Dam
2021-10-17 14:49:55
Oavgjort i bortamatchen mot AIK

BK Häcken spelade under söndagen oavgjort borta mot AIK i OBOS Damallsvenskan. Varken hemma- eller bortalaget lyckades hitta målet och slutresultatet skrevs till 0–0.

Mats Gren valde att göra ett par förändringar i startelvan sedan torsdagens match mot Bayern München och mest anmärkningsvärt var att skadeförföljda Beata Kollmats fick göra sin första start i OBOS Damallsvenskan sedan 26 oktober 2019.

Matchinledningen var jämn och chansfattig och det dröjde drygt tjugo minuter innan BK Häcken kom igång och började skapa något offensivt. Stina Blackstenius var spelsugen och skapade själv flera chanser, men lyckades inte få in bollen. Närmast var det efter 20 minuter när hon skapade två farliga chanser efter varandra.

I andra halvlek kom BK Häcken ut starkt och tog kommandot direkt, men möjligtvis satt det tunga spelschemat satt i benen hos många av spelarna. Skärpan i sista tredjedelen saknades och efter ett par halvchanser för BK Häcken var det AIK som fick matchens bästa chans efter timmen spelad. Rosa Kafaji bryter sig då loss på vänsterkanten, drar sig förbi Beata Kollmats och avslutar i bortre, men Jennifer Falk visade upp sig från sin bästa sida och stod för en fin räddning.

BK Häcken kändes frustrerat och det lysande spelet som laget stundtals visat upp under säsongen syntes inte till. Ett avslappnat AIK, som säkrat sin plats i OBOS Damallsvenskan 2022, fick matchen dit de ville och att det skilde närmare 30 poäng mellan lagen märktes inte.

Under andra halvan av sista 45 går BK Häcken för ett segermål och det blir farligt flera gånger om. Johanna Rytting Kaneryd klev fram och klev runt efter 64 minuter, men hennes skott inifrån straffområdet gick strax över mål. Med nio minuter kvar var Stina Blackstenius nära på att sätta ettan när hon får en boll på djupet, men AIK:s målvakt är påpassligt ute och lyckas med nöd och näppe knipa åt sig bollen.

I matchens allra sista minuter får BK Häcken en hörna och efter en tilltrasslad situation i straffområdet, där bollen nästan dansar på mållinjen, rivs Julia Zigiotti Olme ned i utkanten av straffområdet. Domaren bedömer det som frispark, men i efterhand visar det sig att BK Häcken skulle ha tilldömts straff.

Matchen slutar mållös och BK Häcken tappar två poäng i guldstriden. FC Rosengård spelar i skrivande stund borta mot Piteå och vinner laget den matchen kan de titulera sig som segrare av OBOS Damallsvenskan 2021.

Beata Kollmats var tillbaka från start och glad över att kunna spela 90 minuter, men besvikelsen över resultatet tog lite udden av glädjen.

– Det är svårt att sätta ord direkt efter, när man är besviken över att vi inte får det resultatet vi önskade. Men någonstans känner jag stolthet över den resan jag tagit mig igenom för att kunna komma hit och glad att min kropp klarade 90 minuter utan konstigheter. Jag är lycklig över att kunna spela fotboll igen, som är det bästa jag vet, säger hon.