Hållbarhet
2020-12-22 15:51:52
MBU får BK Häckens Vägen Framåt-pris

BK Häckens Vägen Framåt-pris för 2020 går till föreningen MBU – Människan bakom uniformen. MBU verkar för att skapa bättre relationer mellan ungdomar och anställda i uniformsyrken.

– Jag känner en stor stolthet över de ungdomar som är med och att då få det här erkännandet och stipendiet betyder jättemycket, säger Maria Lindberg, projektledare för MBU på Hisingen.


BK Häckens Vägen Framåt-pris är ett stipendium på 20 000 kronor som delas ut till en person eller organisation som genom ett socialt engagemang skapat en positiv samhällsutveckling för ungdomar på Hisingen, i frågor som rör inkludering, mångfald eller jämställdhet. MBU – människan bakom uniformen engagerar genom sitt arbete många ungdomar på Hisingen. Genom en utbildning på tolv tillfällen får ungdomarna lära känna de människor som arbetar i olika uniformsyrken.

– De får gå en gratiskurs och där testar de på olika yrken och träffar dem som arbetar där. Det här ökar förståelsen för varandra och varför det kan bli fel ibland och vad som kan bli rätt och bättre. Det gör också att de känner en tillhörighet till varandra, säger Maria Lindberg.


Det var efter flera ungdomsoroligheter i Göteborg hösten 2009 som projektet MBU föddes utifrån samtal mellan ungdomar och fritidsledare på ungdomssatsningen Radar 72 i Kortedala. 

Redan i februari 2010 drog de första kurserna igång i Kortedala och 2014 var Maria Lindberg med och startade upp verksamheten också på Hisingen. Hon har mött många ungdomar genom åren och i stort sett alla tycker de samma sak om utbildningen.

– Vi säger till dem att det är väldigt kul och det tycker de verkligen också, de blir oftast positivt överraskade. Det som är allra finast är de ungdomar som väljer att stanna kvar och som pratar om vår verksamhet som en familj. Att de känner att de har ett andra hem och en familj att vända sig till med både roliga och tråkiga saker, den funktionen är jätteviktig att fylla för unga.


Utbildningen vänder sig till ungdomar mellan 15-20 år och efter att man har gått kursen finns möjligheten att engagera sig som ambassadör. Något som är populärt.

– Det är den verksamheten som nästan är störst skulle jag säga. Det är ambassadörerna som verksamhetsutvecklar och det är de som engagerar sig för andra ungdomar och välkomnar de nya ungdomarna in i verksamheten. Utan våra ambassadörer skulle inte MBU finnas, säger Maria Lindberg.


Emelie Lund, 20, gick kursen för två år sedan och hon är en av alla som valt att fortsätta som ambassadör efter avslutad utbildning. 

– Som ambassadör har vi fått göra allt möjligt. Vi har varit uppe i Umeå och träffat deras ambassadörer. Vi har varit med vid de olika träffarna och även fått vara statister när Polisen och Räddningstjänsten har gjort övningar. Bland mycket annat. Det här är något jag verkligen kan rekommendera andra att göra, man får en relation till de uniformerade. Nu när man ser poliser så kollar man först om man känner igen någon, säger hon.


Förutom Polisen, Räddningstjänsten och Ambulanssjukvården så är också Securitas och Göteborgs Spårvägar aktörer som är med i MBU.

– Jag vill bli polis i framtiden så det var nog att testa polisdelarna som var mest intressant för mig. Men det som var roligast var nog Göteborgs Spårvägar och Securitas. Vi fick köra spårvagn och med Securitas gjorde vi en hinderbana och försökte bryta oss in i ett rum, säger Emelie Lund som tycker att det är extra kul att få priset från just BK Häcken:

– Det här känns skitbra, särskilt när det kommer från BK Häcken med tanke på att jag före detta Häcken-spelare.


Tillförordnad Kommunpolis Lotta Henriksson är en av fem poliser som är involverade i MBU från polisens sida på Hisingen. Och hon skriver under på nyttan av projektet.

– Det är en rolig och bra plattform och den uppfyller verkligen syftet att vara trygghetskapande och brottsförebyggande. Det är så otroligt härligt att träffa ungdomar och få plats och utrymme och kunna ha diskussioner tillsammans med dem, säger hon.


Prissumman på 20 000 kommer gå direkt till ungdomarna. Ett välkommet tillskott till en viktig verksamhet.

– Pengarna betyder att de får möjlighet att göra något för sig själva som de verkligen vill och som alla kan vara med på. Vanligtvis om de vill åka studiebesök eller hitta på något så jobbar de ihop de pengarna och det är svårt, speciellt i de här tiderna. Men nu har de möjlighet att göra något riktigt roligt tillsammans, det är vad pengarna kommer att ge. Men själva äran att vinna priset och det erkännandet – det betyder jättemycket, säger Maria Lindberg.



Motivering

Vägen Framåt-priset 2020 tilldelas MBU, Människan bakom uniformen, för sitt arbete med att förena människor och på ett inkluderande sätt skapa ett bättre samhällsklimat på Hisingen. Med ungdomars perspektiv som utgångspunkt, skapar MBU:s ambassadörsförening intresse för och delaktighet i att öka andra ungdomars förståelse för samhällsstödjande yrken, samtidigt som ”uniformbärarna” i sin tur får lära känna ungdomarna under kepsen.

Polis, räddningstjänst, vaktbolag och andra organisationer samarbetar med ambassadörerna när de behöver stöd i utbildningar och aktiviteter, vilket ger ett direkt inflytande och påverkan i frågor som rör ungdomar. Exempelvis genom räddningstjänstens utbildningar i kommunikativt förhållningssätt, i samarbete med polisens volontärer och i Västtrafiks arbete för att förebygga stenkastning och laserskjutning mot förare.

Genom att få inflytande och påverkan i arbetet för att öka samverkan mellan de samhällsstödjande yrkena och Hisingens ungdomar, växer ambassadörerna till trygga unga ledare och förebilder, som i sin tur skapar ringar på vattnet och bidrar till att fler ungdomar vill engagera sig för att bidra till ett bättre samhällsklimat.


Fakta om Vägen Framåt-priset

Vägen Framåt-priset tilldelas någon eller några som arbetar aktivt för att skapa ett positivt sammanhang för ungdomar på Hisingen. Ett stipendium på 20 000 kronor delas ut till en insats som genom socialt engagemang skapat en positiv samhällsutveckling för ungdomar på Hisingen, i frågor som rör inkludering, mångfald och/eller jämställdhet.


Fakta om Vägen Framåt

BK Häcken är en viktig samhällsaktör i vår närmiljö, där vi genom fotbollen skapar glädje och en positiv enande kraft för hela Hisingen. Vårt fokus på ungdomar, utveckling och hållbarhet gör oss till den dynamo som fångar upp den positiva energi och framåtanda som finns på Hisingen. Vi tror på att våra insatser gör skillnad. 



Mottagare av BK Häckens Vägen Framåt-pris

2020: MBU – Människan bakom uniformen 

2019: Mohammed Ibrahim.

2018: Leif Sjöqvist, Hisingsbacka FC.

Mottagare av Sabine Söndergaards hederspris.

2017: Integrationscentrum.

2016: Hisingens boxningsklubb.

2015: Västra Hisingen basketklubb.

2014: Göteborgs Downfamiljer (Mohammed Ali Khan).

2013: MOD – Mer organdonationer.

2012: Hisingsbacka FC.

2011: Safewalk, Länsmansgården.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2025 | All Rights Reserved