Sportchefen summerar herrarnas vår - BK Häcken BK Häcken
Herr
2021-06-09 09:00:00
Sportchefen summerar herrarnas vår

På måndag återsamlas BK Häckens herrlag efter två veckors semester. Analysen av våren är gjord och den sportsliga ledningen blickar framåt för att lyfta laget från den allsvenska bottenplaceringen.

När BK Häcken inledde fotbollssäsongen 2021 gjorde man det med två förluster i de två första träningsmatcherna mot Elfsborg och Norrby. Två förluster som i sammanhanget inte betydde särskilt mycket. För när tävlingssäsongen inleddes med gruppspelet i Svenska Cupen en månad senare tryckte laget gasen i botten och tog hem gruppsegern utan att förta sig nämnvärt. I slutspelet veckorna därpå lyckades laget kriga till sig en plats i finalen, detta trots att förutsättningarna var långt ifrån optimala.
– Vi hade ett stort antal skador under försäsongen och hade därför kanske lite lägre förväntningar på cupspelet i år. Eftersom vi dessutom redan hade säkrat Europaplatsen kände vi att vi ville lägga mer fokus på förberedelserna inför Allsvenskan än att satsa stenhårt på att vinna cupen. Därför är vi självklart väldigt nöjda med hur vi genomför gruppspelet och senare också kvarts- och semifinalen. Det blev bättre än vad vi hade hoppats på och en bra bonus, säger sportchef Martin Ericsson.

Trots att försäsongen totalt sett blev en lyckad sådan, skulle de två förlusterna mot boråslagen i januari ge ett mörkt förebådande om hur Bollklubben skulle komma att inleda årets allsvenska säsong. Premiären mot Halmstad på Örjans Vall den 11 april kändes på förhand som en tuff utmaning. Upphaussade BK Häcken, som enligt många experter målades upp som den stora utmanaren till Malmö FF om guldet, mot en taggad nykomling utan något som helst att förlora. De onda föraningarna visade sig vara befogade och Mikael Bomans kanonträff i den 84:e minuten var starten på en ofattbart tuff vår. På de sex inledande matcherna skulle laget endast ta två poäng och de nyss nämnda guldchanserna var på ett ögonblick ryckta ur bilden.
– Vi visste att premiären skulle bli svårspelad och matchbilden blev ungefär som vi hade förväntat oss. Men vi går i deras fälla och blir försiktiga i vårt anfallsspel när de ligger lågt med deras lag. Sen i de efterföljande matcherna tycker jag att vi spelar helt okej stundtals även om vi inte lyckas vinna. Normalt sett kanske vi får fler poäng än vad vi har fått med tanke på hur matchbilderna och chansfördelningen har sett ut många gånger. Ibland har vi också haft marginalerna mot oss och det har gått fel. Som i derbyt mot IFK när vi får en felaktigt dömd straff mot oss i sista minuten. Det blir väldigt talande för hur säsongen har varit hittills, säger Ericsson.

Det brukar sägas att bra lag hittar vägar att vinna, trots att marginalerna inte är på rätt sida. Istället har BK Häcken många gånger hittat vägar att förlora och tappat ledningar i matcher som i stort sett var avgjorda. Matchen hemma mot Örebro den 12 maj såg länge ut att bli säsongens första trepoängare efter en tvåmålsledning sent i andra halvlek. Men tre bortamål under de sista 20 minuterna gjorde istället att förlustkolumnen utökades ytterligare. Martin Ericsson vill inte peka på en specifik anledning till de tappade ledningarna och förlusterna under säsongen, men att det går att se ett visst mönster i hur det har gått till.
– Det är för många gånger som vi har gett bort initiativet när vi haft ledningen och på så sätt tappat matchen. Till slut blir det att vi är rädda för att förlora istället för att vi vågar vinna. Jag tycker också att vi ibland mot slutet av matcherna blir styrda och inte styr matchbilden själva. Det har blivit att vi har tappat tron på det vi gör och på vår egen kapacitet, vilket självklart är en naturlig mental konsekvens av att förlora, säger han.

De negativa resultaten skapar en osäkerhet och huvudbry. Samtidigt har varje förlust också inneburit en växande känsla av oacceptans av läget, att det är upp till varje individ att förändra det och lyfta från botten av tabellen. Säsongens första seger skulle komma mot Varberg i den åttonde omgången, en match där känslan var att laget bara skulle vinna. Dessutom väntade en vecka senare en enorm möjlighet att få en välbehövlig skjuts i vändningen av trenden: Det var dags för final i Svenska Cupen.
Ett lika pressat Hammarby, som också dragits med grus i maskineriet under våren, stod i vägen för ett andra cupguld på tre år. Den till synes oändligt långa och kalla våren var på väg bort och finaldagen 30 maj skulle bli en av årets första riktiga sommardagar. Värmen chockade båda lagen och visade sig bli ytterligare en motståndare att överkomma. Spelarna kämpade tappert i en 120 minuter lång jämn och hård kamp, där det återigen var de små marginalerna som blev avgörande. Straffläggningens enda miss var Gulsvart, vilket innebar att Hammarby tog hem guldet.
– Jag tycker att killarna visade mycket hjärta även om vår offensiv kanske inte riktigt kommer upp i tillräckligt hög nivå. Känslan är att vi hade haft en rimlig chans att avgöra i förlängningen om vi inte hade fått utvisningen, den gör att vi får svårt att mäkta med ett sista ärligt försök. Precis som matchen i sin helhet kan straffläggningen gå hur som helst och det är en enda straff som blir avgörande, säger Ericsson.

Finalen i Svenska Cupen blev den sista matchen för två tunga pjäser i BK Häcken. Andreas Alm hade tidigare under våren blivit klar för en övergång till danska Odense och för den från Watford utlånade Pontus Dahlberg var det dags att återvända till England. När laget på måndag återsamlas efter en tids ledighet väntar ett nytt kapitel i historien om Allsvenskan 2021. En välbehövlig både mental och fysisk omstart, där nya ansikten och nya röster kommer att synas och höras. Enligt Martin Ericsson kommer det att hända saker framöver och ny energi ska pumpas in i truppen.
–  Vi är i en svår situation just nu, men vi får inte glömma bort vår identitet och i vilken riktning vi ska utvecklas. Långsiktigt ser läget ljust ut med en väl fungerande akademi och många spännande talanger som kommer upp från de egna leden. Nu ska vi först och främst samla tillräckligt med energi för att vända på den här säsongen och sen ska vi blicka framåt mot nya framgångar, avslutar han.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.