Herr
2020-11-07 16:54:31
Seger efter Rasmus sena avgörande

BK Häcken behövde tre poäng för att hänga kvar i jakten på medaljerna. Och med ett sent avgörande såg lagkapten Rasmus Lindgren till att så blev fallet. Med sitta första mål i år nickade han in slutresultatet 2-1.

– Jag skulle gå på bortre och det var första hörnan som kom på bortre så så sett är jag hundraprocentig idag, säger matchhjälten.

Det var BK Häcken som omgående tog tag i taktpinnen i matchen mot ett Östersund som spelade med en fembackslinje och packade ihop lagdelarna. Hemmalaget kunde utan några större svårigheter hålla i bollen och söka anfallsspel. Redan under de första tio minuterna hade gulsvart skapat tre målchanser som med lite mer tur med marginalerna hade kunnat resultera i mål. Viktor Lundberg hade ett skott i burgaveln efter fin passning från Alexander Søderlund och norrmannen hade själv två chanser. Först ett hårt skott som Östersunds målvakt Aly Keita gjorde ett starkt ingripande på och därefter en nick som gick tätt utanför målramen.

Efter 15 minuter kom ett rättvist ledningsmål. Rasmus Lindgren vann en duell och bollen nådde Viktor Lundberg som passade Leo Bengtsson som gick i djupet. Bengtsson drev in i straffområdet och hittade tillbaka till Lundberg som vackert lirkade in bollen i bortre hörnet. Ett mycket fint fotbollsmål. Och logiskt sett till spelet där hemmalaget hade varit dominanta.

BK Häckens tränare Andreas Alm:

– Jag tycker vi har en bra fart med allt vi gör i 20 minuter, sedan hittade Östersund det bortaspelet som de haft sedan sitt tränarbyte – det var balanserat och de hittade ytor på omställningar. De får också mer bollinnehav och så är det en match som är rätt så jämn.

Ja, Bollklubbens fina start kom av sig något men trots att spelet jämnades ut lyckades Östersund inte skapa några målchanser under den första halvleken.

I andra halvlek hade BK Häcken fortsatt svårt att komma upp i samma nivå som i början av matchen och Östersund såg samtidigt pigga ut och började utnyttja hemmalagets stundtals svaga passningsspel. Ramus Lindgren var inte nöjd med lagets spel.

– Jag tycker vi börjar andra okej men sen börjar vi slå svårare passningar än vad vi behöver göra.

Det går att spela enkelt till sista tredjedelen och där vara kreativa men vi valde svåra alternativ och då kommer det felpassningar och de kommer in i matchen och får kontra på oss. Jag tror att deras mål kommer på ett sånt läge efter att vi passat fel, säger han.

Målet gjordes av Blair Sebastian Turgott som nickade in Henrik Bellmans perfekta inlägg. Med tanke på den fina inledningen av matchen och målchanserna som skapats i första halvlek så kändes det tungt med just då bara oavgjort och det gulsvarta spelet fortsatte också att hacka.

Det var visserligen BK Häcken som hade mest boll men man lyckades inte skapa några farligheter framåt.

Men ett mål skulle ändå komma. Och det på en fast situation. Inbytte Patrik Wålemark blev, av Andreas Alm, beordrad att ta hand som hörnan Leo Bengtsson var på väg bort för att slå. Wålemark tackade för det förtroendet och slog en fin inåtskruvad hörna som gick över alla spelare och vid den bortre stolpen dök lagkapten Lindgren upp och nickade in sitt första mål för i år. Matchvinnare och tre poäng men Lindgren tycker att spelet kunde varit bättre.

– Även om vi vann så står man efter matchen och inte är helt nöjd. Det är skönt med tre poäng men vi spelade fruktansvärt dåligt i andra. Vi slog idiotpassningar och tappade mycket av spelet  från första, säger han.

Men de tre poäng var så klart viktigast och BK Häcken är kvar i kampen om medaljerna. Tre matcher återstår, efter det landslagsuppehållet som nu närmast väntar.

Elfsborg vann också sin match idag medan Norrköping förlorade. Djurgården, Hammarby och Sirius, som också är med och slåss om platserna bakom Malmö, spelar i morgon. Hur många poäng som kommer krävas för att ta en Europaplats är omöjligt att veta just nu.

– Vi vill gå fullt sen vet jag inte om vi behöver det. Men vi har nog inställningen att vi behöver gå fullt för att vara bland de tre och helst  tvåa. Så vi går för det, avslutar Rasmus Lindgren.