går flyttlasset hem till Finland och HJK Helsingfors. Men innan dess ska han hinna spela tre sista matcher för BK Häcken.

– Jag känner bara att jag vill avsluta så bra som möjligt och njuta av de sista veckorna här. Jag vill alltid vinna och nu har vi också chans att styra guldracet, det är roligt.

 

Först ut är morgondagens match mot Malmö FF.

– Det brukar vara ganska jämnt mellan oss och vi brukar bjuda på bra fotboll och bra tempo och det tror jag att det blir imorgon också. Det är två offensiva lag som möts, så det blir nog en rolig och bra match.

 

Joona Toivio har gjort nio mål på 126 matcher i den gulsvarta tröjan och han hade gärna avslutat sin tid med ett mål. Eller gärna två.

– Det hade varit fint att få avsluta med ett frisparksmål och ett mål efter hörna, avslutar han med glimten i ögat.

 

Malmö FF – BK Häcken
Bengt Madsen Stadion

Lördag 20 november, 15.00.

Du ser matchen på Discovery+.


Läget i laget:
Ture Widestrand (huvud), Ali Youssef (knä), Tobias Heintz (knä), Nasiru Mohammed (knä), Samuel Gustafson (lår) saknas. Gustav Berggren och Johan Hammar är åter efter avstängning, men Leo Bengtsson saknas av samma anledning.

 

Truppen:
Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed, Franklin Tebo Uchenna, Joona Toivio, Tobias Carlsson, Godswill Ekpolo, Valgeir Fridriksson, Rasmus Lindgren, Johan Hammar, Kristoffer Lund, Erik Friberg, Alexander Faltsetas, Benie Traore, Jasse Tuominen, Patrik Wålemark, Gustav Berggren, Samir Maarouf, Oskar Sverrisson, Alexander Jeremejeff.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.