Dam
2024-04-12 12:00:00
Matilda Nildén vill bli en nyckelspelare: ”Jag får rätt hjälp här”

19-åriga Matilda Nildén gjorde dundersuccé och blev skyttedrottning i AIK förra säsongen. Nu är U23-landslagsspelaren redo för att göra avtryck i BK Häcken-tröjan.
– Jag vill vinna titlar och tycker att allt här är väldigt professionellt, säger Matilda Nildén.


Hon inledde karriären i moderklubben IF Brommapojkarna. Sommaren 2021 värvades en då 15-årig Matilda Nildén till AIK. Det gjorde att hon tidigt fick erfarenhet av spel i OBOS Damallsvenskan. År 2022 fick hon starta 17 matcher och hoppa in i ytterligare åtta matcher i högsta serien. Hon levererade också sina två första mål i OBOS Damallsvenskan. Det första kom faktiskt i 1–7-förlusten mot just BK Häcken. Efter degraderingen 2022 fick hon en ännu större roll förra säsongen.
– Det sista året gick väldigt bra. Det var en riktigt rolig säsong, till skillnad från säsongen innan som var väldigt dålig. Det var kul att vinna massor av matcher och spela rolig fotboll, säger Matilda Nildén.
När säsongen summerades hade hon producerat hela 23 mål på 25 matcher.

– Jag skulle inte säga att jag är förvånad över att jag gjorde så många mål. Jag kände att jag hade det i mig och att jag inte hade fått ut allt innan, säger hon bestämt.


Succén i Elitettan gjorde att många klubbar visade intresse för den målfarliga tonåringen. Valet föll på BK Häcken, vilket hon absolut inte ångrar i dag.
– Jag är väldigt nöjd med mitt klubbval. Jag känner att BK Häcken var rätt möjlighet för mig, för att kunna utvecklas. Jag vill vinna titlar och tycker att allt här är väldigt professionellt. Jag känner att jag får rätt hjälp av tränare och spelare här. Det är riktigt hög nivå på träningarna, vilket är utvecklande. Min första tid i klubben har varit jättekul och lärorik. Jag trivs väldigt bra, säger nyförvärvet.

Hon kommer från en familj med stark AIK-koppling. Hennes farfar Jim spelade 161 tävlingsmatcher för AIK 1961–1971 och även hennes pappa David och storasyster Amanda har representerat klubbens seniorlag. Men trots AIK-sympatierna stod familjen bakom flytten från AIK fullt ut.
– De tycker att det var helt rätt beslut och var väldigt stöttande i allt det här. De har hejat på AIK hela livet men tänker ändå på mig som individ och tyckte att det här kändes rätt, säger Matilda Nildén.

Hon medger att det har varit en omställning att byta storstad, från Stockholm till Göteborg.

– Men inte en lika stor omställning som jag hade trott. Det har gått väldigt bra. Jag gillar Göteborg jättemycket som stad hittills. Det har varit lite tråkigt väder, men när solen kommer fram ser man verkligen hur fin staden är. Det finns mycket som jag vill utforska. När det blir varmare vill jag strosa runt på stan och även åka och bada, säger hon.
Utanför planen är Matilda rastlös och minst sagt social.
– Jag är en person som gillar att hitta på många saker. Jag gillar inte att vara själv så mycket. Detta är ett skönt gäng och det är kul att vi kan hitta på saker utanför plan.

Hon ger exempel på vad hon och lagkamraterna brukar göra ihop.
– Vi har setts och spelat olika bräd- och kortspel och käkat middag tillsammans, säger 19-åringen.

Men hennes fokus ligger självklart på fotbollen och BK Häcken, där hon vill bli en nyckelspelare.

– Jag hoppas bli en viktig spelare i det här laget och göra poäng. För egen del är målet för årets säsong att slå sig in i startelvan och bidra med mycket energi och många poäng. Jag känner att jag har Mak Linds förtroende. Det känns som att han tror på mig som spelare.

Målet på längre sikt hymlar inte Matilda Nildén med:
– Jag vill bli bäst! Jag vill spela i A-landslaget och vara en viktig spelare där. Jag vill vinna titlar. Champions League vill jag vinna, kanske med BK Häcken, säger hon med ett leende.

Säkra din biljett och stötta laget i jakten på tre poäng i lördagens premiär.

 

BK Häcken – IFK Norrköping

Datum: Lördag 13 april.

Matchstart: 15.00.

Plats: Bravida Arena.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved