Herr
2022-08-29 16:00:00
Stortalang med i truppen – väntar sig tävlingsdebut

I maj skrev Momodou Sonko på ett flerårskontrakt med BK Häcken. Nu är han med i truppen som möter Älmhult i Svenska Cupen.

– Det känns som att det är min första chans att visa upp någonting i en tävlingsmatch, säger 17-åringen. 

 

Momodou Sonko, 17, är en av BK Häckens mest lovande spelare. Han blev inbytt mot Utsikten i en träningsmatch tidigare i våras. I den 82:a minuten gjorde han, i sin A-lagsdebut, sitt första mål för BK Häcken. Sedan dess har han hunnit med att skriva ett flerårigt A-lagskontrakt. Och nu är han alltså med i kvalomgången till Svenska Cupen där BK Häcken gästar Älmhult.

– Det blir enklare att spela på A-lagsnivå, när du spelar med fotbollsspelare på en högre nivå. De spelar med ett högre tempo, de förstår mig och min spelstil. Det har varit enkelt att anpassa sig till det. Från min position, från ytterpositionen, är det inte alltid jättetajt till motståndaren. Då har man mer tid med boll. Ger du en spelare som är snabb och teknisk tid med boll så kan det gå åt vilket håll som helst. Oavsett om han är yngre och har mycket erfarenhet eller inte, säger han.

 

I somras var Momodou Sonko en del av P17-laget som tog sig hela vägen till final i Gothia Puma Trophy – en final som förlorades med 3–2 mot Right to Dream.

– Det blev inget mål i den första matchen. Men det flöt på. I den andra matchen avgjorde jag och då fick jag med mig självförtroende. Därefter flöt det på helt enkelt, och det är skönt att ha med sig det, säger han.

 

Inför matchen mot Älmhult har BK Häcken valt att fokusera på sitt eget spel.

– Vi har inte pratat om dem utan det gäller att inte tappa vårt eget tempo. Det gäller att vi håller vår höga nivå, trots motståndet och spelar vårt spel, att vi håller oss till matchbilden som vi vill ha. Vi har tränat så som vi väntar oss att matchbilden kommer att se ut. Vi behöver hålla oss på deras planhalva under längre perioder så vi inte hamnar i handbollsanfall. Vi behöver en bra defensiv i offensiven och hålla laget högt, så att vi snabbt kan vinna tillbaka bollen om det skulle bli bolltapp, säger Sonko.

 

Sonko ser matchen som en utmärkt möjlighet att visa upp sig och sina kvaliteter – och han drar en direkt parallell till sin prestation i Gothia Cup.

– Jag tycker att jag borde köra som jag brukar, precis som jag gjorde i Gothia Cup. När jag får bollen vill jag utmana och göra det jag är bäst på. Att använda mina spetskvaliteter som att komma i en-mot-en-lägen och utmana, ta mig förbi min ytterback och komma till avslut.


Läget i truppen: 

Bénie Traoré, Ali Youssef och Filip Trpcevski är långtidsskadade. Peter Abrahamsson har en känning i låret och är inte tillgänglig för spel.

 

Truppen:

Johan Brattberg, Sebastian Banozic, Franklin Tebo, Even Hovland, Sebastian Lagerlund, Valgeir Lunddal, Kadir Hodzic, Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Erik Friberg, Lars Olden Larsen, Romeo Amane, Tobias Sana, Semir Bosnic, Momodou Sonko, Ibrahim Sadiq, Blair Turgott, Max Gummesson och William Nilsson.

 

Älmhults IF – BK Häcken

Datum: Tisdag 30 augusti.

Plats: Älmevallen.

Matchstart: 17.00.


Matchen visas på C More.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved