Dam
2022-04-01 20:54:14
Stine Larsen visade vägen när BK Häcken segrade

BK Häcken vann under fredagskvällen hemmapremiären mot Hammarby med 4–1. Dubbla straffmål av Stine Larsen, ett självmål och ett mål av Mille Gejl Jensen fixade årets första trepoängare i OBOS Damallsvenskan.

Det vankades hemmapremiär på Hisingen under fredagskvällen och huvudtränare Robert Vilahamn hade både Stine Larsen och Filippa Curmark att tillgå efter skador. Båda tog plats i kvällens startelva, som i övrigt var oförändrad från premiärmatchen mot Umeå.

Matchen började avvaktande och på första riktiga målchansen blåste domaren straff. En fin Andrine Hegerberg-hörna nådde Lotta Ökvist som sköt ett skott som blockades med handen av en Hammarby-försvarare. Stine Larsen var säkerheten själv från straffpunkten och matchens första mål var ett faktum.

BK Häcken hade god kontroll på händelserna i första halvlek och dominerade matchbilden. Defensiven var trygg och Hammarby hade svårt att skapa några heta målchanser. Efter 17 minuter var det ytterst nära 2–0 när en Hammarby-spelare nickade i egen ribba efter ännu en bra hörna av Andrine Hegerberg. Tjugo minuter senare kom straff nummer två och även mål nummer två för BK Häcken. Stine Larsen stegade fram ännu en gång efter att en Hammarby-spelare tagit bollen med handen och danskan gjorde inga fel från elva meter. I halvlekens sista sekunder var Mille Gejl Jensen nära på att sätta trean, men hennes vassa skott tog klockrent i ribban och BK Häcken fick nöja sig med att gå till halvtidsvila med en 2–0-ledning.

Andra halvlek började lysande för BK Häcken. Redan efter åtta minuter kom 3–0 efter att Johanna Rytting Kaneryd snurrat upp försvaret. Hennes skott räddades visserligen av Hammarby-målvakten, men returen gick rakt ut på en grönvit spelare och in i öppet mål.

Hammarby hade varken kvalitet eller ork att försöka replikera och BK Häcken dominerade tillställningen helt och hållet. Efter 67 minuter kom också 4–0 när Mille Gejl Jensen kom fri och lyfte bollen över målvakten in i mål.

Hammarby fick en bra chans till reducering med kvarten kvar, men då storspelade Jennifer Falk och visade varför hon är bofast i det svenska landslaget. Reduceringen skulle dock komma. Med fem minuter kvar höll Eva Nyström sig framme och satte 4–1, vilket också blev matchens sista mål.

Stine Larsen blev med sina två mål i första halvlek stor matchvinnare för BK Häcken och hon var givetvis nöjd efter lagets första trepoängare i år.

– Härlig hemmapremiär! Jag tycker att vi spelar bra idag. Vi kommer ut och lägger hård press, men får väl kanske inte den bästa starten, men vi kämpar oss in och kontrollerar matchen mer och mer. Det känns som att vi kontrollerar hela matchen och så får vi gjort många mål på det, det är skönt. Det var flera bra prestationer av oss ute på plan idag, säger hon och kommenterar publikstödet:

– Det är bara att tacka för fin atmosfär, det är skönt att ha supportrarna på plats!

Robert Vilahamn kommenterar dagens insats:

– Jag tycker att Hammarby börjar bra och vi får inte riktigt ordning på spelet första tio. Målen kommer lägligt för oss och vi tar oss in i matchen med både mål och vårt spel. Vi har lite mer disciplin än Hammarby idag och lyckas kontrollera matchen på ett bra sätt. Allt som allt gör vi en bra match idag. Vi kommer upp i den nivån som vi har i oss och då är vi bra.