Dam
2020-06-05 07:52:00
Motgångarna tände gnistan

Att spela sex raka säsonger för en och samma klubb är en ovanlighet i dagens fotboll. En som är på god väg att nå denna bedrift är Rebecka Hagmansom har varit Bollklubben trogen sedan 2014. Efter att ha kämpat i botten av division 3 var hon en del av lagets första avancemang någonsin till division 2 i höstas. Något hon och laget har fått kriga för 

– Vi vill slita lite extra för klubben och tar det inte för givet, säger hon.  

 

Rebecka Hagman spelade ungdomsfotboll i Kungsladugård BK och Näsets SK innan hon via några år i korplag till slut hamnade i BK Häcken hösten 2014. Hennes första år i klubben var tuffa och laget kämpade med att få ihop tillräckligt med spelare. Vintern 2016 stod de dessutom utan tränare.   

– Då gick Anders Wahrnberg (ungdomsansvarig) in som tränare under en period och vi lyckades rädda kvar laget. Det är den kämpaglöden och viljan vi visade då som gör att vi kan njuta extra mycket av framgången nu. Det gör också att det inte bara blir ett lag som vi kommer till och sen slutar i, utan vi vill slita lite extra för klubben och tar det inte för givet, säger hon.

Laget har utvecklats år för år och i höstas spelade de för första gången till sig en plats i division 2Platsen säkrades efter 11 mot Eriksberg i en säsong som laget gick igenom obesegrade.  

– Många av oss som har varit med länge känner att det finns mycket mer i avancemanget än bara den matchen eller den säsongen. Vi har varit med om alla dessa förändringar och varit en del av alla olika lag som har funnits på vägen, och allt vi har gjort under de åren har lett till den matchen. De detaljer som vi tragglade på Slätta Damm en vinterkväll 2015 är en del av det som gjort att vi har kommit dit där vi är i dag, säger Rebecka.  

 

Förutom att laget och serien de spelar är annorlunda jämfört med när hon kom till Bollklubben, tycker Rebecka att även allt utanför planen har förändrats. Framför allt har kravbilden på spelarna blivit tydligare och höjts till en proffsigare nivå 

– När jag kom hit kändes det som att inställningen i laget var lite att vi spelade fotboll bara för att det var kul, och kanske inte för att vinna och vara bäst. I dag är vi mycket mer målinriktade och vi har även en klar väg för hur vi ska nå målen. Glädjen finns kvar samtidigt som det finns ytterligare en parameter där vi ska prestera och leverera varje gång vi spelar, säger hon.

Rebecka Hagman är säker på att laget har alla möjligheter att fortsätta att klättra i seriesystemet, även om coronapandemin gör att debuten i division 2 fått vänta extra länge. Däremot lägger hon stor vikt vid att tänka långsiktigt och att låta saker och ting ta sin tid.

– Tränarna bygger just nu ett lag som jag tror kan gå så långt som klubben och vi själva villDe senaste tre åren har vi byggt upp en stabil grund kring hur vi ska spela och vad vi som lag står för. Men i och med att det har kommit in ett gäng nya spelare är det också viktigt att vi får tid att spela ihop oss ordentligt och hitta en trygghet som lag, säger hon.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved