Peter Abrahamsson vinner Guldkängan 2019 - BK Häcken BK Häcken
Herr
2019-11-14 16:50:01
Peter Abrahamsson vinner Guldkängan 2019

BK Häckens supportrar har sagt sitt – Peter Abrahamsson har röstats fram som vinnare av Guldkängan. Det är tredje gången han tar hem priset som årets bäste spelare i BK Häcken.

– Det är jätteroligt så klart, speciellt när det förmodligen är de som går och kollar på matcherna som har röstat, säger Guldkänganvinnaren.


Guldkängan har delats ut sedan 1975 och Peter Abrahamsson har tidigare vunnit både 2016 och 2017. När rösterna räknats ihop efter årets röstning stod det klart att han med god marginal vunnit det prestigefulla priset för tredje gången.

– Väldigt kul att få uppskattning för det man gör och det gör att man vill bjuda tillbaka, säger Peter Abrahamsson. 


Under säsongen har han hållit nollan elva gånger och han har också gjort inte mindre än fyra straffräddningar. Antal högklassiga ingripanden han stått för därutöver är otaliga.

– Jag tror att det är den bästa säsongen jag gjort hittills, så jag är ganska nöjd. Bortsett från den sista delen av säsongen som var lite sämre både för mig och för laget. Energin försvann lite efter AIK-matchen och jag dippade lite. Men i det stora hela var det ändå den bästa säsongen jag gjort, säger han.


Förutom de fyra straffräddningarna, där ett par var minst sagt svettiga, så minns vi särskilt till exempel enhandsräddningen hemma mot Hammarby när David Fällman nickade i öppet läge från nära håll. 

– Det är den första räddningen som kommer upp nu i efterhand. Den enskilt bästa matchen var nog Sundsvall hemma. Jag gjorde tre bra räddningar i första halvlek och sedan gick vi ut och vann den matchen. Så det var både viktiga och bra räddningar, säger han.


Hans medspelare har gång på gång hyllat honom som Allsvenskans bäste målvakt. Men trots den övertygande säsongen så var han inte nominerad i vare sig Fotbollsgalan eller i Allsvenskans Stora Pris.

– Det är inget jag tänker så mycket på, jag tycker det är många målvakter som hållit bra nivå i Allsvenskan i år. Det gäller att bli ännu bättre så kanske man kommer med där.


Och när det gäller utvecklingen så vet han vad han framför allt vill förbättra.

– Sätta igång spelet snabbare, det har inte riktig hängt med det övriga. Så den offensiva delen i målvaktsspelet vill jag utveckla.


I somras förlängde han, till alla gulsvarta supportrars stora glädje, med BK Häcken över säsongen 2023 så han kommer få många fler chanser att både skörda lagframgångar och ta hem fler Guldkängor.

– Jag tycker det är svinkul att vara här och vara med när klubben utvecklas och jag vill vara med på den resan. Jag har haft flera bra år och hoppas på ytterligare några bra år framöver, säger han. DE TIO SENASTE VINNARNA AV GULDKÄNGAN

2019: Peter Abrahamsson

2018: Paulinho.

2017: Peter Abrahamsson

2016: Peter Abrahamsson.

2015: Mohammed Abubakari.

2014: Simon Gustafson.

2013: Moestafa El Kabir.

2012: René Makondele.

2011: Mattias Östberg.

2010: Mathias Ranégie.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.