Herr
2019-08-25 16:59:15
Succébyte när Johan Hammar frälste BK Häcken

Johan Hammar blev stor matchvinnare när BK Häcken efter många om och men till slut lyckades bärga en ny trepoängare. Hammar hade varit på planen i en minut när han nickade in det förlösande 1-0 målet i matchminut 86.

– Jäkligt kul, mitt första mål för i år, det kom extremt lägligt, säger han.

BK Häcken kom undan med blotta förskräckelsen i bortamötet mot AFC Eskilstuna, som kämpar för sin allsvenska existens i botten av tabellen. När domaren blåste av matchen stod det bekväma 2-0 till Bollklubben på resultattavlan. Men bakom siffrorna döljer sig en hel del dramatik. Det var först i den 86:e matchminuten som ett spelförande BK Häcken äntligen lyckades spräcka nollan genom en minst sagt väl avvägd nick av Johan Hammar. Minuten innan byttes han in och slängdes upp i anfallet. Snacka om succébyte.

– Det var första gången jag varit med om att göra mål så direkt efter ett byte men framför allt var det riktig skönt att kunna hjälpa laget. Väldigt viktigt att kunna vinna de här matcherna, våra konkurrenter vinner ju så då måste vi också göra det, säger han.

Det var Bollklubben som direkt i inledningen tog tag i matchbilden och kontrollerade händelserna men man hade svårt att komma till de där riktigt farliga lägena. Ahmed Yasin visade fortsatt fin form och skapade en del oreda, Daleho Irandust kom så när igenom ett par gånger och Gustaf Nilsson gav sig på ett konstnummer när han försökte skorpionklacka in bollen. Men det var mållöst i paus.

– Det såg ut som att det var lite trevande anfallsmässigt hos oss. Samtidigt så gjorde de det svårt för oss. De jobbade hårt och slet i defensiven. Vi lyckades luckra upp dem några gånger men lite för få få gånger, säger Johan Hammar.

Paulinho byttes in direkt i andra halvlek och han visade att han förhoppningsvis är på väg mot storformen. Han var nära ett par gånger om att ge BK Häcken ledningen men de gångerna stod AFC:s målvakt Ihor Levchenko i vägen. Men det var Paulinho som med en perfekt passning hittade Hammar vid 1-0-målet.

– Det var bra fart på bollen av Palle så jag försökte styra in den. Jag såg att den försökte leta sig in i borte och med lite hjälp av stolpen och målvakten så gick den in.

Förutom slutdramatiken så var BK Häcken illa ute halvvägs in i den andra halvleken när domare Patrik Eriksson pekade på straffpunkten efter en situation när Peter Abrahamsson kom sent och fällde Gustav Jarl. Men Dzenis Kozica satte bollen klockrent i ribban och ut och Bollklubben kunde andas ut och fortsätta sin jakt på ledningsmålet.

– Viktigt att kunna ta med sig energi av såna grejer, och det gjorde vi, säger Johan Hammar.

På stopptid skulle Paulinho också komma med i målprotokollet när han gjorde sitt sjunde allsvenska mål för säsongen. Efter en lång utspark från Peter Abrahamsson som Kwame Kizito nickade vidare kom han ensam med Levchenko och rullade behärskat in spiken i kistan. Skönt att Paulinho kommer in och gör 1+1, som BK Häckens tränare Andreas Alm säger så behövs hans poängproduktion om Bollklubben ska kunna utmana i toppstriden. I dag gjorde både Paulinho och laget det som behövdes för det. Om en vecka är det förhoppningsvis dags för det igen.

Noterbart är att Peter Abrahamsson fick sin tredje varning för i år i samband med straffsituationen vilket gör att han är avstängd i nästa match mot Falkenberg.