Dam
2021-04-18 16:11:23
Seger i historiska premiären

Det var en historisk premiär för BK Häcken. Första matchen någonsin i OBOS Damallsvenskan slutade med uddamålsseger, detta efter att Hammarby skarvat in en hörna i eget mål i den femte minuten. Men som ofta i seriepremiärer var det inte allt som stämde i spelet.

– Vi är nöjda med tre poäng, men vi kan mycket bättre än så här, säger tränare Mats Gren.

Trots att det inte tillåts någon publik inne på arenorna i fotbollssverige var det god stämning på Hammarby IP. Det fanns gott om Hammarby–fans utanför stängslen som skapade en riktigt fin inramning inför matchen. Något det fanns all anledning till, BK Häcken gjorde sin första match någonsin i högsta serien och Hammarby var tillbaka efter några år i Elitettan.

Gulsvart fick en drömstart och gjorde det matchavgörande målet redan efter fem minuter. Anna Csiki slog en hörna från höger och bollen skarvades in i mål. Men inte av en Häcken–spelare, utan av Hammarbybacken Fanny Hjelm–Rönnlund. Efter målet fortsatte Gulsvart att dominera matchspelet en stund, men sedan tog sig Hammarby in i matchen mer och mer. Det bjöds på mycket underhållande fotboll och båda lagen skapade flera heta målchanser. Allra närmast var Pauline Hammarlund som hade i stort sett öppet mål, men lyfte bollen utanför.

I andra halvlek kom hemmalaget Hammarby ut starkt och pressade tillbaka oss långa stunder. Trots det fanns det möjligheter att utöka ledningen, men skärpan saknades i avslutningslägena. Mot slutet tryckte Hammarby på för kvittering men Jennifer Falk och försvaret höll undan på ett bra sätt och matchen slutade 0–1. BK Häcken tog därmed sin första seger i OBOS Damallsvenskan redan i första matchen.

Men trots att det blev seger är inte tränare Mats Gren nöjd med allt i spelet. Bland annat finns det lite att slipa på när det kommer till passningsspelet, både i uppspelsfasen och i sista tredjedelen.

– Det är ju inte någon av våra bättre matcher. Samtidigt visste vi att det skulle bli svårt, Hammarby kommer ut och är laddade dem också och sätter hög press. Jag tycker att vi inte riktigt klarar av att spela oss ur den pressen och därför har vi också svårt att få till ett bra anfallsspel. Det blir lite att vi spelar dem i händerna, säger Mats Gren och fortsätter:

– Sen är det ju nära att vi gör fler mål, vi har många bra kontringslägen och några bollar som dansar på mållinjen. Vässar vi bara passningsspelet i uppspelsfasen och sista tredjedelen så kommer det att bli riktigt bra framöver, avslutar han.

Nu väntar Växjö hemma på Bravida Arena den 23 april i nästa match.