Nytt kryss efter Toivios kvittering på stopptid - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-06-18 21:01:09
Nytt kryss efter Toivios kvittering på stopptid

Det såg länge ut att bli en tung förlust i hemmapremiären mot Malmö. Men på stopptid tryckte Joona Toivio in 1-1 efter en hörna och det blev delad pott i värmen på Bravida.

– Skönt så klart att få in den till slut men det känns ändå lite surt, här på hemmaplan ska vi inte tappa poäng, säger finländaren.


Förhoppningen inför matchen handlade om att dels försöka göra en bättre prestation än i premiären mot Falkenberg i måndags, dels att ta hem tre poäng. Och när Daleho Irandust i den sjunde matchminuten drev runt med bollen klistrad vid sina fötter, vände på en femöring och avlossade ett skott som gick tätt utanför Johan Dahlins vänstra stolpe så kändes det lovande. Men Malmö, framför allt genom ett hårt och intensivt presspel, tog tag i taktpinnen och gav inte hemmalaget någon möjlighet att få igång sitt spel. Hemmaspelarna hade märkbart svårt att hantera Malmös höga press. Kanske var det solen, som låg på åt det hållet, som gjorde att de gulsvarta spelarna hade svårt att helt få till orienteringen och därmed tryggheten med bollen.

– Malmö gjorde det bra med pressen och vi gjorde det dåligt med bollen, vi kom ingenstans. Men defensivt var det ganska tryggt, de kom inte till något superläge, säger Joona Toivio.


Nej, förutom en fösning från Anders Christiansen rakt på Peter Abrahamsson så skapade skåningarna inga farligheter. Men i den 23:e matchminuten fick Guillermo Molins bollen till skänk av Alexander Faltsetas som stod för ett olyckligt misstag när han skulle spela hem bollen. Ensam med Abrahamsson rullade Molins in ledningsmålet. 

Malmö fortsatte att vara starka i närkampsspelet och det var ovanligt att se de många gulsvarta bolltappen. I slutet av halvleken kom i alla fall Leo Bengtsson loss på sin kant efter en öppnande passning från Adam Andersson. Bengtssons fintade och spelade i sidled till Irandust som försökte en andra gång med vänstern. Men denna gång kunde Johan Dahlin, med visst besvär, rädda. 

Några taktiska justeringar i paus gjorde att BK Häcken kom bättre till sin rätt i inledning av den andra halvleken.

– Vi pratade om att få ut bollen mer till ytterbackarna och att de skulle sätta fart därifrån. Vi ville att de skulle komma längre upp i banan och det gjorde de mycket bättre i andra. Hela laget var lite lugnare med bollen i andra och vi kom längre upp i banan och vi kunde hålla i bollen längre tider och skapade också några målchanser. Men vi ska klara av den där pressen som de satte i första bättre, fortsätter Toivio.


Den första målchansen i andra halvlek hade Ahmed Yasin som fick en en-mot-en-löpning mot Jonas Knudsen från halva plan, efter att Daleho Irandust satt bollen i djupet. Yasin utmanade Knudsen och avlossade ett skott som Johan Dahlin med stort besvär kunde rädda till hörna. Med halvtimmen kvar gjorde BK Häckens tränare Andreas Alm ett trippelbyte. Ali Youssef, Gustaf Nilsson och Viktor Lundberg kom in och alla tre bidrog med energi och frenesi. Och med kvarten kvar, när Malmöspelarnas ork började tryta en aning, kändes det som att BK Häcken fick igång en riktig forcering. Adam Andersson hade ett skott som gick precis utanför stolpen och Adnan Maric, som också kommit in i spel och därmed fick göra allsvensk debut, hade en lurig nick som Dahlin räddade till hörna. Och det var just efter en hörna som kvitteringen till slut skulle komma. På stopptid tryckte Bollklubben upp hela laget, inklusive Peter Abrahamsson, och satsade allt. Och när bollen damp ner framför Joona Toivio på den bortre ytan så satt äntligen bollen.

– Jag ser att bollen kommer i mitten och den brukar ofta studsa mot den bortre stolpen, jag var helt ensam där så det var ganska enkelt att sätta dit den, säger han.


Andra raka 1-1-matchen och fortsatt obesegrade men Joona Toivio vill ha betydligt mer än så. 

– Jag är inte nöjd premiären och jag är inte nöjd med den här matchen, jag vet att vi kan mycket bättre. Det känns lite som att vi måste släppa loss, det har varit en lite handbromskänsla. Det är skönt med tajt schema framöver, jag älskar det, då slipper jag träna dessutom. Det är bara att glömma den här matchen, ta med det positiva och sen är det nästa match på måndag igen.


BK Häckens tränare Andreas Alm kommentar efter matchen:

– I första ser det ut som att vi kisar och inte kan plocka ut när de pressar oss, vi gör egentligen ingenting bra i uppspelsfasen. Peter har säkert 12-13 långa bollar men vi vinner noll. Så vi ger bort 13 anfall som vi egentligen ska ha. Samtidigt så, och det var samma mot Falkenberg, så släpper vi inte till så mycket, så där är vi bra. Men det är lite hängslen och livrem, det är försiktigt istället för att bara "kör". Vi har väntat så länge men så fort det blir poäng att spela om så blir det avvaktande. Och just det har vi pratat om, både i paus och i Falkenberg och här idag, att kör nu bara, vad kan hända liksom? 


Nästa allsvenska match spelas alltså på måndag, på bortaplan mot Sirius och på torsdag om en vecka är det dags för kvartsfinal i Svenska Cupen hemma mot Elfsborg.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.