Herr
2019-06-19 19:38:33
Oavgjort mot AIK efter fint mål av Irandust

Daleho Irandust såg till att BK Häcken fick oavgjort i träningsmatchen mot AIK. Hans fräcka avslut efter en fin passning från Rasmus Lindgren innebar 1-1 framför storpubliken, 2 000, på Långevi i Bengtsfors.

– Jag tänkte att det är lika bra att skjuta, jag blev lite överraskad att den gick in, säger Irandust.


Träningsmatchen mot AIK spelades i Bengtsfors av alla ställen. De bägge allsvenska klubbarna var specialinbjudan till den dalsländska orten som en del av Bengtsfors IF:s 100-årsjubileum. Ett passande genrep för AIK som har allsvensk match mot Norrköping redan nästa vecka och bra för Bollklubben att få en match igen efter en vecka med träning sedan förra veckans uppstart. Efter underläge i paus dröjde det bara knappt tio minuter i andra halvlek innan Daleho Irandust kvitterade. Målet föregicks av en fin passning i djupet från Rasmus Lindgren. När de flesta nog förväntade sig ett inspel åt sidan så drog Irandust istället till med sin högerfot och bollen smet in bakom AIK:s målvakt.

– Jag la den först till Rasmus och sen springer jag och ropar och han slår den på ytan perfekt, när det blir mål så är passningen oftast bra. Jag hade ingen riktigt koll vad som var bakom mig så jag sköt istället och den gick in, säger Irandust.


Efter kvitteringen var det BK Häcken som var närmast ett segermål när Mervan Celik fick chansen efter en fin individuell prestation av Ahmed Yasin, men Celiks petning gick tätt utanför. Irandust mål blev också matchens sista.

– Som helhet var det en ganska jämn match. Det var lite svårt att spela på planen som var tung, ojämn och mjuk men jag tycker att vårt presspel funkade bra. Och med tanke på att vi hade en ny formation så tycker jag att det var en okej insats, fortsätter Irandust.


Ja, BK Häcken såg för dagen lite annorlunda ut. Man skulle nästan kunna kalla uppställningen för 3-3-4 där Gustav Berggren var ensam som sittande mittfältare framför mittbackarna. Lite ovan position för Berggren men det märktes inte.

– Det blev mycket springande och mycket ytor att täcka. Det var lite ovant i början men sen kom jag in i det bättre och jag tycker även att vi tar över mer och mer, jag tycker att vi styrde spelet i andra halvlek, säger han.


Om andra halvlek var Bollklubbens så var det AIK som började starkast och ledningsmålet kom i den 16:e matchminuten när Bilal Hussein kom fri efter att Godswill Ekpolo halkat i det bevattnade gräset. Viktor Lundberg var nära att kvittera i slutet av halvleken när han kom i ett bra läge men hans låga skott räddades. Så mycket mer än så hände inte under första de 45 minuterna. I andra halvlek var de Bollklubben som var spelförande och AIK hade svårt att komma någonvart när Häckenspelarna satte sin höga press, enligt instruktionerna från Andreas Alm som förklarar valet av spelsystem så här:

– Det handlar om att kunna synka presspelet oavsett hur vi spelar. I en del matcher så har det varit lag som spelat tajt och lågt mot oss så vi måste se hur vi i vår formation och vårt presspel kan öppna upp såna matcher. I dag valde vi att byta chanser med AIK och öppna upp matchen lite men det har man råd med i träningsmatcher. Sen får vi se vad det betyder när vi kommer till tävlingsmatcher, säger Häckentränaren.


Vad säger du om er insats överlag?

– Det var en god arbetsinsats, vi löper en jäkla massa och får rätt bra träff i vårt presspel. När vi har så många spelare framme som vill pressa så vill det till att vi träffar rätt. AIK har några kontringar när vi inte träffar men inte så många som jag trodde, vi hade räknat med fler kontringar mot oss, avslutar Andreas Alm.


På tisdag är det träningsmatch igen mot Vendsyssel på Bravida Arena, vilket blir genrep innan Allsvenskan drar igång igen med hemmamatch mot Hammarby den 1 juli.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved